Bērnu pabalstiem ir jāpiesakās pašiem. To var darīt elektroniski

Bērnu piedzimšanas pabalsts, vecāku pabalsts, bērna kopšanas pabalsts, ģimenes pabalsts ir pabalsti, kurus vecāki var saņemt pēc bērna piedzimšanas. Tomēr, ja vecāki paši tiem nepieteiksies, tad valsts naudu pakaļ nevienam nemetīs, vēsta LTV raidījums "Rīta Panorāma”.

Lai saņemtu no valsts pienākošos naudu, ir nedaudz jāpiepūlas - jāiesniedz pietiekums

FOTO: Shutterstock.com

Lai saņemtu no valsts pienākošos naudu, ir nedaudz jāpiepūlas - jāiesniedz pietiekums

Valsts ir noteikusi bērnu piedzimšanas pabalstu 420 eiro apmērā. Tas tiek pārskaitīts uz vecāku norādīto bankas kontu pēc astotās bērna dzīvības dienas.
 

„Kad bērniņš ir piedzimis, viņam tiek piešķirts personas kods un jebkurš no vecākiem ir tiesīgs griezties Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) jebkurā nodaļā un uzrakstīt iesniegumu. Šobrīd to var izdarīt arī pa pastu vai arī iesniedzot iesniegumu caur portālu www.latvija,” sacīja VSAA Vidzemes nodaļas klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Laila Platā.





Pabalstiem jāpiesakās laicīgi, proti, sešu mēnešu laikā. Ja pieteiksieties vēlāk, tad daļu naudas nāksies zaudēt, jo no valsts atpakaļ varēsiet atprasīt tikai to summu, ko neesat saņēmuši pēdējā pus gada laikā. VSAA aicina pabalstiem pieteikties ar portāla latvija.lv palīdzību, vai nosūtot iesniegumu, kas parakstīts ar elektronisko parakstu. Tas būs daudz ātrāk un ērtāk, nekā gaidīt reizēm garajās rindās klientu apkalpošanas nodaļās.


„Vēl joprojām statistika rāda, ka klātienē iesniegtie dokumenti ir pārsvarā. Tie ir 70%. Elektroniskā veidā tie ir tikai 2%,” norāda Platā.

Reklāma
Reklāma

Vienlaikus aģentūrā atgādina, ka no šā gada janvāra mainījušies ģimenes valsts pabalsta apmēri. Par pirmo, otro un trešo bērnu tiek palikuši līdzšinējā līmenī, proti par pirmo – 11 eiro un 38 centi, par otro 22,76 eiro, bet par trešo 34,14 eiro. „Par ceturto un nākamajiem bērniem no šī gada pirmā janvāra ir palielināts pabalsta apmērs – maksā 50,07 eiro mēnesī,” klāsta VSAA pārstāve Iveta Daine.

Neskatoties uz pabalsta paaugstināšanu, janvārī, februārī un martā vecāku bankas kontos gaidītā summa vēl neieripoja. „Tas ir tāpēc, ka mums ir jāveic sistēmu pielāgošana. Par janvāri, februāri un martu starpību izmaksās aprīlī un aprīlī jau tiks izmaksāts pirmais pabalsts īstajā apmērā un turpmāk no maija nebūs vairs nekādu problēmu,” skaidro Daine.

Vidēji mēnesī ģimenes valsts pabalstos kopumā tiek izmaksāti 6,2 miljoni eiro. Jaunais palielinātais pabalsts šogad pienākas jau 18 000 bērnu.