"LULU bērniem’" – operas un baleti pašiem mazākajiem – izziņo ziemas sezonas programmu

‘’LULU bērniem’’ nu jau kļuvis par neatņemamu sezonas notikumu tiem vecākiem un bērniem, kuri vēlas sadraudzēties ar laikmetīgās operas un baleta pasauli. Arī šoziem katru svētdienu no 19. novembra līdz 10. decembrim plkst. 13:00 kino Splendid Palace Cafe Film Noir zālē būs iespēja vērot īpaši izvēlētus priekšnesumus vadošo pasaules orķestru un solistu izpildījumā. 

Kadrs no Engelberta Humperdinka operas Ansītis un Grietiņa’

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no Engelberta Humperdinka operas "Ansītis un Grietiņa’"

Kā jau ierasts, pirms seansiem tiek piedāvāts neliels ievadstāstījums, kurā aizrautīgi un mūziku mīloši lektori palīdzēs jaunajiem skatītājiem atraistīt interesi un labāk izprast uz skatuves notiekošo.


Ziemas ciklu 19. novembrī atklās Bendžamina Britena opera ‘’Spēlēsim operu ‘’Mazais skursteņslauķis’’!’’ čehu režisora Petra Veigla veidotajā filmā (1996), ar kuru skatītājus pirms demonstrēšanas iepazīstinās mūzikas pedagoģe un iemīļota LULU lektore Iveta Grunde. Šo operu Britens rakstījis kā apzinātu ieguldījumu jaunāko paaudžu muzikālajā izglītībā un tajā būs iespēja ne tikai dzīvot līdzi mazā skursteņslauķa Sema piedzīvojumiem, bet arī ieskatīties pašas operas tapšanā, kuru izdzīvos tieši LULU mazo skatītāju vienaudži. Filmas struktūru veido trīs daļas. Pirmajā daļā bērni dzird skumjo stāstu par nabadzīgo Semu, kas viņus tik ļoti aizkustina, ka tie nolemj to uzvest uz skatuves. Otrajā tiek sekots iestudējuma radīšanas procesam, savukārt trešajā var beidzot redzēt viņu darba rezultātu - operu ‘’Mazais skureņslauķis’’ ar Britena mūziku.
 

Anchor Aizraujošs piedzīvojums ne tikai drosmīgākajiem bērniem, bet arī viņu vecākiem būs Ņujorkas Metropolitēna operas piedāvātā Engelberta Humperdinka operas ‘’Ansītis un Grietiņa’’ versija (2007). Operas libreta pamatā labi zināmā brāļu Grimmu pasaka par Ansīti un Grietiņu, kuri apmaldās mežā un nokļūst ļaunās Raganas piparkūku mājā. Ragana ieplānojusi Ansīti kārtīgi uzbarot un pēc tam apēst, taču Grietiņa atrod asprātīgu veidu, kā abus izglābt. Šajā iestudējumā, kas iespaidīgi izmanto tieši ēdiena dramaturģisko potenciālu, katrs no trīs cēlieniem norisinās citādā virtuvē, kuras radītas, iespaidojoties no dažādām teātra tradīcijām un aizved skatītājus vizuāli iespaidīgā ceļojumā. Tajā varēs doties 26. novembrī, pirms tam noklausoties atraktīvā mūziķa un erudītā stāstnieka Edgara Raginska sagatavoto lekciju.
 

Arī nākamajā svētdienā, 3. decembrī, Maskavas Lielā teātra baleta solisti ļaus mazajiem skatītājiem nokļūt ne mazāk fantastiskā pasaulē Čēzares Punji baleta ‘’Faraona meita’’ iestudējumā (2003). Kāds angļu lords, dārgumu meklētājs vārdā Džons Bulls, slēpdamies no smilšu vētras Āfrikā, nokļūst piramīdā, kurā tam tiek piedāvāta īpaša pīpe. Pēc pīpes smēķēsanas Bulls redz sapni, kurā atdzīvojas mūmijas un viņš satiek faraona meitu, princesi Aspīciju. Taču tas vēl ir tikai sākums. Pats Bulls pārtop par seno ēģiptieti, kurš izglābj Aspīciju no lauvas nagiem un abi iemīl viens otru, taču Aspīcijas roka jau tikusi apsolīta Nūbijas karalim. Notikumu virpulī Bullam piemirstas, ka tas viss tomēr ir tikai sapnis, savukārt skatītājiem par to pirms seansa atgādinās mūzikas žurnāliste Signe Lagzdiņa.

 

Cikla noslēgumā 10. decembrī mazos skatītājus sagaida tikšanās ar vēl kādu iemīļotu pasaku varoni Sergeja Prokofjeva baletā ‘’Pelnrušķīte’’, kuras tēlā iejutīsies apburošā krievu balerīna Anna Cigankova, bet viņas princis – kanādiešu baletdejotājs Metjū Goldings. Britu horeogrāfs Kristofers Vildons 2012. gadā radījis ar Nīderlandes Nacionālo baletu uzvedumu, kas izceļas ar īpašu uzmanību pret stāsta varoņiem un nedaudz atšķiras no visiem jau pierastā sižeta, bet vairāk par to savā ievadlekcijā pastāstīs diriģents un kora Sōla mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons.

Reklāma
Reklāma

 

Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fondu un VAS Latvijas Dzelzceļš.

Ieeja visos seansos bez maksas.