Ance Krauze un Kaspars Zemītis atbalsta mātes piena bankas izveidi, iedziedot “Šūpuļdziesmu”

Latvijā pazīstamie mūziķi Ance Krauze un Kaspars Zemītis ir pievienojušies un pauduši atbalstu kampaņai “Dod spēku vismazākajam!”, kā veltījumu priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem un stiprinājumu viņu vecākiem iedziedot brīnišķīgo “Šūpuļdziesmu”, kuras mūzikas autors ir Valdis Atāls. Labdarības kampaņas ietvaros tiek vākti ziedojumi Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidei.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Gan dziedātājai Ancei Krauzei, gan ģitāristam Kasparam Zemītim ir kuplas ģimenes. Ancei ir trīs meitas, bet Kasparam – trīs dēli. Mūziķi kampaņai pievienojušies ar prieku – arī viņi ir piedzīvojuši, cik svarīgi, ka mazuļiem ir gan mammas piens, gan vecāku mīlestība. Un šūpuļdziesmas mazuļiem ir gandrīz tikpat svarīgas kā ēdiens – tās klausoties, viņi jūtas mierīgi, droši un mīlēti. Ģitārists Kaspars Zemītis atgādina: “Arī mums, večiem – tēviem un vīriem, jāatceras, ka tas, cik daudz mammai būs piena, atkarīgs arī no mūsu atbalsta, būšanas līdzās.”

 

Reklāma
Reklāma



Stāstot par dziesmu, mūziķi atzīst, ka viņus ļoti uzrunājusi gan šūpuļdziesmas melodija, gan tās vārdi, kas apdzied mazā bērniņa trauslumu un maigumu:

“Bērniņ, kuru Dievs man devis
Savā klēpī iznēsāt,
Pūciņ, drebošā un smalkā
Dusi, pieglaudies man klāt”.

Atminoties savu bērnu pirmās dienas, dziedātāja Ance Krauze smaidot atzīst, ka šūpuļdziesmas dziedājusi maz – klausoties mammas dziedāšanā, meitas negulēja, bet gan cēlās kājās un šūpojās – gluži kā koncertā.

Valda Atāla “Šūpuļdziesma” savu pirmatskaņojumu piedzīvoja jau 1987. gada folkloras festivālā, bet šoruden, labdarības kampaņas “Dod spēku vismazākajam” atklāšanas svētkos, kas notika Latvijas Universitātes botāniskā dārza tropisko taureņu mājā, dziesma ieskanējās no jauna kā veltījums pašiem, pašiem mazākajiem Latvijas bērniem, kuriem mēs visi kopā varam palīdzēt izaugt par veseliem un laimīgiem cilvēkiem.


Jau informējām, ka Latvijā katru gadu vairāk nekā 1000 bērniņu (jeb 6%) dzimst priekšlaicīgi. Viņiem ir ne vien lielāks risks neizdzīvot, bet arī saskarties ar veselības problēmām nākotnē. Tieši mammas piens ir labākais uzturs – tas dod spēku augt un pārvarēt dažādas veselības problēmas. Diemžēl ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Lai izveidotu Latvijā pirmo mātes piena banku, Latvijas Neonatologu biedrība sadarbībā ar uzņēmumiem Nutricia un Rimi, kā arī Bērnu slimnīcas fondu un priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku organizāciju Esmu klāt! sākusi vērienīgu kampaņu priekšlaikus dzimušo bērnu atbalstam “Dod spēku vismazākajam!”

Aicinām arī ikvienu Latvijas cilvēku paust savu atbalstu priekšlaikus dzimušo bērnu ģimenēm kampaņas laikā arī
simboliski visas kampaņas laik, piemēram, izveidojot no papīra origami taureni un izvietojot to savā apkārtējā vidē: mājās pie loga, darba vietā, skolā, kafejnīcā, bibliotēkā vai kādā citā sabiedriskā vietā. Tas būs atgādinājums, ka mēs esam tepat, līdzās, domājot labas domas.

Kampaņas simbols ir taurenītis, jo priekšlaikus dzimušie bērni ir kā taurenīši – viņi ienāk šajā pasaulē ļoti mazi, trausli un sargājami, taču vienlaikus taurenis ir arī simbols jaunai, austošai dienai un cerību pilnam sākumam. Vairāk informācijas par iespējam atbalstīt Latvijas vismazākos bērniņus un Latvijā pirmās mātes piena bankas zveidi: https://www.aptaclub.lv/lv/dod-speku- vismazakajam.