Kas ir Adventes laiks, kā to pavadīt + radošas idejas Adventes kalendāra gatavošanā. FOTO

Adventes laiks ir Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kas sākas no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem.
Skaties idejas Adventes kalendāra gatavošanai!

FOTO: Shutterstock.com

Skaties idejas Adventes kalendāra gatavošanai!

Adventes laiks ir Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kas sākas no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem. Adventes laiks kristīgajā pasaulē tiek saistīts ar gavēni, mieru, klusumu un pārdomām. 

 

Šajā laikā tradicionāli no egļu zariem pītā vainagā dedzina četras sveces, pa vienai katras gaidīšanas nedēļas svētdienā –  katrai svecei ir sava simboliskā nozīme. 

Luteriskajā baznīcā pirmā svece tiek dēvēta par pravieša sveci, simbolizējot cerību –  Kristu, otrā ir Betlēmes svece, apzīmējot aicinājumu uz pestīšanu, trešā ir ganiņu svece – prieks, bet  ceturtā – eņģeļu svece jeb mīlestība. Adventes laika būtisks simbols ir vainags jeb aplis, kas apzīmē mūžību un vienotību, gaismas uzvaru pār tumsu. To veido no priežu vai egļu zariem, kas simbolizē cerību un mūžīgo dzīvību.

 

 

Adventes laiku atzīmē arī tie cilvēki, kuri ikdienā tik daudz neseko līdzi reliģiskiem rituāliem. Īpaši šis laiks patīk bērniem, kuri ļoti gaida iespēju atvērt Adventes kalendāra mazos lodziņus. Un kādēļ gan bērniem šo prieku nesagādāt? 

 

Vienmēr aktuāls jautājums, kā rīkoties, lai Adventes un Ziemassvētku periods neizvērstos tikai par veidu, kā tikt pie sīkām mantiņām vai našķiem, bet tam klāt būtu arī saruna par garīgām vērtībām, kas saistās ar kluso Ziemassvētku gaidīšanas laiku. 

 

Ierosinām Adventes kalendāru gatavot kopā ar bērnu (kad plānojat ievietot katras dienas saturu, sarunājiet, ka bērns neskatīsies), vienlaikus aprunājoties, kas ir tās lietas, ko bērns vēlas piedzīvot ne tikai Ziemassvētku gaidīšanas laikā, bet arī vēlāk.

Varat pastāstīt arī par savām gaidām – mieru, laimi, veselību, dzīvesprieku, jauku kopā būšanu. Bērns noteikti ieklausīsies! Un esiet radošie, ievietojot katrā kalendāra dienā atrodamo lietu vai plānotās aktivitātes aprakstu. Protams, kādā dienā var ielikt konfektes vai kādu mīļu un noderīgu sīkumiņu, piemēram, kvalitatīvus zīmuļus, jaunus cimdiņus, sen kārotu rotaļlietu, grāmatiņu, bet var likt arī kartītes ar mīļiem vārdiem, apsolījumu tās dienas vakarā uzspēlēt bērna mīļāko galda spēli vai doties naksnīgā pastaigā. Izmantojot Adventes kalendāru, ir iespējams bērnam parādīt, ka šis ir ne tikai dāvanu gaidīšanas laiks, bet arī iespēja mācīties dāvināšanas prieku. Kalendārā var ieplānot dienas, kas veltītas rūpēs par citiem un citu iepriecināšanu.

 

Noteikti pienāks brīdis, kad bērns nepacietīgi vaicās atļauju kalendāra durtiņas atvērt ātrāk, taču labāk ļaut bērniem izjust nepacietību un gaidīšanas prieku. 


Idejas Adventes kalendāriem

Ņemiet lielu kartonu, ko jāapgriež eglītes formā. Pie tā līmē kartona caurulītes tā, lai veidojas tādas kā medus šūniņas. Tajās, bērniem neredzot, saliek pārsteigumus. Virspusi aizlīmē ar krāsainiem papīriem, kuri numurēti ar atbilstošās dienas skaitli. 

Adventes kalendārs

 

Adventes kalendāru var veidot arī no filca vai cita auduma kabatiņām, kas rotātas Ziemassvētku tematikā. Katrā kabatiņā var ielikt konkrētās dienas pārsteigumu un aizspraust ar greznu knaģīti. 

 

Reklāma
Reklāma
Adventes kalendārs

 

Vēl variants – gar sienu novelk glītu aukliņu, pie kā piesien mazus dāvanu sainīšus. Kas iekšā? To atvase uzzinās visa Adventes laika garumā!

 

 

Skaists Adventes kalendārs sanāks, ja izmantosiet maisa audumu. To varat sašūt nelielos maisiņos, piesiet klāt egles vai priedes zariņu. Uz maisiņiem bērns pats var sakrāsot numurus. Pēc tam Adventes laikā vecāki var maisiņus paslēpt. Bērnam tie jāatrod!

 

Adventes kalendārs

 

Ja jūsu šī gada Adventes kalendārs sastāvēs no mazām zīmītēm, tās var ievietot kalendārā, kas izgatavots no sērkociņu kastītēm un greznots Ziemassvētku tematikā. 

 

Adventes kalendārs

 

Adventes kalendāra gatavošanai varat pieiet pavisam radoši un to gatavot no... piparkūkām. Piparkūkas cep, piemēram, kvadrātos un dekorē ar kādu zīmējumu un, protams, dienas kārtas skaitli. Katru dienu piparkūku sadala tik daļās, cik ģimenē cilvēku. Katrs, apēdot savu daļu, saka jauku un mīļu domu. 

 

Adventes kalendārs

Adventes kalendārs var būt arī mazas numurētas svecītes, kuras aizdedzina katru dienu pa vienai. Kamēr svecīte deg, ģimene kopā dara kādu iemīļotu lietu, spēlē spēles, dzied, lasa balsī grāmatu, sarunājas. 

 

Adventes kalendārs


Adventes laikam nav jābūt satraukumiem pilnam. Tas var būt rāms un mierpilns, ja vien paši to vēlēsieties!

Saistītie raksti