Padomi mājdzīvnieku saimniekiem, kā mājās uzturēt tīrību

Kaķa spalvas uz dīvāna un drēbēm, suņa ķepu nospiedumi uz paklāja – lai gan mīluļu saimniekiem pazīstamas situācijas, tās ne reizi vien radījušas arī galvassāpes. Uzzini, kā ar vienkāršiem paņēmieniem tikt galā ar šo sadzīvisko problēmu un dzīvot tīrā mājoklī.

Kur mājdzīvnieks, tur spalvas.

FOTO: Shutterstock.com

Kur mājdzīvnieks, tur spalvas.

 

Ķemmēšana kā rituāls
Daudzi kaķi un suņi izbauda ķemmēšanas procesu, un, domājot par mājas tīrību, tas noteikti jāizmanto savā labā. Katru dienu 5 līdz 10 minūtes velti uzmanību savam mīlulim – tā būs ne tikai laba iespēja satuvināties, bet arī veids kā parūpēties par viņa kažoku. Šo ieviešot kā rituālu, pēc laika pamanīsi gan četrkājainā drauga patīkamās vizuālās pārmaiņas un spalvas spīdumu, gan to, ka spalvas mājās atrodamas arvien retāk.

 

Personalizēta sega
Ja Tava pūkainā drauga iecienītākā snaudas vieta ir dīvānā, gultā, uz palodzes vai krēsla, sagādā vai pagatavo īpašu segu ar viņa vārdu vai stilizētu bildīti. Ierādot jauno vietu, parūpēsies, ka spalvas nenonāk uz mēbelēm vai gaisā. Segu būs viegli notīrīt ar putekļu rullīti, izpurināt vai arī izmazgāt veļas mašīnā. Te gan uzreiz jāatceras, ka praktiska un dzīvnieciņam patīkamāka būs sedziņa no dabīga materiāla – kokvilnas, vilnas vai lina. 

 

Pret spalvām ar trikiem
Izmanto samitrinātu gumijas cimdu, lai noņemtu spalvas no gultas vai citām mēbelēm. Pārejot ar savām rokām pāri virsmai, spalvas pieķersies pie cimdiem. Kad cimdi aplipuši, tie jānoskalo zem tekoša ūdens – procedūru pēc nepieciešamības var atkārtot. Ja četrkājainais draugs pabijis klēpī, šo pašu metodi var izmantot arī drēbju tīrīšanai. Apģērbu kopšanai noderēs arī lipīgie rullīši. 

 

Reklāma
Reklāma

Investē putekļu sūcējā
Grīdas uzkopšana ik dienu prasa daudz laika un enerģijas, īpaši, ja mājdzīvniekam ir gara spalva vai tie mājās ir vairāki. Šādās situācijās risinājumu var meklēt, izvēloties robotu putekļu sūcēju, kas saimnieka prombūtnes laikā parūpējas par grīdas tīrību, turklāt ir tik kluss, ka tā darbība netraucēs ne saimnieka, ne mīluļa miegu. 

 

Kaķa tualetes novietošana – stratēģisks lēmums
Kaķa kastīti vispareizāk būtu novietot uz cietas grīdas virsmas – linolejs, flīzes un lamināts ir pateicīgākās kopšanai, jo smiltis atliek vien saslaucīt. Savukārt, ja tuvumā ir paklājs, tad jārēķinās, ka pakaišu tīrīšana no tā var būt sarežģīta, laikietilpīga un var ciest arī paklāja vizuālais izskats. 

 

Lai ķepas vienmēr tīras
Ne tikai dzīvnieka labsajūtas, bet arī mājas tīrības dēļ ik reizi pēc pastaigas dzīvnieka ķepas būtu jānomazgā ar tīru siltu ūdeni. Tā varēsi aizmirst par to, vai netiks sasmērēta vēl pirms brīža izmazgātā grīda un necietīs nesen iegādātais gaišais dīvāns.