Iekļauj vīnu maltītes gatavošanā un bagātini garšas buķeti! + RECEPTES

Lai paspilgtinātu ēdiena garšas buķeti un piešķirtu tai eleganci, vīnu iesaka baudīt ne tikai kopā ar ēdienu, bet arī izmantot to maltīšu pagatavošanā, it īpaši – pie dažādām mērcēm un marinādēm. Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis un Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka trīs receptes, kas ļaus izjust vīna sniegtās nianses dažādos ēdienu pagatavošanas veidos.

Gatavošanas procesā vēlams izmantot tāda paša stila vīnu, kas sader kopā ar pašu maltīti.

FOTO: Shutterstock.com

Gatavošanas procesā vēlams izmantot tāda paša stila vīnu, kas sader kopā ar pašu maltīti.

 

Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics stāsta: “Vīns ēdienam gatavošanas procesā sniedz personiskāku raksturu, tas ir tāpat kā ar garšvielām. Tās var izcelt ēdiena garšas nianses vai tieši pretēji – ēdienu sabojāt. Gatavošanas procesā vēlams izmantot tāda paša stila vīnu, kas sader kopā ar pašu maltīti. Nav ieteicams iegādāties pašu lētāko vīnu jebkurai ēdiena receptei un turēt to ilgstoši virtuvē daļēji izmantotu, jo tas zaudē garšas kvalitāti un var pārvērsties etiķī. Ja vīns, kuru plānojiet izmantot maltītē ir padārgs, iesaku gatavošanas procesā izmantot nedaudz zemākas klases tādas pašas vīnogu šķirnes un stila vīnu.“

 

Baltā sviesta mērce Beurre Blanc
Mērce, kas īpaši piemērota baudīšanai kopā ar zivīm, dārzeņiem, pastu, kartupeļu klimpām un putna gaļu. Atkarībā no pamatēdiena, pie kā  baudīsiet šo mērci, papildus var pievienot estragonu, citrona mizu ar rozā pipariem, sinepes vai vasabi pastu. 

Daudzums: 300 ml
Gatavošanas laiks: 10 min

Baltvīns (sauss) - 70 ml
Baltvīna etiķis - 30 ml
Šalotes sīpols - 2 gab. (smalki sagriezts)
Dzeramais ūdens (auksts) - 20 ml
Sviests - 200 g
Sāls un baltie pipari - pēc garšas

Pannā vāra Šalotes sīpolus ar baltvīnu un etiķi, līdz šķidrums samazinās  vismaz uz pusi. Pievieno ūdeni un uz mazas liesmas turpina karsēt, pa maziem gabaliņiem sāk pievienot sviestu un turpina maisīt. Lai nepārkarsētu, nogriež karstumu un turpina pievienot sviestu, līdz mērce iegūst krēmīgu konsistenci, tad pievieno sāli un piparus.

Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka šajā receptē izmantot ļoti sausu baltvīnu ar augstu skābuma pakāpi, kas nebūs izturēts ozolkoka mucās. Ļoti labi iederēsies franču baltvīns no Muscadet vai svaigie Bordo baltvīni no Semillion un Sauvignon vīnogu šķirnēm. Šai receptei īpaši piemērots būs Comte Dumas baltvīns, kas konkursā Latvijas Gada vīns  ieguva Vērts nobaudīt medaļu.

 

Sautēts trusis
Rimi Gardēdim Normundam Baranovskim šis ēdiens saistās ar bērnību, kad to gatavoja ome. Trusis tika gatavots tā sauktajā “pīlē”, iepriekš to apcepot ar garšaugiem, pievienojot ābolu sulu, mājas vīnu un saldo krējumu. Normunds recepti ir nedaudz uzlabojis, un nu tā garša sasniedz pilnību.

Trusis

Daudzums: 6-8 pers.
Gatavošanas laiks: 1 h

Reklāma
Reklāma

Trusis - 1 gab.
Olīveļļa - 50 ml
Kukurūzas ciete - 1-2 ēdamk.
Burkāni - 2 gab. (sagriezti lielos gabalos)
Sīpols - 1 gab. (sagriezts lielos gabalos)
Tomātu biezenis - 1 ēdamk.
Viegls, sauss sarkanvīns vai sārtvīns - 120 ml
Vistas vai dārzeņu buljons - 500 ml
Ķiploks - 1 gab.
Sviests - 50 g
Sālīts speķis - 50 g (smalki sagriezts) 

Čuguna katlā ielej nedaudz olīveļļas un apcep tajā sadalītu un kukurūzas cietē apviļātu truša gaļu. Kad gaļa iegūst zeltainu nokrāsu, samazina karstumu un katlā pievieno burkānus, ķiplokus un sīpolus. Sautē un pievieno tomātu biezeni un vīnu. Kad tas sāk vārīties, pievieno sviestu, speķi un buljonu. Kaltam liek virsū vāku un cep cepeškrāsnī 180 grādos 60 – 90 minūtes.

Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics šī ēdiena gatavošanā iesaka izmantot vieglu sarkanvīnu, jo tas paspilgtinās un izcels ēdiena garšas un smaržas nianses. Lieliski piemēroti būs Burgundijas sarkanvīni vai citi vieglie un elegantie sarkanvīni, kas gatavoti no Pinot Noir vai Gammay vīnogu šķirnēm. Piemēram, Francijas Laroche L Pinot Noir vai Les Mougeotes Pinot Noir.

 

Baltvīnā karsēti bumbieri ar kanēli
Šis ēdiens ir īpaši sezonāls un piemērots gatavošanai rudenī un ziemā, bet ja pieejami svaigi bumbieri – arī pavasarī. Aukstajā sezonā desertam piestāvēs karstvīns, rudenī – baltvīns un vaniļa, bet pavasara sezonā lieliski iederēsies dzirkstošais vīns.

Bumbieri

Daudzums: 4 pers.
Gatavošanas laiks: 50 min

Nomizoti bumbieri - 4 gab. 
Baltvīns vai sarkanvīns
Kanēļa miza - 1 gab.
Krustnagliņas - 7 gab.
Cukurs - 100 g
Citrona un apelsīnu miziņas (no katra - 1/2 gab.)
Pasniegšanai - vaniļas saldējums

Nomizotos bumbierus liek katliņā ar vīnu, garšvielām, cukuru un citrusaugļu miziņām. Karsē 20 minūtes, noņem no uguns un atstāj atdzists vēl 20 minūtes. Pasniedz ar saldējumu.

Gatavojot desertu, Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka izvēlēties vīnu, kas ir saldāks par augļiem, lai izceltu bumbieru saldumu, sulīgumu un piesātinātās garšas nianses. Šajā gadījumā nederēs sauss vīns, jo tas nesader kopā ar augļiem. Gatavojot šo ēdienu, vēlams izvēlēties nedaudz saldenu vīnu, piemēram, īpaši iecienīto pussauso Ruppertsberger Riesling vai pussaldo Ruppertsberger Gewurztraminer. Gatavošanas procesā izmantojot šos vīnus, iegūsiet jaunu garšas kvalitāti un piešķirsiet desertam dzīvesprieku, kas tik ļoti nepieciešams pēc garā ziemas perioda.

 

Rimi vīna dārzs sniedz daudzpusīgu informāciju par plašo vīna pasauli, ieteikumus, kā izvēlēties vīnu pie jebkuras maltītes – no vieglām uzkodām līdz pat izsmalcinātiem desertiem, un citus vīna baudītājam interesējošus padomus. Šeit noderīgā informācijā dalās Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics, lai ikviens atrastu sev piemērotāko vīnu un trāpīgākos ieteikumus. Uzzināt jaunumus un reģistrēties, lai izbaudītu īpašās Rimi vīna dārza biedra priekšrocības, iespējams Rimi kioskos vai mājas lapā www.gardezi.lv.