Loģiskās domāšanas veicināšana. No klučiem līdz viedtelefonu lietotnēm

Lai attīstītu loģisko domāšanu pirmsskolas vecuma bērnam, nav nekā labāka par iespēju darboties, vingrināt tausti, ļaut sajust lietu formu un izprast priekšmetu dabu reālajā dzīvē. Psihologi skaidro, ka maza bērna uztvere vairāk piemērota vizuālas informācijas uztverei, tāpēc krāsainas bildes, ilustrētas grāmatas, rotaļāšanās ar mantām un spēlēšanās ar dabas materiāliem ir vislabākais veids, kā stimulēt smadzeņu attīstību. 

FOTO: Shutterstock.com

Lai attīstītu loģisko domāšanu pirmsskolas vecuma bērnam, nav nekā labāka par iespēju darboties, vingrināt tausti, ļaut sajust lietu formu un izprast priekšmetu dabu reālajā dzīvē. Psihologi skaidro, ka maza bērna uztvere vairāk piemērota vizuālas informācijas uztverei, tāpēc krāsainas bildes, ilustrētas grāmatas, rotaļāšanās ar mantām un spēlēšanās ar dabas materiāliem ir vislabākais veids, kā stimulēt smadzeņu attīstību. 

 

Pasaulē ir izgudrotas neskaitāmas metodikas, kā interesanti un efektīvi veicināt loģiskās domāšanas attīstību. Piedāvājam dažas no tām. 

 

Mazie ikdienas darbiņi

Bērna iesaistīšana ikdienas darbos – istabas slaucīšana, drēbju locīšana, šķidrumu pārliešana no viena trauciņa otrā – iemāca likumsakarības un liek pamatus ģeometriskās izpratnes veidošanā. Ir ļoti būtiski, lai no mazotnes bērniņš trenējas šķirot lietas pēc dažādām pazīmēm. Piemēram, var mācīt sašķirot knaģus pēc krāsām. To pašu var darīt ar pupām, pogām, āboliem un bumbieriem...

Roku koordinācijas attīstīšanai un vizuāli telpiskās izpratnes treniņam labs vingrinājums ir arī “Ēnu rotaļas”, kad uz lapas tiek novietotas mazas figūras vai rotaļlietas, piemēram, dzīvnieku formā. Blakus tiek ieslēgta gaisma, lai no priekšmetiem veidotos ēna. Bērnam lūdz ar zīmuli apvilkt ēnas.

  


Koka kluči un lego prāta trenēšanai

Nekas nedarbojas labāk kā iespēja pataustīt īstu priekšmetu. Kubi, cilindri, lodes un cita veida kluču figūras ir neatņemama bērna rotaļu kastes sastāvdaļa. Darbošanās ar klučiem attīsta statisko līdzsvara sajūtu un telpisko orientāciju, loģisko un domāšanu.  

Lai spēles ar klučiem būtu interesantas, parūpējieties par to, lai klucīšu būtu pietiekami daudz un tie būtu dažādas formas, krāsas un materiāla. Apmēram 2 gadu vecumā mazulis ir spējīgs apgūt formas, izprast to atšķirības, tāpēc šis ir ļoti piemērots vecums, lai kopīgi liktu kluču pilis. Kopīgi veidojot loģiskās virtenes tiek veicināta loģiskā domāšana. Piemēram, pieaugušais saliek rindā divus dzeltenus klucīšus, vienu zaļu un tad vienu sarkanu klucīti. Bērna uzdevums ir turpināt likt klucīšus tādā pašā secībā.

 

 

Galda spēles matemātiskās domāšanas attīstīšanai

Lielākā daļa galda spēļu trenē bērnus domāt matemātiski, ekonomiski un loģiski. Pirmsskolas vecumā populāras ir spēles “Cirks”, “Riču raču”, “Domino”. Vēlākjau sarežģītākas spēles “Katanas ieceļotāji”, “Hanabi”, “Tobago”, “Karkasona” Vairums spēļu ir veidotas, balstoties uz matemātikas principiem Spēļu laikā bērns tiešā veidā netrenēs matemātikas prasmes, taču viņš to darīs intuitīvi, kas vēlāk noderēs skolas un sadzīves gaitās. 



Bez grāmatām neiztikt

Noderīga grāmata ir pirms dažiem gadiem izdotā reizrēķina grāmata "Māci mani, Degunlāci!", kur pantus un dziesmas ir radījuši “Prāta Vētras” mūziķi.  Te var noklausīties arī reizrēķina mācīšanos ar dziesmiņas palīdzību

Reklāma
Reklāma

Grāmatā “Spēlējies un audz!” ir aprakstīti Montesori metodes loģiskās domāšanas veicināšanai. 

 


Lietotnes prāta asināšanai

Pasaulē ir radītas daudz interesantas lietotnes, kuras ir ne tikai izklaidējošas, bet palīdz arī interesantā veidā nodarbināt prātu un “kustināt” smadzenes. 
 

Izmantojot lietotni "Gudrinieks", bērns var apgūt telpas izjūtu, attīstīt loģiku, iemācīties atpazīt dažādas figūras, zīmēt ciparus, skaitīt, rēķināt un risināt teksta uzdevumus.  Šī aplikācija paredzēta pirmsskolas un pirmo divu klašu vecuma bērniem. Lejupielādē šeit:

 iOS, Android

 

“Brain Yoga” ir atjautības spēles loģikas attīstīšanai, acumēra un atmiņas uzlabošanai. Piemērotas bērniem no 8 gadu vecuma, kā arī lielākiem bērniem un pieaugušajiem, jo ir pieejami dažādi grūtības līmeņi. Lejupielādē šeit:

 iOS, Android

 

"Memory games" Ierakstot šos vārdus meklētājā, gan iTunes, gan Android lietotņu veikali piedāvā  dažādu vecuma grupu bērniem spēles atmiņas un uzmanības trenēšanai. 

 

“Medieval Math Battle”  ir spēle, kurā viduslaiku pūķus, bruņiniekus un pilis iekaro, atrisinot matemātisku uzdevumu. Mazākiem bērniem tie ir vieglāki. Uzlabojot matemātikas zināšanas, uzdevumi kļūst grūtāki. Lietotne paredzēta bērniem no 9 līdz 12 gadu vecumam.Lejupielādē šeit:

iOS.

 

“Pettson's Inventions”. Ja iepriekš kopā esat lasījuši zviedru autora grāmatas par Petsonu, tad šajās lietotnēs izmantotie tēli un zīmējumi jau būs bērniem pazīstami. Brīnišķīga prātu asinoša spēle, kurā spēlētājam no dažādām detaļām jāizveido funkcionējošu mehānismu, kas ļaus izpildīt katrā stāvā uzdoto misiju. Zobrati, striķi, slīdošās lentas un atsvari bērnam dos ieskatu mehānikas pamatprincipos. Dažos uzdevumos galvu jāpalauza pat pieaugušajiem. Lietotne ir pa maksu – 3,49 eiro), bet noteikti ir tā vērta. Lejupielādē šeit: 

iOS, Android.