Kāpēc viņi KOŽ? Svarīgākais, kas jāzina, satiekot svešu vai agresīvu SUNI

Ik gadu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā sniedz palīdzību bērniem, kas cietuši no pašu mīļo mājdzīvnieku kodumiem. Ik gadu BKUS reģistrēti vismaz divi simti gadījumu, kad suns iekodis bērnam. Tāpēc vecākiem saviem bērniem ir jāstāsta un jāatgādina, kā komunicēt ar suni - pat, ja jums mājās sava mīluļa nav.

Suns var iekost tāpēc, ka ir nobijies  un jūtas apdraudēts. Uzbrukums ir viens no pašaizsardzības mehānismiem.

FOTO: Shutterstock.com

Suns var iekost tāpēc, ka ir nobijies un jūtas apdraudēts. Uzbrukums ir viens no pašaizsardzības mehānismiem.

Suņu psiholoģe Inga Cerbule uzskata, ka sabiedrībā joprojām pārāk maz runā par profilaksi – ko darīt, lai šādu situāciju nebūtu, kā arī pieaugušo atbildību situācijās, kad bērns it kaut vai teorētiski apdraudēts: “Pats svarīgākais ir noņemt no bērniem atbildību par to, ka ar suņa agresivitāti ir jāsamierinās. Ik dienu bērni, iespējams, saskaras ar situāciju, kad ejot garām kādām mājām, aiz skaļi sētas rej  suns, bet bērns ievelk galvu un iet garām. Ir jāpaskaidro, ka viņam jāpastāsta vecākiem, ka, lūk,  tur ir suns, kas liekas bīstams.
Savukārt vecākiem ir jāiet pie suņa saimniekiem un problēma jārisina. Pašlaik daudzi bērni domā, ka ar nikniem vai rejošiem suņiem vienkārši jāsamierinās un pat nesaka par to vecākiem, līdz kaut kas notiek.  Par klaiņojošiem suņiem, īpaši, ja viņi klaiņo barā, pieaugušajiem ir jāraksta iesniegums pašvaldības policijai."
 

Pašlaik daudzi bērni domā, ka ar nikniem vai rejošiem suņiem vienkārši jāsamierinās un pat nesaka par to vecākiem, līdz kaut kas notiek

 

Dzīvnieku uzvedības eksperte atgādina, ka visvairāk no suņu uzbrukumiem nopietni cieš bērni līdz 12 gadu vecumam un veci cilvēki. “Suns maza izmēra un vājākus cilvēks uzskata par zemāka statusa radījumiem barā, tāpēc var viņiem uzbrukt. Kinologu skatījumā bērnus līdz 12 gadu vecumam vienus atstāt ar suni nevajadzētu” 

 

Kāpēc suns kož, kā rīkoties, lai neizprovocētu dzīvnieka uzbrukumu, un kā rīkoties, ja suns kļūst agresīvs, raksta portāls Cbsnews.com.

  1. Ne vienmēr suns kož, jo ir agresīvs. Suns var iekost tāpēc, ka ir nobijies  un jūtas apdraudēts. Uzbrukums ir viens no pašaizsardzības mehānismiem.  
     
  2. Biežāk cilvēkus un citus suņus sakož nekastrēti suņi dzimumaktivitātes periodā. Arī tad iemesls nav agresivitāte, bet gan dzimumaktivitātes izraisīta uzvedība. 
     
  3. Suņi ir teritorijas dzīvnieki, kuriem ir iedzimta kas ir tendēti savu teritoriju aizstāvēt. Tāpēc viņi var kost, ja tiek aiztiktas viņu mantas, ēdiens vai iemīļotā rotaļlieta. 
     
  4. Iekost var suns, kas ir negaidīti iztraucēts no nodarbes vai ja viņam kāds negaidīti ir pietuvojies no sāna vai aizmugures, bet viņš to nav dzirdējis vai pamanījis. 
     
  5. Ja suns nav socializēts, proti, izgājis suņu skolu, ir lielāka iespēja, ka viņš iekodīs.


Suņu šķirnes, kas ir vairāk tendētas uz agresiju
Neraugoties uz sabiedrībā valdošajiem priekšstatiem, ka noteiktu sugu suņi ir agresīvāki, realitātē ir nedaudz savādāk. Iekost var jebkurš suns neatkarīgi no tā, vai viņš ir šķirnes vai bezšķirnes krancītis. ASV Veterinārmedicīnas asociācija 20 gadu garumā veikusi pētījumus, kuros atklājās noteiktas likumsakarības. Pagājušā gadsimta 70. gados biežāk pie ārstiem vērsās cilvēki, kurus bija sakoduši dobermanpinčeri, 80. gados bīstami kodieni tika reģistrēti no pitbulterjeriem, bet 90. no rotveileriem. Izrādījās, ka šīs šķirnes suņi noteiktajos laika periodos bija īpaši populāri un tos biežāk iegādājās kā mājas mīluļus. Šīs šķirnes suņu bija daudz, tāpēc tas atspoguļojās arī kodumu  statistikā. 

Tā kā pie ārstiem parasti vēršas pēc nopietniem kodumiem, ko var izdarīt tikai lieli suņi, tad nav datu, cik bieži kož mazo šķirņu sunīši. Bet tas nenozīmē, ka viņi nekož vispār. 


Kā uzvesties nepazīstamas suņa klātbūtnē 

  • Saņem piekrišanu no saimnieka, ka drīksti sunim pieskarties vai to paglaudīt.
  • Glaudot suni, turi plaukstas pirkstus kopā, glaudi ar plaukstu uz leju, glaudi lēnām spalvas augšanas virzienā. Ļauj suni apostīt tavu roku un iepazīties ar to. 
  • Sagaidi, ka suns piekrīt kontaktam. Suns to izrāda šādi - noliec galvu, paceļ  ausis, pietuvojas tuvāk. Ja suns pieglauž ausis vai ierūcas, labāk suni neaiztikt.
  • Nepieskaries suņa vēderam, astei, ausīm.

     

Nepareiza rīcība, kontaktējoties ar svešu suni

  • Nevicinies ar koku, rokām, kājām. Straujas kustības suņus uzbudina un palielina viņu agresivitāti
  • Neskrien pretī nepazīstamam sunim
  • Neskatīties sunim acīs, neatrodies vienā acu līmenī ar suni un nesmaidi svešam sunim. Kad cilvēks smaida un ir redzami viņa zobi, suns to uztver kā apdraudējumu, tāpēc viņš mēģināt sevi aizstāvēt. 
  • Mēģinājumi “pārsteigt”  suni, kad viņš ir aizmidzis. Pašaizsardzības nolūkos pirmā reakcija būs kodiens tuvākajam cilvēkam.
  • Suņa brīdinājuma signālu ignorēšana. Ja suns rūc, kad tuvojies, tas ir draudīgs brīdinājums netuvoties. Nāksi tuvāk, esi gatavs kodienam un pats būsi vainīgs.
  • Nepiemēroti pieskārieni. Nevienam sunim nepatīk, ja pieskaras viņa ausīm, astei un kājām. Mājas suņiem patīk, ja viņiem kasa vēderu, bet parasti tā ir pakļaušanās un uzticēšanās poza. Nekad nemēģini to darīt svešam sunim.

     

Ko darīt, ja nonāc kontaktā ar agresīvu suni

Reklāma
Reklāma
  • Saglabā mieru un esi pēc iespējas nosvērtāks. Neskrien. Suns tāpat būs ātrāks un tevi panāks. 
  • Atkāpies atmuguriski un nepagriez agresīvam sunim muguru. 
  • Ja atrodies uz zemes, apgulies un ieņem embrija pozā proti, saraujies čokurā, apsedzot galvu ar rokām, pirkstus ievelc dūrē, lai tie būtu pasargāti. 
  • Izvairies no acu kontakta. Skatīšanās tieši acīs sunim nozīmē izaicinājumu.
  • Nesmaidi sunim, lai viņš neredz tavus zobus. 
  • Runājot, centies, lai balss ir mīksta, maiga, klusa. Skaļas, griezīgas balsis un skaņas suni uzbudina un palielina viņa agresiju
  • Ja suns tomēr kož, centies viņu negrūst prom. Ja iespējams, saglabā mieru, jo asa pretreakcija vēl vairāk sadusmos dzīvnieku. 
  • Mēģini nolikt starp sevi un suni kādu priekšmetu – jaku, velosipēdu, somu. 
  • Nesit sunim. Tas situāciju padarīs vēl sliktāku. 


Kā mazināt sava mājas suņa agresivitāti 

  • Kastrē vai sterilizē suni, ja nav domāts par sugas turpināšanu. Suņi, kuriem ir dzimumtieksme, ir vairāk teritoriāli un attiecīgi arī agresīvi un tendēti uz savas vides aizsargāšanu. 
  • Nespēlē ar savu suni spēles, kurās viņš var kaut teorētiski uzvarēt. Vienreiz uzvarēji savu saimnieku, suns var sākt uztver saimnieku kā zemāku bara dzīvnieku.
  • Nekad pret suņa saimnieku neizturies rupji un uzbrūkoši, jo suns metīsies savējo aizstāvēt un var iekost. 
  • Apmeklē ar suni suņu skolu, kur viņš iemācīsies socializēties un adekvāti uzvesties suņu un citu cilvēku klātbūtnē. 
  • Necenties atņemt sunim ēdienu laikā, kad viņš ēd. Tā ir visbiežāk sastopamā situācija, kāpēc suns iekož. 
  • Sagādā pietiekami daudz rotaļlietu sunim, ja mājās dzīvo vairāki suņi. Tad viņiem nebūs jādalās ar mantām un tas mazinās suņu agresiju vienam pret otru. 
  • Neļauj sunim klaiņot vienam vai bez pavadiņas. 


Noskaties video un parādi to saviem bērniem

 

 

_______________________________________

Reklāmas informācija 

Rimi bērniem

 

Rimi Bērniem programma sniedz iespēju vecākiem smelties idejas un uzzināt vērtīgus ekspertu padomus par to, kā aizraujošā veidā kopā ar saviem bērniem izzināt šo pasauli, spert pirmos soļus pretim jaunām lietām un radoši darboties kopā.