Vai paralēli zīdīšanai bērnam ir jādod D vitamīns

Uz vecāku jautājumiem par bērna aprūpi un rīcību dažādās situācijās, kas iesūtīti portālam „Mammamuntetiem.lv”, atbild medicīnas sabiedrības „ARS” pediatre Astrīda Dzirniece. 

D vitamīns nozīmīgs hormons imunitātes veidošanā.

FOTO: Shutterstock.com

D vitamīns nozīmīgs hormons imunitātes veidošanā.

„Savu augusta beigās dzimušo meitu zīdu ar krūti. Manuprāt, viņa saņem visu nepieciešamo, jo labi pieņemas svarā, ir omulīga, smaidīga. Tagad apsveru domu sākt papildus dot D vitamīnu, taču vēlos turpināt ekskluzīvu barošanu...”

Kā zināms, ekskluzīva zīdīšana ir tad, kad bērns saņem tikai mammas pienu, kas ir labākais mazulim, jo satur visu nepieciešamo viņa augšanai un attīstībai. Taču arvien vairāk pētījumu  parāda, ka mammas organismā esošais D vitamīna līmenis ar grūtībām nodrošina viņas pašas vajadzības, tāpēc ir svarīgi ievērot ģimenes ārsta ieteikto profilaktisko D vitamīna lietošanu mazulim. 

Interesanti, ka D vitamīna profilaksi rekomendē ne tikai mūsu platuma grādos, bet arī Itālijā un Spānijā, kur saules ir daudz vairāk. Ir pierādīts, ka šis vitamīns ir būtisks imunitātes veidošanā un stiprināšanā. Ja tā līmenis būs pazemināts, imunitāte būs daudz vājāka, bērns biežāk slimos. Par D vitamīna trūkumu liecina plaukstu un pēdu, pakauša svīšana. 

 

Interesanti, ka D vitamīna profilaksi rekomendē ne tikai mūsu platuma grādos, bet arī Itālijā un Spānijā, kur saules ir daudz vairāk.


Vai D vitamīnu nepieciešams dot vairāk par profilaktisko devu, izvērtē ģimenes ārsts. LPA izstrādātas rekomendācijas „D vitamīna deficīta profilakse un ārstēšana”, kuras sagatavoja BKUS un RSU darba grupa, rekomendē, ja bērnu mamma nezīda vispār vai tikai daļēji piebaro ar mākslīgo piena aizstājēju, jāatceras, ka tam ir pievienots D vitamīns, taču objektīvu iemeslu dēļ (atgrūšana, neizēstas pilnas porcijas) mazulis to var nesaņemt pietiekamā daudzumā. Ir valstis, piemēram, Itālija un Francija, kur zīdainim jau no pirmajām dienām dod kompleksos vitamīnus, kuru sastāvā ir D, A un C vitamīns. Taču ar tiem jābūt uzmanīgiem, jo kompleksie vitamīni var būt alerģijas izraisītāji. Jebkurā gadījumā vitamīnu izvēlei ir jānotiek sadarbībā ar bērna ārstu. 

Reklāma
Reklāma

 

REKLĀMAS INFORMĀCIJA

Nateo D vitamīni

Pēc pētījumu datiem, Latvijā D vitamīna trūkst lielākajai daļai iedzīvotāju visās vecumu grupās! NATEO D kapsulas un NATEO D pilieni ir dabīgas izcelsmes D vitamīns, kas palīdz nodrošināt visu ģimeni ar nepieciešamo D vitamīna daudzumu. Īpaši ieteicams gada tumšajā periodā, kad nav iespējams uzņemt D vitamīnu ar Saules gaismu. Tagad arī NATEO D gummy – garšīgu želejvitamīnu veidā!
Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.