Priežu pumpuru tēja – pavasara spēkam

Agrā pavasarī, kad pērnā gada augļos un dārzeņos no vitamīniem palicis pavisam nedaudz, ir īstais laiks spēku meklēt citviet, piemēram, priežu pumpuros.
Martā, kad līdz tēju sezonai laiciņš vēl jāpagaida, noteikti jādodas uz mežu pēc priežu un bērzu pumpuriem (bet lūko, lai priedes neaug autoceļu tuvumā!).

FOTO: Shutterstock.com

Martā, kad līdz tēju sezonai laiciņš vēl jāpagaida, noteikti jādodas uz mežu pēc priežu un bērzu pumpuriem (bet lūko, lai priedes neaug autoceļu tuvumā!).

Priedes pumpuros patiešām slēpjas milzu spēks. Pumpuros esošajām vielām ir pretiekaisuma īpašības, palīdz ārstēt elpceļu iekaisumus, mazina saaukstēšanās simptomus, uzlabo nervu sistēmas darbību. 

Priežu pumpurus ievāc ziemā vai agrīnā pavasarī, kamēr tie nav sākuši intensīvi augt, vēl nav uzbrieduši un atvērušies. Ievācot pumpurus, vislabāk izvēlēties sānu zarus. 

 

  • Pumpurus tu vari meklēt arī cirsmās, jo priežu pumpuri piebriest arī ziemā nocirstiem kokiem, no kuriem nav žēl nolasīt.
  • Pumpuri jāievāc, kamēr tiem nav parādījušies putekšņi un tie nesāk augt.
  • Vislabākais laiks ir marts, kad saule dienā jau silda, bet naktīs vēl ir salts.


Priedēm ir ļoti daudz ziedputekšņu, kurus nav grūti savākt, papurinot zaru. Sajaukti kopā ar medu, tie ir spēka zāles, par kādām varētu sapņot katrs Lāčplēsis.


Vitamīnu dzēriens no priežu skujām

50g viengadīgo skuju galotnīšu saberž, aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, ļauj tumšā vietā stundu ievilkties, pievieno citrona sulu un medu pēc garšas, izkāš un tūlīt izdzer.

30g svaigu skuju aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens un uz lēnas uguns vāra 15 - 20 min., kad novārījums atdzisis, pievieno medu un dzer tūlīt.


Priežu pumpuru tēja

Tēja no priežu pumpuriem būs labs līdzeklis cīņā pret klepu un augšējo elpceļu saslimšanām. Kā atkrēpošanas un dezinfekcijas līdzeklis pie hroniska bronhīta, plaušu saslimšanām. Priežu pumpuru tējas der arī profilaksei — pasargās bērnus no saaukstēšanās un vīrusu saslimšanām, uzlabosies imūnsistēmas darbība.

Reklāma
Reklāma

 

Pagatavošana:

  1. 2 ēdk. pumpuru aplej ar 1 litru ūdens. Vāra 10 minūtes noslēgtā traukā uz lēnas uguns.
  2. Nostādina 30 minūtes. Bērniem ieteicams lietot pa 1/5 glāzes 3 reizes dienā, pusaudžiem pa ¼ glāzes.
  3. Lietošanas kurss no 2 nedēļām līdz 2 un vairāk mēnešiem. Lai dažādotu garšu, tējai var pievienot citrona, apelsīna miziņu, un/vai citas tējas, sulas.


Priežu pumpuru vannas

Svaigas skujas un pumpurus izmanto vannu peldēm — tās lieliski nomierina nervu sistēmu.

Priedes + piparmētra. Augus vāra nelielā ūdens daudzumā 10 minūtes, nostādina un izkāš. Novārījumu pievieno vannas ūdenim, peldes ilgums 10 – 15 minūtes.

Saistītie raksti