Trīs paaudzes zem viena jumta. Kā sadzīvot?

Daudzas jaunās ģimenes savus pirmos kopdzīves gadus pavada zem viena jumta ar saviem vecākiem.

FOTO: Shutterstock.com

Daudzas jaunās ģimenes savus pirmos kopdzīves gadus pavada zem viena jumta ar saviem vecākiem. Dažreiz nākas sadzīvot arī ar vecvecākiem. Psihologi apgalvo, ka personības attīstībā liela nozīme ir tam, ka bērni redz ne tikai labas vecāku attiecības, bet arī saskanīgas un labas attiecības vecākiem un vecvecākiem. Harmoniskas un mierpilnas kopā dzīvošanas māksla nav vienkārša, tomēr ir iespējama.

Šādās ģimenēs svarīgākais ir savstarpēja pieņemšana un mīlestība, bet paaudžu konflikti var novest pie katastrofālām sekām.

Ja trīs paaudzes prot sadzīvot, saimniekojot vienā teritorijā, ieguvumi ir visiem. Jaunākā paaudze iemācās no vecākās paaudzes dzīves pieredzes un pacietības tikumu. Vecākajai paaudzei atrašanās līdzās jaunajiem cilvēkiem neļaus novecot un palīdzēs sekot dzīves aktualitātēm un jauninājumiem. Dzīvojot kopā, tradīcijas no paaudzes un paaudzi tiek nodotas dabiski un viegli.

 

Ieguvumi, dzīvojot kopā
Dzīvojot kopā ar vecākiem un vecvecākiem, praktiskā dzīves puse ir vienkāršāka. Ir gan veļasmašīna, gan sakārtotāka sadzīve, nekā sākot dzīvi no nulles jaunās dzīves telpās. Protams, te ir risks sākt dzīvot uz vecāku rēķina, ja vien iepriekš nav atrunāti kopā dzīvošanas nosacījumi. No otras puses – sadarbība palīdz risināt sadzīves jautājumus, bērnu pieskatīšanas problēmas. Pieredze liecina, ka ģimenēs, kurās bērnu audzināšanā iesaistās gan vecāki, gan vecvecāki, bērni izaug mierīgāki un ar plašāku redzesloku.

Kā iemācīties sadzīvot un sadalīt teritoriju un kopējo sadzīvi? Katrā ģimenē ir savas sadzīvošanas ieražas un tradīcijas, kas palīdz noturēt līdzsvarā vairāku paaudžu kopdzīvi.

- Biežāk sarunājaties ar visiem, ar ko dzīvojat kopā!
- Iemācieties pieņemt vecākās paaudzes atbalstu un palīdzību!
- Risiniet konfliktu tad, kad tie ir radušies. Negaidiet, ka tie atrsināsies pašas par sevi!
- Nekad nepaceliet balsi un nekliedziet uz citiem ģimenes locekļiem!
- Kamēr dzīvojat kopā, mācieties kompromisu mākslu un prasmi piekāpties kopējo vajadzību vārdā!
- Katram ģimenes loceklim izveidojiet vietu, kur viņš var palikt vienatnē ar sevi!
- Sadaliet pienākumus, vienojoties, kurš uzkops māju, kurš ies iepirkties un kurš gatavos vakariņas!

Reklāma
Reklāma

 

Izveidojiet savas īpašās trīs paaudžu ģimenes tradīcijas, kuras varēs atcerēties vēl pēc daudziem gadiem.

Kopīga dzimšanas un vārda dienu svinēšana. Katrs grib būt īpašs. Ja ne katru dienu, tad vismaz reizi vai divas reizes gadā to var īstenot, kopīgi suminot julibāru. Sviniet dzimšanas dienas ne tikai mazākajiem ģimenes locekļiem, bet arī vecmāmiņai vai vecvectētiņam.

Kopīgas ēdienreizes. Kopīgas ēdienreizes ne tikai apvienos ģimenes locekļus pie kopīga galda, ļaujot pārrunāt dienas notikumus, bet ir arī daudz veselīgākas. Pētījumi atklāj, ka cilvēki, kas ēd pie kopīga galda, ēd veselīgāk, bet pusaudžiem pat samazinās aptaukošanās risks un uzlabojas sociālās komunikācijas prasmes. Lai vienkāršāk saskaņot ikdienas gaitas, ierādiet vecākajai paaudzei, kā izmantot WhatsApp lietotni, kas ļoti populāra jauniešu vidū. Kāpēc to lietot vecākajai paaudzei? Tā ir ļoti vienkārša un ērta, lai apmainītos ar video, bildēm, nosūtīti savu atrašanās vietu, veidot grupu sarakstes, veiktu bezmaksas video un audiozvanus. 

 

Ģimenes padome ir vēl viena tradīcija, kas vecinās ģimenes locekļu labsajūtu. Dzīvojot zem viena jumta dažāda vecuma un dzīves gājumu cilvēkiem, ir ļoti svarīgi rēķināties ar katra ģimenes locekļa vajadzībām. Regulāri rīkojiet visu ģimenes locekļu kopīgas apspriedes par aktualitātēm un nākotnes plāniem gan sadzīvē, gan dodoties kopīgā atpūtā. Padomē var apspriest arī dažādas situācijas, kas ir piedzīvotas un pārrunāt arī ģimenes finanšu jautājumus. Ļoti svarīgi ir šādās sarunās iesaistīti arī bērnus, kas tādā veidā mācās naudas plānošanu un sadarbības principus. Lai sapulcē runātais nepazustu, varat visos viedtelefonos uzinstalēt lietotni FamilyInSafe. Tā palīdzēs kopīgi saskaņot katra ģimenes locekļa un dažādu paaudžu ikdienas un iknedēļas plānus. Lietotnei ir kopīgs čats, iespēja kopīgot kalendāru, kurā katrs ieraksta tos dienas notikumus, par kuriem vajadzētu zināt arī pārējiem ģimenes locekļiem, kā arī vēl viena noderīga funkcija, kas ļauj noteikt, kurā konkrētajā vietā atrodas katrs ģimenes loceklis. Piemēram, redzot, ka mamma ir veikalā, meita var nosūtīt iepirkumu sarakstu, kas nepieciešams vakariņu galdam. 

Dzīvošana kopā noteikti var radīt daudz prieka un laimes, ja vien paši pie tā piestrādājam!