Iepazīsti pasauli, neizejot no mājas! Virtuālas un galda spēles, lietotnes un grāmatas

Ceļošana atver pasauli, paplašina redzesloku, atklāj, kā dzīvo citi cilvēki, kādas ir viņu tradīcijas, vēsture, dzīvesveids. Ceļošana padara cilvēku brīvāku un laimīgāku.

Iepazīsti pasauli, neizejot no mājas! Virtuālas un galda spēles, lietotnes un grāmatas

FOTO: Shutterstock.com

Tomēr jāatzīst, ka ceļot ne vienmēr ir pa kabatai. Ne vienmēr ir laiks un apstākļi, lai ikreiz, kad gribas ieraudzīt kādu skaistu pasaules vietu, turp dotos bez apdoma un iepriekšējas plānošanas. Mūsdienu tehnoloģijas un dažādas iespējas ļauj iepazīst attālākos pasaules nostūrus, neizejot no mājas, un vienlaikus ļaut justies klātesošiem. Tādēļ piedāvājam lieliskas idejas, kā kopā ar ģimeni iepazīt pasauli, neizejot no mājas. 

 

Google fototūres
Ielu uzņēmumi no Google map vairs nevienu nepārsteidz. Projektā iesaistītie darbinieki ir izveidojuši speciālu vietni bildēm, kas uzņemtas nacionālajos parkos dažādos kontinentos, izmantojot “Streetview” fotogrāfijas. Virtuālā tūrē apciemojiet Ugandu, apskatiet Grenlandes ledājus, paviesojieties Senegālas minaretos, uzkāpiet Maču Pikču piramīdās, palūkojieties uz Dubaiju no 800 metru augstā debesskrāpja. Bildes katru gadu tiek atjaunotas.

 

Pasaule no putna lidojuma
Krāšņs un gandrīz neticams projekts tapis krievu lidotājiem – entuziastiem, kas, lidojot ar visdažādākajiem lidaparātiem – lidmašīnu, gaisa balonu, aeroplānu un pat droniem, nofilmējuši skaistākās pasaules vietas, kalnu virsotnes un tuksnešus no putna lidojuma. Portālā AirPano.com iespējams “palidināties” virs vairāk nekā 2000 pasaules krāšņākajām vietām. Tur jūs nenokļūsiet, ceļojot paši!

 

Virtuālie muzeji
Google atbalstītie virtuālie muzeji “Art Project” ļauj ieskatīties desmitiem tūkstošu lielā fotogrāfiju kolekcijā no pasaules lielākajiem mākslas un vēstures muzeju krājumiem. Bilžu kvalitāte ir izcila, tā ļauj aplūkot vissīkākās eksponātu detaļas un mākslinieku darbu otas triepienus. Šeit, piemēram, Van Goga darba “Zvaigžņotā nakts” glezna. Bet šeit pastaigājiet pa Venēcijas Dodžu pili.
 

Vebkameras tiešā laika režīmā
Interneta lapā  EarthCam.com pieejamas pasaules lielāko pilsētu tiešsaistes kameras. Šādi var apciemot Taimskvēru Ņujorkā vai Atlantas zooloģisko dārzu, apskatīt Brazīlijas, Čīles, Islandes interesantākās vietas tiešsaistes režīmā. Pavērot, kas notiek Latvijas pilsētās caur vebkameras aci, var, apmeklējot lapu www.eradio.lv, kur apkopotas interesantākās vietas, kur Latvijā uzstādītas vebkameras.

 

Reklāma
Reklāma

Uzspēlēt virtuālo minēšanas spēli 
Ģeogrāfiskās zināšanas, intuīciju, atjautību un prasmi orientēties apkārtējā vidē var spodrināt, spēlējot minēšanas spēli GeoGuessr. Uzsākot spēli, spēlētājs tiek “nolikts” kādā pilnīgi nejauši izvēlētā vietā uz planētas. Tas var būt kāds populārs kultūras vai tūrisma objekts, mazs ciematiņš Āfrikā, lielpilsēta Āzijā vai kalnains apvidus Dienvidamerikā. Sākumā jāuzmin kontinents, tad pilsēta, reģions, vieta... Aizraujoša spēle, kuru visu vakaru var spēlēt kopā ar ģimeni un bērniem, apceļojot pasauli, kopīgi meklējot atpazīšanas zīmes un iepazīstot arvien jaunus faktus par planētas vietām. 
Spēlei izstrādāta arī mobilā lietotne, ko var instalēt viedtelefonos “GeoGuessr - Let's explore the world!” un “GeoWhere Geography Learning”.

 

Galda spēles ģimeniskiem vakariem
Galda spēles iesaka spēlēt ģimenes lokā un ar draugiem kuplākā kompānijā. Tās trenē prātu, saliedē, ir lielisks veids, kā pavadīt kopā laiku. Ģeogrāfijas un izglītojošās spēles īpaši derēs ģimenēm ar bērniem. Piemēram, no 8 gadu vecuma var spēlēt galda spēli “Pasaules savvaļas dzīvnieki”. Tā ir izglītojoša spēle par dzīvniekiem un kontinentiem, ko tie apdzīvo. Septiņus pasaules brīnumus palīdzēs iepazīt spēle “Pasaules brīnumi”, bet dzimto zemi Latviju, tās kultūru un vēsturi atraktīvi atklās spēle “Iepazīsti Latviju”. 


Kopīga grāmatu lasīšana
Priekšā lasīšana ir, iespējams, viens no kvalitatīvākajiem veidiem, kā pavadīt laiku kopā ar bērnu. Kamēr bērna lasītprasme vēl nav pārāk laba, mamma vai tētis var lasīt priekšā savas brīnišķīgās bērnības laika grāmatas. “Kad skolas un mājas darbi ir pabeigti, dēls ielien gultā, un es skaļi lasu priekšā savu bērnības mīļāko grāmatu “Mana ģimene un citi zvēri”. Tās autors Džeralds Darels bija manas bērnības mīļākais rakstnieks. Aizverot acis, likās, ka piedzīvoju visu, ko viņš redzējis un aprakstījis grāmatās par dzīvnieku vākšanas ekspedīcijām, ceļojumos pa visiem pasaules kontinentiem, jautros un neticamos piedzīvojumos kopā ar vietējiem iedzīvotājiem,“ tā par ceļojumiem grāmatu pasaulē stāsta Kristīne, 9 gadus vecā Kaspara mamma. 
Jauka tradīcija ir krāsainu pasaules un ģeogrāfijas enciklopēdiju kopīga lasīšana. Piemēram, Zvaigznes ABC izdoto “Skolēna enciklopēdiju” vai “Lielo ilustrēto enciklopēdiju”, kas daudz ko jaunu atklās arī pašiem pieaugušajiem. 


Ideja! Iedvesmojoties no virtuālām tūrēm, ģeogrāfijas spēlēm, vērtīgām ceļojumu grāmatām, var sākt plānot arī īstu ceļojumu. Izveidojiet ģimenes krājkasīti, kurā ik mēnesi ielieciet noteiktu naudas summu, kuru drīkst izmantot ģimenes ceļojumam.