Uzmanība, ko tētis velta bērnam, veicina atvases attīstību

Vēlies, lai tavs mazulis ir īpaši gudrs? Tad viņam katru dienu jābūt kopā ne tikai ar mammu, bet jājūt arī tēva klātbūtne. Pētījums rāda, ka zīdaiņi attīstās ātrāk, ja mazuļa pirmajos dzīves mēnešos par viņu rūpējas arī tētis. 

Jau iepriekš citos pētījumos secināts, ka vīriešu audzināšanas veids ir daudz enerģiskāks, līdz ar to - bērns tēva klātbūtnē iemācās būt bezbailīgāks un daudz vairāk tiecas izpētīt to, kas viņam ir apkārt.

FOTO: Shutterstock.com

Jau iepriekš citos pētījumos secināts, ka vīriešu audzināšanas veids ir daudz enerģiskāks, līdz ar to - bērns tēva klātbūtnē iemācās būt bezbailīgāks un daudz vairāk tiecas izpētīt to, kas viņam ir apkārt.

Ja bērna tēvs aktīvi iesaistījies mazuļa audzināšanā un rūpes par jaundzimušo nav atstājis tikai uz mātes pleciem, tad ir lielāka iespēja, ka bērns divu gadu vecumā spēs parādīt labākus rezultātus kognitīvajā testā. Ko tas nozīmē? Viņa atmiņas, domāšanas un spriest spējas darbojas daudz veiklāk nekā bērnam, kurš tēva uzmanību saņēmis daudz retāk. Pētījumu veikuši zinātnieki no Londonas Impērijas koledžas, Londonas Karaļa koledžas un Oksfordas Universitātes.

 

Skaidri zināms, ka mazuļa attīstībā lielu lomu spēlē mātes mīlestība un rūpes. Taču tikpat liela nozīme ir arī tēvam. Jau iepriekš citos pētījumos secināts, ka vīriešu audzināšanas veids ir daudz enerģiskāks, līdz ar to - bērns tēva klātbūtnē iemācās būt bezbailīgāks un daudz vairāk tiecas izpētīt to, kas viņam ir apkārt. Tas veicina bērna kognitīvās jeb izziņas spējas. Lai pierādītu tēva nozīmīgu bērna attīstībā, pētījuma laikā video ierakstā tika novēroti 128 vīrieši - viņiem bija jāspēlējas un jāsarunājas ar saviem trīs mēnešus vecajiem mazuļiem trīs minūtes, neizmantojot nevienu rotaļlietu. Pētījums turpinājās, kad bērni sasniedza divu gadu vecumu - tēvi lasīja saviem bērniem grāmatas. 

 

Tēvi, kas maz rūpējas par savām atvasēm, arī retāk verbāli komunicē ar viņiem, līdz ar to mazulis mazāk attīsta savas saziņas prasmes.

Reklāma
Reklāma

 

Šos video analizēja pieredzējuši pētnieki, novērtējot tēva komunikāciju ar bērnu. Divgadnieku kognitīvās spējas tika novērtētas ar testa palīdzību, piemēram, viens no uzdevumiem bija atpazīt krāsas un figūras. Izanalizējot 128 vīriešu attieksmi pret viņu mazuļiem spēlēšanās un grāmatas lasīšanas laikā, pētnieki secināja - tas, kā tēvs pievērsis uzmanību savam bērnam, kad viņam bija trīs mēneši, ir ietekmējis viņa sasniegumus un uzvedību divu gadu vecumā. Jo pozitīvāka attieksme un ciešāka saikne tēvam ar mazuli bijusi, jo augtāki rezultāti bērnam testā, neatkarīgi no tā, vai tas ir zēns vai meitene. Taču tie bērni, kuru tēvs spēlēšanās laikā bijis atturīgāks un paudis depresīvāku uzvedību,  testā saņēma zemāku vērtējumu. 

 Žurnālā „Infant Mental Health Journal”, kurā publicēts šis pētījums, secināts: „Tēvi, kas maz rūpējas par savām atvasēm, arī retāk verbāli komunicē ar viņiem, līdz ar to mazulis mazāk attīsta savas saziņas prasmes.” Savukārt sesija, kurā tēvs lasījis bērnam grāmatu, ļāvusi pierādīt - ja tēvs divgadīgam bērnam lasa iejūtīgi, mierīgā balss tonī un neatspoguļo satraukumu, tad arī viņa bērns parāda labākus rezultātus testā, kā arī prot ilgstoši noturēt uzmanību, ir labāka loģiskā domāšana un arī valodas un sociālās prasmes. Pētījuma vadītājs, profesors Pauls Ramšandani nešaubīdamies norādījis - ja sarunājies ar zīdaini un dari to bieži un labā noskaņojumā, tas atstāj pozitīvas sekas bērna vēlākajā attīstībā. Tā ka, tēti, lūdzu nekautrējieties spēlēties ar saviem mazuļiem un lasiet viņiem vakara pasaciņas! Tas noteikti palīdzēs attīstīt bērna prasmes un talantus. 

 

Avots: www.bbc.com 

Saistītie raksti