Noplūduši latviešu valodas centralizētā eksāmena domraksta temati; nākamgad tematus sola izziņot elektroniski

Kā pastāstīja Valsts izglītības satura centrs (VISC), vakar vairākās skolās pirms eksāmena jau bija zināmi trīs domraksta temati. Reaģējot uz notikušo, visā valstī tika samainīta eksāmena trešā daļa, proti, piedāvāti rezerves domraksta temati. Vēlāk atklājās, ka noplūduši arī tie. 

Pastāv iespēja, ka nākamgad mainīs kārtību, kā skolas saņem eksāmena uzdevumus.

FOTO: Shutterstock.com

Pastāv iespēja, ka nākamgad mainīs kārtību, kā skolas saņem eksāmena uzdevumus.

 

VISC pauda, ka eksāmena norise netika traucēta, jo eksāmena daļas saturs pret rezerves variantu nomainīts laikus, pirms izsniegšanas skolēniem.

Patlaban VISC neatklāj, kādās skolās bija noplūduši domrakstu temati, tāpat netiek atklāts, vai temati bija zināmi vienā reģionā vai arī visā valstī. Tas tiks skaidrots izmeklēšanā.

 

Reaģējot uz notikušo, Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (“Vienotība”) sola, ka nākamgad mainīs eksāmenu uzdevumu izziņošanas kārtību un visu, ko vien varēs, skolām paziņos elektroniski.

Ministrs Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena”, komentējot ziņas par eksāmenu tematu noplūdi, pauda, ka cilvēciskais faktors ir katrā procedūra, bet viņš rosinās mainīt kārtību, kādā eksāmenu uzdevumus un tematus piegādā skolām, lai mazinātu noplūdes riskus.

 

Reklāma
Reklāma

Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks pastāstīja, ka aizzīmogotās aploksnes ar uzdevumiem skolām piegādā ar kurjeriem dienu pirms eksāmena, un tos atver pusstundu pirms eksāmena sākuma, radio stāstīja Catlaks.  

Viņš atzina, ka šādā sistēmā ir noplūdes risks, un risks pastāv visos eksāmenos, tomēr šī kārtība ir spēkā jau 10 gadus, un līdz šim tā sevi attaisnoja.  “Neredzam, kā var to mainīt, ja mēs radikāli nemainām visu formātu, nedomājam par digitalizāciju un tiešsaisti, kas rada citus riskus,” sacīja Catlaks.

 

Avots: www.lsm.lv