Labi, ka tagad ir ziema! Izrādās, mušas uz ēdiena ir ārkārtīgi bīstamas

Kādēļ nekad nevajadzētu ēst ēdienu pēc tam, kad uz tā bijusi muša? Pavisam vienkārši - kukaiņu ekstremitātes un spārni ir klāti ar baktērijām no puvušiem ķermeņiem un ekskrementiem.

Mušas, kuras uzturas pilsētās pārnēsā lielāku skaitu baktēriju, salīdzinot ar lauku mušām.

FOTO: Shutterstock.com

Mušas, kuras uzturas pilsētās pārnēsā lielāku skaitu baktēriju, salīdzinot ar lauku mušām.

Ja muša nosēžas uz rūpīgi pagatavotā ēdiena, mēs parasti to vienkārši aizdzenam prom. Taču, izrādās, ka nekad nevajadzētu ēst to ēdienu, uz kura muša ir pabijusi, jo šie insekti pārnēsā vairāk slimību nekā līdz šim domāts, liecina pētījumi. Pētnieki atklājuši, ka mušu ekstremitātes un spārni ir pilni ar dažādu sugu baktērijām, kuras sastopamas uz puvušiem ķermeņiem, produktiem vai ekskrementiem. Mušas pārnēsā simtiem baktēriju, kas var būt kaitīgas cilvēkiem. Šīs baktērijas ir viegli pārnēsājamas no vienas virsmas uz otru, kad muša uz tām nolaižas. 

 

Cilvēki, kuri uzņem ēdienu pēc tam, kad uz tā ir bijusi muša, riskē saslimt ar smagām slimībām. Zinātnieki jau izsenis domājuši, ka mušām ir biijusi loma slimību izplatībām, jo tās ir mums visapkārt. Pētnieku komanda no Pensilvānijas, Singapūras un Riodežaneiro pētīja 116 mājas mušas no 3 dažādiem kontinentiem. Pētījums atklāja, ka dažos gadījumos muša pārnēsā simtiem dažādu baktēriju sugu, no kurām vairums ir kaitīgas cilvēkiem, piemēram, “Heliobacter pylori” - patogēnu, kas veicina čūlu veidošanos zarnās. Mušas, kuras uzturas pilsētās pārnēsā lielāku skaitu baktēriju, salīdzinot ar lauku mušām. 

Pētnieku komanda no Pensilvānijas, Singapūras un Riodežaneiro pētīja 116 mājas mušas no 3 dažādiem kontinentiem. Pētījums atklāja, ka dažos gadījumos muša pārnēsā simtiem dažādu baktēriju sugu, no kurām vairums ir kaitīgas cilvēkiem.

Profesors Donalds Braients no ASV apgalvo, ka pētījums liks padomāt divreiz, vai ēst tos salātus, uz kuriem pirms brīža ir atradusies muša. 

Reklāma
Reklāma

 

Sabiedrības veselības pārstāvji gan neuztver mušas kā patogēnu pārnēsājošus mehānismus, tādējādi epidēmiju laikā tieši mušas potenciāli ir tās, kuras slimības strauji izplata. Ir liela iespēja, ka baktērija pārdzīvo ceļu no vienas virsmas uz otru un rezultātā uzsāk izplatību uz jaunās virsmas.

 

Avots: www.dailymail.co.uk