Piena sēne grūtniecības laikā. Kāpēc un vai tā ir postoša sievietei un bērnam

Grūtniecības laikā pastiprināti izdalījumi no maksts vairumā gadījumu ir normāla parādība. Taču nereti topošā māmiņa sūdzas, ka izdalījumu dēļ rodas arī nepatīkamas sajūtas maksts apvidū. Tādā gadījumā ļoti iespējams, ka vainīga ir piena sēne jeb vaginālā kandidoze. Par piena sēnes profilaksi, ārstēšanu un ietekmi uz grūtniecību stāsta ginekoloģe Daiga Baranovska. 

Piena sēnes saasināšanos var izraisīt arī antibiotiku lietošana, kas izjauc normālas intīmās mikrofloras līdzsvaru un atvieglo sēnīšu infekcijas izplatību.

FOTO: Shutterstock.com

Piena sēnes saasināšanos var izraisīt arī antibiotiku lietošana, kas izjauc normālas intīmās mikrofloras līdzsvaru un atvieglo sēnīšu infekcijas izplatību.

Piena sēne jeb vaginālā kandidoze ir mikroskopiskas sēnītes izraisīta slimība. Šī sēnīte atrodama ikvienas veselas sievietes makstī, taisnajā zarnā, un tā veido arī daļu no mutes floras. Ja nav saslimšanas simptomu, tā atrodama sporas formā, bet noteiktos apstākļos sāk vairoties un izraisa slimību vaginālo kandidozi, kas izpaužas kā nieze, pastiprināti izdalījumi un apsārtums. 

Grūtniecības gaitu piena sēne neietekmē, bet, ja tās saasinājums ir tieši uz dzemdību brīdi, tad pieaug iekšējo un ārējo plīsumu risks.

 

Svarīgi pārliecināties, vai niezes iemesls tiešām ir sēnīte, jo daudzām maksts infekcijām, tostarp arī bakteriālai vaginozei, hlamīdiju infekcijai, gonorejai, trihomoniāzei sūdzības var būt ļoti līdzīgas, taču ārstēšana būtiski atšķirties.



Kāpēc tā notiek
Grūtniecības laikā piena sēne 75 % sieviešu. Tas ir divas līdz trīs reizes biežāk nekā laikā, kad sieviete nav stāvoklī. Iemesli ir hormonālās svārstības un imunitātes krišanās. Strauja hormonu progesterona un estrogēna līmeņa paaugstināšanās ietekmē pienskābo baktēriju spēju noturēt makstī pareizo skābju un sārmu līmeni, turklāt grūtniecības laikā samazinās imunitāte, tāpēc mainās arī mikroflora makstī. Sarūkot pienskābo baktēriju daudzumam, pieaug dažu citu specifisko baktēriju skaits, kas izraisa niezi un iekaisumu. Biežāk piena sēne ir sievietēm, kuras cieš no anēmijas un grūtniecības jeb gestācijas diabēta, kā arī tām, kas ar piena sēni slimojušas jau pirms grūtniecības iestāšanās. 



Ārstēt vai neārstēt
Grūtniecības gaitu piena sēne neietekmē, bet, ja tās saasinājums ir tieši uz dzemdību brīdi, tad pieaug iekšējo un ārējo plīsumu risks. Kā jebkura iekaisuma gadījumā, audi kļūst irdeni un tūskaini, tātad arī mazāk elastīgi. Ja piena sēne ir hroniska, proti, parādās atkārtoti, bet uz dzemdību brīdi tā nav aktīva, tad dzemdību norisi tā neietekmēs. Ja mammai dzemdību laikā ir piena sēne, bērns var ar to inficēties. Piena sēne jaundzimušajam izpaužas kā balts aplikums un pūslīši uz smaganām un lūpām, kas var apgrūtināt veiksmīgu zīdīšanas uzsākšanu un turpināšanu. Tāpēc grūtniecības beigu posmā noteikti būtu jākonsultējas ar ārstu, kā piena sēni izārstēt.


Kā ārstēt un kā izvairīties
Uztura ieradumu maiņa un pareiza intīmā higiēna ir efektīvākie profilaktiskie līdzekļi. No ikdienas uztura iesaka izslēgt ogļhidrātus – saldumus, baltos miltus, asus, marinētus un pikantus ēdienus. Visi šie produkti veicina makstī skābu vidi, kas patīk sēnītes izraisītājiem. Toties vairāk uzturā jālieto skābpiena produkti, augļi un dārzeņi. 
Veicot ikdienas intīmo higiēnu, ārsti iesaka izmantot speciālos intīmās higiēnas līdzekļus, nevis parastās ziepes vai dušas želeju. Speciālie līdzekļi ir piemēroti sievietes maksts skābuma līmenim un to neizjauc vai regulē. Normāli pH līmenis ir nedaudz skābs, kas traucē sēnīšu attīstību. Nevajadzētu lietot ikdienas ieliktnīšus. Labāk izvēlēties valkāt kokvilnas veļu, ko regulāri maina.

Piena sēnes saasināšanos var izraisīt arī antibiotiku lietošana, kas izjauc normālas intīmās mikrofloras līdzsvaru un atvieglo sēnīšu infekcijas izplatību. 

Ja piena sēne tomēr ir saasinājusies, drīkst izmantot visus tos pašus lokālos līdzekļus, kas ir lietoti pirms grūtniecības. Savukārt, ja ir nepieciešamība dzert kapsulas un citas iekšķīgi lietojamas zāles, tad ir jākonsultējas ar ārstu. Daļa medikamentu nav ieteicami tikai pirmajā grūtniecības trimestrī, tāpēc ārstēšanu bieži vien sāk pēc 12. grūtniecības nedēļas. Vajadzīgās zāles katrā gadījumā tiek izvēlētas individuāli atkarībā no infekcijas izraisītāja un ņemot vērā arī grūtniecības laiku un norisi. 

Reklāma
Reklāma


Kas notiek pēc dzemdībām
Pēc dzemdībām hormonālais stāvoklis mainās ļoti strauji, līdz ar to mainās arī maksts mikrovide, un piena sēne mazinās. Jau pēcdzemdību asiņošanas periodā tā gandrīz nekad neparādās.  
Zīdīšanas laikā diskomforts var rasties tāpēc, ka maksts gļotāda ir sausāka. Uz sausas gļotādas piena sēne var aktivizēties, bet šajā periodā labākā profilakse ir maksts gļotādas mitrināšana ar speciāliem līdzekļiem, piemēram, hilarionskābes līdzekļiem.  



Tautas līdzekļi pret piena sēni 
Ginekoloģe Daiga Baranovska no tautas līdzekļiem iesaka kumelīšu sēdvanniņas kā maigu nomierinošu līdzekli sakairinātai vulvas gļotādai vai arī „Evijas” ziedi ārīgai lietošanai, ja sēnīšu iekaisuma dēļ vulvas gļotāda saplaisā. Dažkārt topošās māmiņas cita citai iesaka sodas ūdens un zilo graudiņu vanniņas, taču speciāliste uzsver, ka tie ir pārāk agresīvi līdzekļi. 
Labs līdzeklis pret diskomfortu ir tamponi ar tējas koka eļļu un aptiekās nopērkamās svecītes. Kad akūtā fāze ir apārstēta, tad tos var lietot arī profilaktiski pēc vannas, baseina, brīvdabas peldēšanās.
Skābpiena produktu lietošana uzturā būs efektīvāka nekā to smērēšana uz cietušajām vietām. 

 

Izglītojošs žurnāls “Topošajām Mammām un Tētiem”

 Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

lejuplādēt PDF formātā

atvērt lasīšanai online