"Vichy Classique" bērnu ēdienu recepšu konkurss. Balvā vilnas pleds un gards ūdens!

Lai mudinātu vecākus radināt bērnus ikdienā lietot pietiekošu daudzumu tīra ūdens, "Vichy Classique" rīko bērnu ēdienu recepšu konkursu. Pats svarīgākais nosacījums - ēdiena pagatavošanas receptē tiek izmantots tīrs kvalitatīvs ūdens! Uzvarētājs balvā saņems iepakojumu ar "Vichy Classique"  ūdeni un siltu vilnas pledu vēsajiem rudens vakariem.

Ūdens ir dzīvības pamats. Pieaugušajiem ik dienu būtu jāizdzer 2 litri tīra ūdens, bērniem - nedaudz mazāk.

FOTO: Shutterstock.com

Ūdens ir dzīvības pamats. Pieaugušajiem ik dienu būtu jāizdzer 2 litri tīra ūdens, bērniem - nedaudz mazāk.

LAI PIEDALĪTOS KONKURSĀ:

1) Līdz šā gada 7. septembrim iesūti kādu ģimenē iecienītu bērnu maltītes recepti, kuras pagatavošanā izmantots ūdens;

2) Iesūtītajai receptei pievieno pagatavotā ēdiena foto un / vai bildes no ēdiena gatavošanas procesa;

3) Recepti sūti uz redakcija@mammam.lv.

Uzvarētāju izziņosim 8. septembrī.

 


Ūdens ir dzīvības pamats. Pieaugušajiem ik dienu būtu jāizdzer 2 litri tīra ūdens, bērniem - nedaudz mazāk. Būtiski ir, kādu ūdeni ikdienā dzeram slāpju remdēšanai. Pārlieku liels minerālvielu un sāls daudzums organismam kaitē, skaidro sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga.  Pēdējos pētījumos ir pierādīts, ka organismam visdraudzīgākais ir tīrs ūdens, bez liekiem minerāliem un īpaši bez pārlieku daudz sāls. 


"Veikalu plauktos atrodams dažāda veida ūdens ar dažādām mineralizācijas pakāpēm. Ikdienas lietošanai ieteicams izvēlēties ūdeni ar zemāku mineralizācijas pakāpi, kura sastāvā nav augsts nātrija jonu daudzums. “Sāļais” ūdens ir vairāk piemērots organisma dehidratācijas gadījumos, piemēram, ja ir augsta fiziska slodze, vemšana, caureja u.tml. Lietojot “sāļo” ūdeni ikdienā un nesekojot līdzi ar pārtiku uzņemtajam sāls daudzumam,
organismam tiek radīta papildu slodze, kā rezultātā nātrijs uzkrājas organismā un ilgtermiņā var paaugstināt asinsspiedienu, kā arī radīt nieru un sirds asinsvadu problēmas,” stāsta Lizete Puga.
 

Tīru ūdeni varam dzert vairāk un nebaidīties uzņemt pārlieku daudz nevajadzīgu minerālu. Šādu tīru ūdeni ieteicams dot arī maziem bērniem, sākot jau no zīdaiņa vecuma.

 

Vēl sensenos laikos ūdeni mēdza dzert no sudraba traukiem, tādējādi “dabīgā” veidā to dezinficējot, attīrot no mikrobiem un baktērijām, kā arī padarot daudz vieglāku. Skaidrs, ka mūsdienās turēt ūdeni lielās sudraba tvertnēs ir samērā sarežģīti un šāda ūdens ražošana varētu izmaksāt ļoti dārgi. Ražotāji par šo problēmu sāka aizdomāties un katrs meklē sev piemērotus risinājumus. Vichy Classique ūdens ražošanā izvēlas jonizēšanas metodi, ko panāk, izmantojot zviedru iOWA jonizatoru, kas balstās uz iON-S tehnoloģiju.

Reklāma
Reklāma


Ko nozīmē jonizēšanas process? Ūdenim plūstot caur speciāliem filtriem, tas tiek piesātināts ar sudraba joniem, kuri savukārt palīdz iznīcināt ūdenī esošās baktērijas, tostarp arī nātrija hlorīdu. Sudraba joni ne vien iznīcina liekās minerālvielas, bet arī novērš to vairošanās iespējamību. Šāds ūdens ir daudz vieglāks, tīrāks un ilgstoši paliek svaigs. Būtiski, ka tīru ūdeni varam dzert vairāk un nebaidīties uzņemt pārlieku daudz nevajadzīgu minerālu. Šādu tīru ūdeni ieteicams dot arī maziem bērniem, sākot jau no zīdaiņa vecuma.


“Jau zīdaiņa vecumā bērnu ir jāsāk radināt pie ūdens. Ja bērns tiek barots dabīgā veidā ar mātes pienu, tad papildu ūdeni visbiežāk piedāvā līdz ar papildu ēdienu – aptuveni sešu mēnešu vecumā. Taču, ja bērns ēd mākslīgā piena maisījumus, tad ūdens papildus ir nepieciešams jau agrāk. Tas ir regulāri jāpiedāvā, tādejādi radot pozitīvu ieradumu padzerties, nesagaidot slāpju sajūtu vai citas organisma dehidratācijas pazīmes, kas ne
vienmēr ir nolasāmas. Tāpat svarīgi ir saprast - jo lielāki mūsu bērni aug, jo vairāk ūdens viņiem ir vajadzīgs. Tieši svaigs, tīrs un drošs ūdens, un retāk saldinātas tējas, sulas, sīrupūdeņi u.c. dzērieni, kuru sastāvā ir cukurs. Ūdens ir mūsu organisma pamatā, tā ir viena no mūsu galvenajām pamatvajadzībām,” piebilst Lizete Puga.


Kā atzīst uztura speciāliste, ūdens lietošanai jākļūst par ieradumu vēl pirms pirmā dzīves gada un to jāturpina regulāri lietot, arī esot pieaugušam. Svarīgi ir rūpīgi izvelēties, kādu tieši ūdeni dzert, tāpēc ir jāatceras, ka tas ir jāpiemēro savam darba veidam, fiziskās slodzes daudzumam un ēšanas paradumiem.

BALVĀ

Vichy ;ūdens

Viens uzvarētājs, kuru noteikts Mammamuntetiem.lv redakcija, balvā saņems:

- Kvalitatīvu un siltu “KLIPPAN SAULE” pledu (140x100cm) no 100% aitu vilnas, kurā ietīties rudenīgajos vasaras vakaros un baudīt gardos Vichy ūdeņus;
- 6 Vichy Fresh Bubbles ar divām garšām; 
- 3 Vichy negāzētā ūdens pudeles 1,5l iepakojumā.