Pētījums: Intelektu bērns manto no mātes

Vīrieši, meklējiet saviem bērniem gudras mammas! Nesen ir noslēdzies vērienīgs pētījums, kurā atklājas, ka prāta spējas un intelektu bērns manto no mātes, nevis no tēva, kā iepriekš tika uzskatīts. 

Lai cik gudrs un intelektuāls būtu bērns, dzīves problēmas un attiecības ar cilvēkiem viņš mācās risināt, vērojot apkārtni un mācoties no savām kļūdām.

FOTO: Shutterstock.com

Lai cik gudrs un intelektuāls būtu bērns, dzīves problēmas un attiecības ar cilvēkiem viņš mācās risināt, vērojot apkārtni un mācoties no savām kļūdām.

Pierādīts, ka tieši no mātes saņemtie gēni ir atbildīgi par smadzeņu attīstību un prāta potenciālu, savukārt no tēva mantotie gēni iesaistās limbiskās sistēmas izveidē, kas ir emocionālās inteliģences pamatā, raksta portāls www.psychology-spot.com


Vairākos pētījumos apstiprinājies, ka bērni manto mātes intelektu tāpēc, ka gēni, kas ir saistīti ar intelektuālo potenciālu, atrodas X hromosomā, kas tiek saņemta no sievietes. 
 

Ir arī citi faktori! 
Tiesa, intelekta izaugsmes iespējas ietekmē ne tikai iedzimtība un gēni! Vācu pētnieki uzskata, ka iedzimtībai ir tikai 40 – 60% liela ietekme uz intelektu. Ir arī citi ne mazāk svarīgi faktori, kas veicina bērna prāta attīstību. 


Kā viens no svarīgākajiem – bērna agrīnās attiecības ar māti līdz 2 gadu vecumam. Jo ciešākas un emocionāli siltākas tās ir, jo lielāka iespēja, ka mazulis vēlāk kļūs par gudru pieaugušo. Kas jādara mammai? Jāspēlējas  ar bērnu, īpašu uzmanību pievēršot rotaļām, kas veicina abstrakto un tēlaino domāšanu un simbolu atpazīšanu. 


Otrs svarīgs faktors ir mīlestība! Līdz 13 gadu vecumam bērniem vajadzība pēc mīlestības ir ārkārtīgi svarīga. Tiem bērniem, kas saņem mīlestību un nejūt tās deficītu, galvas smadzeņu struktūras daļā – hipokampā, ir par 10% vairāk šūnu nekā tiem, kas nesaņēma ilgoto mīlestības devu no mammas. 

Un tomēr - lai cik gudrs un intelektuāls būtu bērns, dzīves problēmas un attiecības ar cilvēkiem viņš mācās risināt, vērojot apkārtni un mācoties no savām kļūdām. 

Reklāma
Reklāma