"Dirty Deal Teatro" turpina izrāžu skiču un diskusiju ciklu "Vairākuma vara"

15. jūnijā plkst. 19.00 Dirty Deal Teatro (DDT) aicina uz trešo cikla "Vairākuma vara" izrādi un diskusiju "Bērni", kas tapusi sadarbībā ar dzejnieci Ingu Gaili, mākslinieci Katrīnu Gaili un psiholoģi, psihoterapeiti Līgu Bernāti. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Kāda ir bērna loma un vieta mūsdienu sabiedrībā? Kādas vērtības un principi nosaka bērna audzināšanas kvalitāti? Un kā ir būt vecākam šodienas straujajā un prasīgajā pasaulē? Šie ir jautājumi, kuriem veltīts cikla "Vairākuma vara" trešais pasākums "Bērni." Akcentējot to, ka bērnu audzināšana, viņu tiesību un pienākumu izpratne un traktējums sabiedrībā skar ikvienu no mums, ne tikai vecākus vai skolotājus. Mēs visi esam sabiedrības daļa un dzīvojam vienu un to pašu varas mehānismu un vērtību ietvarā.

Paša bērna skatījumam un pieredzei šoreiz dota centrālā vieta. Pasākuma pirmajā daļā rakstniece Inga Gaile un māksliniece Katrīna Gaile lasīs dialogu, balstītu uz fragmentiem, kas gūti sarunās ar 7 - 16 gadus veciem bērniem. Jautājumus sagatavoja psiholoģe un psihoterapeite Līga Bernāte. Katrīna Gaile savu skatījumu vēlāk vizualizēs arī mākslas valodā. Pirmās daļas noslēgumā Inga un Katrīna Gailes dalīsies savā personīgajā pieredzē atklājot, kā tas bijis, iepazīt vienai otru kā māsu tikai pusaugu vecumā. 

Tam sekos diskusija par bērnu tiesībām un pienākumiem, kurā piedalīsies izrādes un diskusijas veidotāji - Inga Gaile, Katrīna Gaile un Līga Bernāte, kā arī Cēsu Jaunās skolas skolotājs, divu dēlu tēvs Lauris Bokišs.  Dalība pasākumā ir bez maksas, izņemot ielūgumus "Biļešu paradīze" kasēs.

Gandrīz visās kultūrās un sabiedrībās, arī mūsējā, it viss, tostarp visdažādākās cilvēka izpausmes, tiek vērtētas caur bināro opozīciju pāriem: pareizi/nepareizi, labs/slikts u.c. Šis princips tradicionāli ir bijis arī viens no bērnu audzināšanas stūrakmeņiem, tādējādi kļūstot par varas mehānismu, kas noteiktu uzvedību un parādības liek vai nu akceptēt un slavēt, vai gluži pretēji - ignorēt un nosodīt.
 


Bērnu audzināšanā mēs pieaugušie esam tie, kuriem ir šī vara - noteikt to, kas ir labi un kas nē. Bieži uzklausīt to, kas ir ārpus šo opozīciju ietvara, mums gluži vienkārši nav laika, jo mūs pašus dzen uz priekšu nepieciešamība atbilst sava laika negausīgajām prasībām. Un savu aizņemtību mēs pamatojam ar to, ka pateicoties mūsu darbam mēs esam spējīgi nodrošināt to, lai bērns būtu paēdis nevis badā, vesels nevis slims, veiksmīgs nevis neveiksmīgs. Taču ko par to visu domā paši bērni? Kā viņi tiek galā ar šo pieaugušo varu un nevaru? “Mamma tikai runā un runā, simts reizes jau to man ir stāstījusi, pusstundu un tā. Un man tik: “Kuš, kad pieaugušais runā.” Pēc tam es jau esmu aizmirsusi, ko gribēju pateikt. Un varbūt, ka tā, kā es būtu varējusi pateikt, neviens vairs nepateiks.”

(Bērns)
Cikls “Vairākuma vara”, kas tapis   sadarbībā ar fondu atvērtai sabiedrībai DOTS, pēta, vai mūsu kā sabiedrības pieredze un izpausmes ir pietiekoši iekļaujošas; vai visiem, kas mīt Latvijas teritorijā, tiesības un pienākumi ir vienādi. Kādi ir veidi, lai bez populisma un viltības mēs kā sabiedrība spētu pieņemt un ieklausīties visos Latvijas teritorijā mītošajos cilvēkos, respektējot viņu vēlmi un tiesības būt citādākiem.

Reklāma
Reklāma

 

Bezmaksas ielūgumus var rezervēt „Biļešu Paradīze” kasēs un internetā 
http://www.bilesuparadize.lv/lv/events/event/57992