Nekur nav teikts, ka nedrīkst dzert un pieskatīt bērnu. Rosina likuma izmaiņas

Uzticot savus bērnus auklei vai kādam citam pieskatītājam, atbildība par bērnu gulstas uz vecāku pleciem. Proti, ja pieskatītājs tiek pieķerts uz ielas reibumā ar bērnu, likums liedz sodīt šo personu par nespēju pieskatīt uzticēto. Atbildīgā Saeimas komisija atbalstījusi izmaiņas likumā, lai šo situāciju mainītu. 

FOTO: Shutterstock.com

Tāpēc Bērnu tiesību aizsardzības likumā paredzēts iekļaut normu, kas jebkuram bērna pieskatītājam aizliedz lietot alkoholu. Likuma piemērotāji sola - nav iemesla satraukumam. Par vienu vīna glāzi, sodu, visticamāk, nepiemēros.

Rīgā novērots, ka par bērnu pieskatīšanu alkohola reibumā lietu skaits dramatiski pieaug, jo cilvēki aktīvāk ziņo. Lielākā daļa sodu neapstrīd. Taču vienlaikus soda piemērotāji jūt nepieciešamību pēc papildinājuma Bērnu tiesību aizsardzības likumā.

"Ja kāds prasītu, kur ir teikts, ka nedrīkst dzert un pieskatīt bērnu – tad šobrīd tas teikts nekur nav. (..) Sociālā nepieciešamība rāda uz to, ka šeit ar veselo saprātu, kurš arī nav atcelts, nepietiek. (..) Acīmredzot tā sabiedriskā vajadzība likumā ir jāieraksta," saka Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Izmaiņas Bērnu tiesību aizsardzības likumā atbalsta arī Labklājības ministrija. Runa ir ne vien par alkohola lietošanu publiskā vietā, bet arī mājās, ja tiek pieskatīti bērni. Ministrijā norāda – vecākiem jāspēj nodrošināt bērna drošība. Nav runas par vienu vīna glāzi svētkos.

Reklāma
Reklāma

Jāuzsver, ka viens no būtiskākajiem likuma grozījumu mērķiem ir saukt pie atbildības arī apreibušu aukli vai jebkuru citu, kas pieskata bērnu. Pašlaik par citas personas atrašanos reibumā ar bērnu atbildība tiek piemērota bērna vecākiem, pat ja viņi nav vainīgi. 

Visu sižetu var noskatīties šeit LSM.lv