Kā kopt koka traukus un virtuves koka priekšmetus?

Par spīti silikona un moderno materiālu uzvaras gājienam, joprojām teju katrā virtuvē joprojām atrodami klasiski koka virtuves piederumi - dēlīši, karotes, cepamās lāpstiņas. Daudzi lieto arī koka bļodas un citus traukus. Kā tos kopt, pieredzē dalās divu Rīgas restorānu šefpavāri.

Ja uz trauka ir traips, to izberž ar smilšpapīru un no jauna ieziež ar lineļļu. Šādi atjauno arī nolietotus traukus, dēlīšus un koka lāpstiņas: vakarā apstrādā ar smilšpapīru un lineļļu un no rīta rīks ir kā jauns!

FOTO: Shutterstock.com

Ja uz trauka ir traips, to izberž ar smilšpapīru un no jauna ieziež ar lineļļu. Šādi atjauno arī nolietotus traukus, dēlīšus un koka lāpstiņas: vakarā apstrādā ar smilšpapīru un lineļļu un no rīta rīks ir kā jauns!

 

Iesaka BIBLIOTĒKA Nr.1 Restorāns šefpavārs Māris Jansons:
* Kaut restorānā pamatā izmantojam plastmasas dēlīšus dažādās krāsās (katrai produktu grupai sava krāsa), mājās lietoju koka dēlīšus. Man patīk līmētais bambuss – tas ir ciets un viegli kopjams. Koka lietas mazgā ar ūdeni un trauku mazgāšanas līdzekli vai noslauka ar drānu. Tos nedrīkst mazgāt trauku mašīnā. Starp citu, trauku mašīnā neiesaku likt arī pannas ar keramisko pārklājumu un keramiskos šķīvjus, bļodas un citas lietas: spēcīgā ūdens strūkla un pārmēru ilgais mitrums tos var sabojāt. Pārāk izmērcēts koks žūstot deformējas un var saplaisāt.
* Kad galda dēlītī iegriežas rievas, tās var izpulēt ar smilšpapīru vai noēvelēt dēlīti pusmilimetru plānāku. Ja dēlītis sāk ost, to norīvē ar citrona šķēli.

 


LASI ARĪ: Kādus traukus izmantot virtuvē un kā tos kopt

Mājas uzkopšana bez sadzīves ķīmijas? Praktiski padomi ekoloģiskai mājas tīrīšanai

Padomi trauku kopšanai bez ķīmijas

Reklāma
Reklāma

 

Iesaka Restorāns 3 līdzīpašnieks pavārs Ēriks Dreibants:
* Ja lieto lakotas koka bļodas vai dēlīšus un nezini, kas par laku ir izmantota, traukā iesaku likt tikai konfektes papīriņos vai mandarīnus ar visu mizu. Taču, ja galda koka priekšmets nav lakots, bet apstrādāts ar lineļļu, tajā var likt ēdienu, kas nav pārāk slapjš, piemēram, salātus vai sieru. Šādos traukos noteikti neliek, piemēram, asiņainu steiku un nelej zupu.
* Ja uz trauka ir traips, to izberž ar smilšpapīru un no jauna ieziež ar lineļļu. Šādi atjauno arī nolietotus traukus, dēlīšus un koka lāpstiņas: vakarā apstrādā ar smilšpapīru un lineļļu un no rīta rīks ir kā jauns!  
* No koka traukiem neēd, griežot ar asu nazi, – tos noteikti sagraizīs.
* Koka traukus nemazgā trauku mašīnā, bet zem tekoša ūdens ar birsti vai švammi un noslauka. Jo ilgāk trauks vai priekšmets būs slapjš vai mitrs, jo lielāka varbūtība, ka tas žūstot deformēsies vai saplaisās.

 

Avots: žurnāls "100 Labi Padomi"