Ar ģimeni iepazīt mežu! 3 jauni ekspedīcijas mērķi

Ekspedīcija uz mežu ir teicama ģimenes brīvdienu nodarbes izvēle arī vasarā! Tas ir brīdis, kad mežs mostas un ir pilns dzīvības. 

Ekspedīcija uz mežu ir teicama ģimenes brīvdienu nodarbes izvēle arī vasarā!

FOTO: Shutterstock.com

Ekspedīcija uz mežu ir teicama ģimenes brīvdienu nodarbes izvēle arī vasarā!

Ekspedīcija uz mežu ir teicama ģimenes brīvdienu nodarbes izvēle arī vasarā! Tas ir brīdis, kad mežs ir pilns dzīvības. Kas dzied, kas zied, plaukst un kust mežā – tas viss ir izpētes vērts, un talkā var nākt dažādas dabas draugu mobilās lietotnes. 

 

1. Nepazīstamo augu fotografēšana un atpazīšana
Cik Latvijā augošo koku sugu tu pazīsti? Un cik pazīst tavi bērni? Lai arī pamata kokaudzi Latvijā veido tikai astoņas koku sugas (apse, bērzs, ozols, melnalksnis, baltalksnis, osis, egle, priede), mūsu valstī mežos sastopamas vairāk nekā 50 koku un krūmu sugas! Atpazīt kaut daļu no šiem augiem varbūt šķiet neiespējamā misija, taču par azartisku nodarbi tā var kļūt, ja ņem talkā mobilās lietotnes. Eiropā izstrādāta un Latvijas mežu iepazīšanai piemērota lietotne ir „Plantnet”. Nofotografē koka lapu, nosūti attēlu lietotnei, un pēc konkrētiem parametriem tā noteiks, kuram kokam lapa pieder. Šādi vari darīt arī ar citiem nepazīstamiem augiem. 

 

Reklāma
Reklāma

2. Ieklausīšanās putnu balsīs un to noteikšana 
Ja ekspedīcijas mērķis ir iepazīt un atpazīt putnu balsis, ir vērts mājās veikt sagatavošanās darbus – jau iepriekš noklausīties Latvijas populārākos dziedoņus. To var izdarīt internetā plašākajā Latvijas putnu balsu datu bāzē: www.putni.lv/index_balsis.htm.
Visaptveroša mobilā lietotne par putniem ir „iBird”. Tā radīta, pielāgojoties ASV un Lielbritānijas dabai, un kalpo kā visaptverošs katalogs, kas ļauj ne tikai identificēt putnus, bet arī noteikt tos pēc dziesmas. Katalogā ietvertas aptuveni 900 putnu sugas!
Par aizraujošu nodarbi var kļūt kopā ar bērnu salīdzināt, vai putni tiešām dzied tādu dziesmu, kā minēts latviešu tautas pasakās. Piemēram, pasakās teikts, ka lakstīgala, kuras dziesma tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām pasaulē, saka šādi: 
„Kur bi’, kur bi’? – Tirgū, tirgū.
Ko pirk’, ko pirk’? – Zirgu, zirgu.
Kāds bi’, kāds bi’? – Klibs, klibs, klibs.”
Savukārt lauku balodis dziedot šādi: „Puspūr’–olu–piedēj’, puspūr’–olu–piedēj’, tukšs.” 

 

3. Dzīvnieku un putnu atpazīšana 
Lai iepazītu Latvijas dabu, tās dzīvo radību, Latvijā izstrādāta lietotne „Dabasdati.lv”. Izmantojot to, jūsu ģimene var kļūt par aktīvu dabas vērotāju. Lietotnē iespējams ziņot par saviem dabas novērojumiem, atzīmējot tos speciālā kartē. Ja sastapts kāds dzīvnieks vai putns, ko nespējat atpazīt, bildi ar to var ievietot „Dabasdati.lv”, kur precīzu sugu palīdzēs noteikt eksperti vai citi zinoši dabas mīļotāji.