Bērniem konstatē uzvedības traucējumus, jo viņi cieš no fiziskās, emocionālās un seksuālās vardarbības

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Konsultatīvā nodaļa gada laikā palīdzējusi 230 bērniem ar uzvedības traucējumiem. Bijuši gadījumi, kad speciālisti secinājuši – bērni cietuši no vardarbības, tostarp seksuālās.

Bieži bērni ir redzējis ilgstošu tēva vardarbību pret māti. Bet ir arī gadījumi, kad to piedzīvojuši paši.

FOTO: Shutterstock.com

Bieži bērni ir redzējis ilgstošu tēva vardarbību pret māti. Bet ir arī gadījumi, kad to piedzīvojuši paši.

 

Kopš pērnā gada aprīļa VBTAI īsteno programmu, kuras mērķis ir palīdzēt bērniem ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes grūtībām. Ar šiem bērniem un viņu vecākiem strādā konsultatīvā nodaļa, kurā ir gan psihologi, gan atkarību profilakses speciālisti, sociālie pedagogi un citi speciālisti, stāsta Latvijas Radio žurnāliste Zane Mače. 

Kopš pērnā gada oktobra nodaļa ir saņēmusi 315 bērnu vecāku, likumisko pārstāvju un skolu iesniegumus. Savukārt palīdzība sniegta jau 230 bērniem.

Darbā speciālisti savāc informāciju par bērna problēmām un uzvedību, tad seko konsultācija klātienē un speciālās atbalsta programmas izstrāde.

Bieži bērnu uzvedībā ir sekas dažādām traumatiskām situācijām ģimenē.

Reklāma
Reklāma

Konsultants bērnu tiesību aizsardzības jomā Jānis Pāvulēns stāsta, ka teju 60% gadījumu bērnu uzvedība uzlabojas.

Nereti bērniem, kuri nonāk nesen izveidotajā konsultatīvajā nodaļā, problēmas ir medicīniska rakstura. Bet bieži bērnu uzvedība ir sekas dažādām traumatiskām situācijām ģimenē. Bieži bērni ir redzējuši ilgstošu tēva vardarbību pret māti. Bet ir arī gadījumi, kad to piedzīvojuši paši. Speciālisti ir konstatējuši, ka mēdz būt arī seksuālā vardarbība pret bērniem. Šādos gadījumos speciālisti sazinās ar policiju un sociālo dienestu.

Pāvulēns norāda, ka seksuālās vardarbības gadījumu skaits ir līdz 10.