Laba uzvedība pie galda, jau sākot no pirmajām patstāvīgajām karotēm. Kā to iemācīt?

Kad bērns sāk ēst patstāvīgi, viņš jau var sākt apgūt arī pareizas uzvedības pamatus pie galda. Ir pilnīgi normāli, ja mazulis spēlējas ar ēdienu un pēta to, ko bāž mutē, tomēr ir lietas, kas nevajadzētu pieļaut. 

FOTO: Shutterstock.com

Piemēram, lai gan ēšana ir sociāla pieredze un pieaugušie tiekas pie vakariņu galda ne tikai paēst, bet arī aprunāties par dienas notikumiem, ir svarīgi iemācīt bērnu nerunāt ar pilnu muti, jo nav pieklājīgi, kā arī ir liels aizrīšanās risks. Ko vēl nevajadzētu darīt pie galda un kā labos ieteikumus īstenot dzīvē?

 

 

Izvēlies pareizo laiku 

Piedāvā ēdienu tikai tad, kad mazulis tiešām ir izsalcis. Lai būtu laba ēstgriba un pie galda būtu apetīte, stundu pirms plānotās ēdienreizes nedod nekādus našķus un uzkodas. Pārliecinies, vai bērns pirms ēšanas nav noguris.

 

 


Lasi arī:
Vai ļaut mazulim spēlēties pie galda? Pirmie soļi ceļā uz patstāvīgu ēšanu
Pirmie galda piederumi kulturālai maltītei pie kopīgā ģimenes galda




Esi pacietīga 
Pirmās pastāvīgās maltītes nekad nenorit bez "šmuces"  uz un zem galda. Ar to ir jāsamierinās laikā, kad bērns iepazīst jaunos ēdienus un mācās tikt galā ar karoti. Apmēram 15 mēnešu vecumā vairums  mazuļu jau tīri labi prot kontrolēt savas kustības un tikt galā ar karoti. Ja tā nav - neuztraucies.  Ir bērni, kuriem ir mazliet lēnāka kustību koordinācijas attīstība un viņi iemācās tikt galā ar galda piederumiem krietni vēlāk.
 

Plāno savas reakcijas
Piemēram, ja bērns ir sācis mētāties ar ēdienu vai kaitinoši dauzīt ar karoti pa galda virsmu, tad vislabākā reakcija ir nekāda reakcija. Ēdiena mešana uz grīdas un trokšņošana ir daļa no pasaules izzināšanas procesa "Re, kā skan karotes sišana pret cietu virsmu! Paskat, cik ilgi ābola šķēle krīt, līdz nokrīt uz grīdas!"

Reklāma
Reklāma

Ja vecāki nereaģē un mazulis pamanīs, ka par šādu uzvedību nesaņem ne pozitīvu, ne negatīvu uzmanību, visticamāk, ka drīz vien viņš šīs darbības pārtrauks.

 

 

Ja nelīdz saruna

Dažreiz ir nepieciešami drastiskāki paņēmieni. Bērnam jāsaprot, ka konkrēta uzvedība, piemēram, mētāšanās ar ēdienu vai strīdēšanās ar brāli vai māsu, nav pieņemama. Ja vārdiski aizliegumi nepalīdz, tad aizsūti bērnu uz istabu līdz brīdim, kad viņš atkal ir gatavs pievienoties ģimenei maltītei.

 

 

Esi paraugs savam bērnam 

Bērni mācās no saviem vecākiem. Tāpēc mājās rādi tādu uzvedības paraugu, kādu vēlētos sagaidīt no viņiem. Pievērs uzmanību uzvedībai, kuru vēlaties nostiprināt, paslavē par sasniegumiem.