Ceļojumi maršruti Latvijas iepazīšanai: Divu dienu ceļojums pa nepieradināto Kurzemi

Latviju var pielīdzināt visām debespusēm – tik dažāda tā ir. Kurzeme, Zemgale, Vidzeme un Latgale – katra ar savu šarmu un raksturu, ko veido iedzīvotāju paradumi, dabas un pat laikapstākļu atšķirības.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latviju var pielīdzināt visām debespusēm – tik dažāda tā ir. Kurzeme, Zemgale, Vidzeme un Latgale – katra ar savu šarmu un raksturu, ko veido iedzīvotāju paradumi, dabas un pat laikapstākļu atšķirības.
 

Ja esi nolēmis doties uz Kurzemi, tad zini, ka to bieži mēdz dēvēt par vējaināko Latvijas reģionu Baltijas jūras ietekmē. Te būs dievu dienu maršruts lai izbaudītu šo Latvijas novadu. 

 

9:00 izbraukšana no Rīgas 
Ja izbrauksi no Rīgas laicīgi, ap pulksten 9:00, tad jau aptuveni pēc pusstundas, plkst. 9:30 būsi tur, kur vienmēr ir smaržīga rīta kafija, kas gatavota no gardākajām kafijas pupiņām. Ja šejienieši ko dara, tad tāpat kā to darīja pirms gadu simtiem – pa īstam un patiesi. Ieliekot sirdi, dvēseli, prātu un paši savām rokām. Iespējams, šīs vietas maģisko smaržu sajutīsiet jau lasot šo vēstuli, jo patiesībā tā atrodas tepat ap stūri - aiz diviem lielākiem pagriezieniem. Tavs pirmais šīsdienas galamērķis ir maizes ceptuve “Lāči”, Babītes pagastā. Vai uzminēji?


9:30-10:00 Maizes ceptuve "Lāči"
"Benūžu – Skauģi", p/n Piņķi, Babītes pag.
Darba laiks: katru dienu 8.00-22.00
Internets: www.laci.lv; tālr.: +371 66047555


Maizes ceptuve Lāči 
Te, maizes ceptuvē Lāči, viss notiek mazliet citādāk kā citur - pamatīgāk. Kad Lāču meistars ņemas cept maizi, viņš, tāpat kā maizes mīkla, briest ilgi. Lai kārtīgi izceptu maizi - tam vajagot iedvesmu. Tas esot tāpat kā jebkuros citos radošos procesos – mazliet jāpiespiežas un jāsaņemas, mazliet jāatsakās no sevis un jāveltās tikai vienai lietai - radīšanai. Bez lieliskas maizes, kas gatavota pēc senajām tradīcijām, šīs brīnumainās vietas pagalmos agrās rīta stundās esot manīti skraidām vairāki rūķi krāsainās cepurēs, kas miglas aizsegā palīdz meistariem sagatavoties dienai. Galdiņ, klājies!

Pēc nelielas iestiprināšanās no Maizes ceptuves "Lāči" kafejnīcā, 10:45 – 11:45 Tev paredzēta viesošanās vietā, kur tāpat kā Lāču maiznīcas saimē, čum un mudž no cītīga darbaspēka - Meduspilī. 


10:45-11:45 Meduspils
Kāres, Blīdenes pag., Brocēnu nov.
Internets: www.meduspils.lv
Pieteikšanās ekskursijai: tālr.: +371 29497903; meduspils@inbox.lv

Meduspils bitenieks Jānis Vainovskis 
Meduspils - šai vietai, ja Latvijas mežos dzīvotu vairāk lāču - pavisam noteikti, garām ietu tikai retais. Šeit, vietā ar tik gardo nosaukumu – Meduspils, Jānis Vainovskis, bitenieks  ar vairāk kā 20 gadu pieredzi biškopībā nodarbojas ar dravniecību, precīzāk – ceļojošo dravniecību, un pastāstīs par šī gardā dabas eliksīra ietekmi un pat ļaus doties dravā, lai ielūkotos medus tapšanas procesā. Uz šejieni sezonas laikā no Latvijas mežiem uz pļavām, no pļavām uz druvām, no druvām uz purviem un siliem vairākkārt tiek pārvietotas ap 300 bišu saimes, kas nodrošina, lai saimniecībā tiktu ievākts visgardākais un veselīgākais dabīgais kārums – zeltainais medutiņš. Starp svecēm un visām citām lietām, ko var pagatavot no medus, atrodas arī Meduspils īpašais lepnums, pašu inovatīvais produkts: medus ar ogām – īstens Vinnija Pūka cienīgs gardums.


12:30-14:00 Skrundas muiža
Pils iela 2, Skrunda
GPS: 56.670021, 22.023172
Internets: www.skrundasmuiza.lv; tālr.: +371 22113355

Skrundas muiža
Skrundas muiža - 19. gadsimta arhitektūras pērle gleznainās Ventas upes krastā - viena no skaistākajām Latvijas muižām, kas, saglabājot savu vēsturisko eleganci, šodien pilnībā renovēta, lai uzņemtu viesus kā no Latvijas, tā ārzemju tūristus. Ar skatu uz vienu no Latvijas lielākajām upēm un skaisto Latvijas lauku dabu, muižas viesi vienlaikus var izbaudīt gan lauku mieru, gan ļoti ērtu piekļuvi no Rīgas-Liepājas šosejas.

Viesiem pieejami 12 plaši un eleganti numuri, aktīvās atpūtas iespējas un restorāns, kas atzīts par vienu no labākajiem restorāniem Latvijas laukos. Iesakām šeit nobaudīt elegantas pusdienas, pasniegtas muižas terasē, baudot gleznainu skatu uz Ventu un skaisto muižas parku. 

Skrundas muižu dēvē arī par Mežotnes pils miniatūrkopiju – tās arhitektūras un vizuālo aprišu dēļ. Atliek doties, lai par to pārliecinātos!

 


18:00-19:00 Karostas cietums
Invalīdu iela 4, Karosta, Liepāja
Darba laiks: jūnijā, jūlijā, augustā katru dienu 9:00-19:00
Internets: www.karostascietums.lv; tālr.: +371 26369470

Karostas cietums Liepājā
Te nu Tu esi - Karostas cietumā. Tikai mieru! Neviens tā pa īstam Tevi nesodīs par to, ka neprati vadīt vienu vai otru transportlīdzekli. Šeit Tev ļaus iejusties īsta noziedznieka ādā, dodoties ekskursijā gida pavadībā - tāpēc kavēties nebūtu vēlams. Tāpat Tev ir iespēja iejusties dažādos pagātnes tēlos, pārģērbjoties vēsturiskos tērpos. Tas ir arī līdz šim vienīgais tūristiem atvērtais militārais cietums Eiropā un cietums, no kura neviens nekad nav izbēdzis. Pilnīgai kolorīta izbaudīšanai, te ir iespēja atcerēties un izbaudīt bufeti ar padomju laika bufetniecēm, kuras būs sarūpējušas sātīgas pusdienas. Sekojot līdzi Karostas jaunumiem, ir dienas, kad vari pieteikties velo ekskursijai ar gidu pa Karostu. Bet tas kādai citai reizei!

Ja esi gatavs sevi izaicināt, Karostas cietumā vari arī nakšņot. Nakšņot vietā, kas atzīta par iespaidīgāku kā ASV Alkatraza cietums – gulēt uz lāvas vai dzelzs gultā, ēst cietuma maltīti. Atceries pieteikt savlaicīgi, zvanot pa tālr.: +371 26369470. Cena? Tikai 15 EUR par nakti. Piedāvājuma vērtību nosaka fakts, ka viesnīca iekļauta Premier Traveler World`s 10 most unusual stays topā. 

Uzreiz pēc Karostas cietuma apskates kopā ar citiem apmeklētājiem dodies pazemē, lai saprastu, kas ir Ziemeļu forti. Informācijas avoti liecina, ka tā ir nocietinājumu sistēma, kas būvēta cara laikā. Līdz 1994. gadam tā bija slēgta militāra teritorija. Vienkāršiem vārdiem sakot, tās ir kilometriem garas neatklātas pazemes ejas, neliela Liepājas cietokšņa daļa. 

Ekskursijas laikā ar lāpām būs jādodas Ziemeļu fortu pazemes ejās, lai izpētītu pazemes valstību, tāpēc parūpējies, lai mugurā ir kas siltāks. Aizokeāna ASV spoku mednieki šo vietu nosaukuši par spoku apsēstāko vietu pasaulē. Ko tik viņi neizdomā... Atceries ekskursiju iepriekš pieteikt zvanot pa tālr.: +371 26369470.

Reklāma
Reklāma


Kad būsi izstaigājies pa Liepājas pazemes tuneļiem, organisms būs ne tikai noraizējies atkal redzēt saules gaismu, bet arī izsalkums liks sevi manīt. Vai esi dzirdējis izslavēto restorānu “MO” Liepājā? Šeit ir ne vien izcils ēdiens, bet tikpat izcila atmosfēra. Starp citu, to atvēris pasaulslavenā basketbolista Kristapa Porziņģa brālis Mārtiņš Porziņģis. Izbaudi!

Naktsmājas viesnīcā "Promenāde Hotel"
Vecā Ostmala 40, Liepāja
Internets: www.promenadehotel.lv; tālr.: (+371) 63488288


Promenāde viesnīca Liepājā
Promenāde, pieczvaigžņu dizaina viesnīca unikālā vietā Liepājā, pie kanāla, jahtu piestātnes un Liepājas ostas. Katrs viesu numurs šajā dizaina viesnīcā ir īpašs ar individuāli veidotu dizainu, bet viesnīcas recepcijā izveidotajā mākslas galerijā ir apskatāma viesnīcas personīgo mākslas darbu kolekcija. Visai bieži viesnīcas viesus šeit izklaidē ar pasākumiem, koncertiem vai teātra izrādēm turpat viesnīcā, tāpēc pārliecinies, vai šada iespēja nav arī Tavā vakarā. Tāpat viesnīcas restorānā "Piano" var nobaudīt vakariņas, priecējot sevi ar skatu uz ostas promenādi. Un vēl SPA procedūras... Tik daudz iemeslu, lai uzkavētos!

  

Otrā diena. Un piedzīvojums var turpināties!
9:30-12:00 Liepāja
Liepājas pludmale iepretim Glābšanas stacijai

Liepājas burti pludmalē
Skaists rīts Liepājā. Ticam, ka pastaiga gar pludmali palīdzēs atmosties ne tikai ķermenim, bet arī prātam. Runā, ka tie mēdz pamosties dažādos laika sprīžos. Vēlamies, lai jūs dodaties pie Liepājas uzraksta jūras krastā, kas zināma kā iecienīta fotografēšanās vieta gan vietējiem, gan tūristiem, lai apstiprinātu mīlestību pret šo skaisto vēju pilsētu un darītu mums zināmu, ka Tava diena ir iesākusies veiksmīgi! Pasmaidi! Padalies ar uzņemto foto, ievietojot to savos sociālajos tīklos, pievienojot mirkļabirku #ApceļojuLatviju, iedvesmojot draugus sekot Tev pa pēdām. 

10:00-11:00 Kristapa Porziņģa basketbola laukums KP6
Jūrmalas iela 2, Liepāja
tālr.: (+371) 29397797 

Kristapa Porziņģa basketbola laukums KP6 Liepājā
Savukārt, tad, kad pamodies ķermenis un arī prāts - aicinām apskatīt turpat blakus esošo, jaunatklāto latviešu basketbolista Kristapa Porziņģa dāvināto sporta laukumu, kurš atrodas pludmalei blakus esošajā parkā. Ar Kristapu Tev tikšanās nav paredzēta, tomēr vēlamies parādīt to, ko spējis ne katrs latvietis – atstāt paliekošas pēdas savā dzimtajā pilsētā, palīdzot vietējās kopienas attīstībai. 

Nostājies laukuma vidū, aizver acis un iztēlojieties jaunā latviešu talanta bērnības spītību, neatlaidību un saplēsto kedu skaitu, kas palīdzēja viņam nokļūt labākajā basketbola līgā pasaulē. 


11:00-12:00 Liepājas Trīsavienības baznīcas tornis
Lielā iela 9, Liepāja 
GPS: 56.509861, 21.013438
Darba laiks: P.-S. 11:00 - 13:00
Ieejas maksa: 1,50 Eur

Liepājas Trīssavienības baznīcas torni
Kad būsi iepazinis Liepāju no ierastā skatu punkta, laiks apskatīt to arī no putna lidojuma. Ja vien Lielais Kristaps tomēr nebūs atnācis trenēties kopā ar jaunajiem censoņiem un nebūs pacēlis Tevi uz saviem pleciem - līdz plkst. 11:00 Tev jāsasniedz Liepājas Trīssavienības baznīca, lai no tās torņa apskatītu Liepājas panorāmu un sajustu īsto, vienīgo un patieso, tik ļoti izdaudzināto Liepājas vēju (2019. gada vasarā tornis ir rekonstrukcijā, bet baznīcu apmeklēt var).

Uzreiz, kā būsi nokāpis lejā, lūdzam sazināties ar Dagni, kurš būs Tavs šīs dienas aktivitātes uzraugs Pāvilostā, supojot vai sērfojot. Zvani 26444934.

13:00 – 14:30 Supošana vai sērfošana Pāvilostā
"Spinout", Pāvilostas sērfklubs
Dzintaru iela 1, Pāvilosta, Pāvilostas nov.
Internets: www.facebook.com/SpinoutSurfCafe; tālr.: +371 26444934

Supošana Pāvilostā
Izbraucot no Liepājas centra, aicinām doties Pāvilostā virzienā. Te paredzēta šīs dienas aktīvās atpūtas daļa – atkarībā no konkrētās dienas vēja stipruma Tev paredzēts iemācīties šķelt viļņus sērfojot vai doties izbraucienā ar SUP dēli - tas ir interesants brīvā laika pavadīšanas veids, kurš jau pāris gadus kļuvis populārs arī Latvijā. Ideja ir pavisam vienkārša - stāvus airēties uz plata dēļa mierīgos ūdeņos, turot līdzsvaru. 

Zināms, ka organisms pēc intensīvas aktīvas atpūtas spēj sadedzināt teju visas uzreiz uzņemtās kalorijas, tāpēc pusdienās iesakām doties uz netālu esošo krodziņu "Āķagals" - šeit ir iespēja nobaudīt arī vietējo zvejnieku zvejotās zivis, pagatavotas pēc pārbaudītām receptēm. 

15:15 Jūrkalnes stāvkrasts
Jūrkalne, Ventspils nov., LV-3626
GPS: 57.017943, 21.384799
Internets: www.jurkalnesstavkrasts.lv

Jūrkalnes stāvkrasts
Jūrkalnes stāvkrasts ir viena no gleznainākajām jūras piekrastēm Latvijā ar klusu, civilizācijas neskartu pludmali un līdz pat 20 metriem augstu stāvkrastu. Tas stiepjas gandrīz 14 km garumā gar Baltijas jūru posmā starp Liepāju un Ventspili. Iemūžini mirkli un dalies ar foto savos sociālajos tīklos, pievienojot mirkļabirku #ApceļojuLatviju
 

16:00-17:00 Riežupes smilšu alas Kuldīgā
Rumbas pag., Kuldīgas nov.
Darba laiks: 11:00 - 17:00
Internets: www.smilsualas.lv 

Riežupes smilšu alas
Šīs alas ir pietiekami eksotisks tūrisma objekts to neparasto labirintu dēļ. Riežupes Smilšu alas sastāv no 460 metrus garām pazemes ejām, kuras veido labirintus, kam, kā stāsta, piemītot savāds un dziedinošs spēks. Alas ir raktas triju paaudžu garumā un viss lielais alu labirints ir cilvēku roku darbs. 

Pēc Riežupes smilšu alu apskates, ir vērts aizdoties līdz Ventas Rumbai un pārbraukt Kuldīgas ķieģeļu tiltu - klasika vienmēr ir modē.

17:30-18:00 Sabiles Vīna kalns
Kalna iela, Sabile
Darba laiks: P.-S. 10.00–18.00, Sv. 10.00–16.00Ieejas maksa 20.08.-30.09: pieaugušajiem € 1,50, bērniem un pensionāriem € 0,70Internets: www.visit.sabile.lv/sabiles-vina-kalns/; tālr. 27841827

Sabiles Vīna kalns
Sabiles Vīna kalns - vieta, kas latviešiem asociējas ar mazu daļiņu no Itālijas, jo Sabiles pilsētas ģerbonī ir attēlots vīnogu ķekars. Šo vietu pavisam noteikti var uzskatīt par Sabiles simbolu. Šis kalns ir unikāls ar to, ka ir ticis ierakstīts Pasaules Ginesa Rekordu grāmatā kā vistālāk uz ziemeļiem atrodošais vīna dārzs, kur brīvā dabā aug vīnogas. Dārza kopējā platībā ir vairāk kā 1.5 hektāri. Vīna kalnā regulāri tiek papildināti vīnogulāju stādījumi: te aug aptuveni 15 dažādu šķirņu vīnogulāju, pavisam aptuveni 650 stādu. Vīna kalnā aug arī tādi eksotiski augi kā persiki, aprikozes, valrieksti. Ar ko Sabile sliktāka par Itāliju vai Franciju?