Veselīga uztura matemātika katrā ēdienreizē. Skaidro uztura speciāliste Ksenija Andrijanova

Pareizi un gudri izveidotas dienas ēdienreizes palīdzēs saglabāt slaidu figūru, nodrošinās ar enerģiju visai dienai, bet vakarā nemocīs ar smagumu pakrūtē un sliktu miegu. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova skaidro, kā vienkārši un veselīgi ēst Latvijas produktus un justies labi. 

Ēd ēdienu kā zāles, lai nav jāēd zāles kā ēdiens

FOTO: Shutterstock.com

Ēd ēdienu kā zāles, lai nav jāēd zāles kā ēdiens

 

Brokastis
Brokastīs uzsvaru vajadzētu likt uz ogļhidrātiem, jo tie dod enerģiju ilgam laikam. No rīta būtu veselīgi ēst dažādas pilngraudu putras (auzu, griķu, četrgraudu u.c.) vai pilngraudu maizi (jo tumšāka, jo labāka). Ātrvārāmās putras nav tik vērtīgas, jo tajās esošajām pārslām ir noņemts grauda apvalks. Arī baltmaizi labāk neizvēlēties, bet ne tāpēc, ka tā ir neveselīga. Baltmaizi drīkst ēst, taču jārēķinās, ka tā dod tukšu enerģiju, kas ir piemērota sportistiem, bet ne sēdoša darba darītājiem. 

No rīta būtu veselīgi ēst dažādas pilngraudu putras (auzu, griķu, četrgraudu u.c.) vai pilngraudu maizi (jo tumšāka, jo labāka).

Uz maizes var likt visa veida dārzeņus un zaļumus, svaigo sieru, kādu pesto vai adžikas mērcīti un, ja ļoti gribas – arī sviestu. Mīts, ka sviests ir neveselīgs, nav pamatots, vienīgi tam jābūt īstam sviestam, nevis sviesta izstrādājumam. Ja sviests tiek lietots nelielos daudzumos, nekādu kaitējumu tas nenodarīs. Protams, cilvēkiem, kuri vēlas notievēt, vajadzētu izvairīties no pārmērīgas sviesta lietošanas.

 

Reklāma
Reklāma

Pusdienas
Pusdienās svarīgi uzņemt visas uzturvielu grupas. Ideālā variantā ¼ no porcijas vajadzētu būt olbaltumvielām (gaļai, zivīm, pākšaugiem,), ¼ piedevām (rīsiem, griķiem, pilngraudu makaroniem, kartupeļiem) un 2/4 jeb pusei no porcijas būtu jāsastāv no svaigiem dārzeņiem. Labāk izvēlēties liesu gaļu. Priekšroka dodama vistas un tītara filejai. Ar zivīm ir pretēji. Jo treknāka zivs, jo veselīgāka. Treknas zivis satur mums tik vajadzīgo zivju eļļu un D vitamīnu. Tomēr jāatceras, ka zivis un gaļu nevajadzētu ēst katru dienu, tās būtu ieteicamas 2 – 3 reizes nedēļā. Pārējā laikā olbaltumvielas iespējams iegūt no pākšaugiem, biezpiena vai olām. Arī zupas ir laba izvēle pusdienām, taču jāatceras, ka ne visas zupas ir vienlīdz vērtīgas. Soļankas vietā labāk izvēlēties dažādas dārzeņu zupas.
 


Launags
Viena no cilvēku biežākajām kļūdām ir tā, ka viņi ietur pārāk lielu pauzi starp pusdienām un vakariņām. Ja pusdienas tiek ēstas ap 13.00, bet vakariņas tikai ap 19.00 – 20.00, tiek notiesātas ļoti lielas porcijas. Lai no tā izvairītos, ir ieteicams ieturēt launagu. Laba izvēle launagam ir skābpiena produkti, piemēram, kefīrs vai bezpiedevu jogurts, ko var sajaukt ar sezonālajām ogām, riekstiem un klijām. 


Vakariņas
Vakariņās uzsvaru vajadzētu likt uz olbaltumvielām, piemēram, piena produktiem, olām, gaļu, zivīm, kombinācijā ar dārzeņiem. Daudziem vakaros ir ieradums našķoties. No veselības viedokļa labāk ir izvēlēties produktus bez papildus pievienotā cukura (pieļaujamais papildus cukura daudzums dienā ir 25 grami) un našķoties ar olbaltumvielu produktiem: liesais siers, biezpiens, avokado, maza saujiņa riekstu. Ja ļoti kārojas ko saldu, priekšroka dodama žāvētiem augļiem, labam zefīram vai melnajai šokolādei.