Olas bērna ēdienkartē. Iekļauj uzmanīgi, bet neatsakies pavisam

Agrāk oliņas dzeltenums bija teju pirmais piebarojums zīdainim, tad laiki mainījās un šobrīd ola ir kļuvusi par bubuli - alerģisku produktu, kuru iesaka dot ārkārtīgi piesardzīgi. 

Mazās, raibās paipalu oliņas ir lieliska alternatīva vistu olām.

FOTO: Shutterstock.com

Mazās, raibās paipalu oliņas ir lieliska alternatīva vistu olām.

Portāls parents.com min divus izplatītākos mītus, kas kas saistās ar šī vērtīgā olbaltumvielu avota ieviešanu mazuļa ēdienkartē: 

 


Zīdaiņiem būtu jāēd tikai dzeltenumu 


Tiesa, olu baltumi ir visalerģiskākie, tāpēc pirmo ārsti iesaka dot  dzeltenumu. Tomēr nav konkrētu pierādījumu tam, ka alerģisku ēdienu ieviešana ēdienkartē pēc iespējas vēlāk samazina alerģiju riskus.

Piemēram, Amerikas Pediatrijas Akadēmijas eksperti apgalvo, ka alerģisku ēdienu produktu vēlākai ieviešanai ēdienkartē nav nekādu ieguvumu pat tad, ja ģimenē arī citiem radiniekiem ir alerģijas uz konkrētām produktu grupām. 

Tas nozīmē, ka piedāvājot bērniņam olu, nav jāatdala olas baltums un olas dzeltenums. Tos droši var sajaukt un dot visu olu.  Protams, ja tiek pamanītas alerģiskas izpausmes, nogaidiet ar šo produktu vēl dažus mēnešus. 



Zīdaiņiem nevajadzētu bieži ēst olas, jo tajās ir augsts holesterīna līmenis

Reklāma
Reklāma


Zīdaiņiem patiesībā vajag vairāk piesātināto tauku un holesterīna nekā pieaugušajiem. Notiek strauja smadzeņu un iekšējo orgānu nobriešana, tas patērē ļoti daudz organisma enerģijas. Tas nozīmē, ka olu bērniņam droši drīkst dot teju katru dienu.  Olbaltumvielas veido, atjauno un aizsargā organisma audus. Tās ir īpaši svarīgas augšanas un attīstības procesos.

Olas dzeltenums satur pusi no visā olā esošā proteīna, kā arī 13 citas vērtīgas uzturvielas, ieskaitot holīnu, lecitīnu, folskābi un A un D vitamīnu.


Bēbītim nedaudz olas var piedāvāt jau 6 mēnešu vecumā, bet, ja parādās izteikti alerģiska reakcija izsitumu veidā, nākamreiz šo pašu produktu var piedāvāt pēc dažiem mēnešiem vai pat gada vecumā. Der zināt, ka visticamāk, alerģiskas reakcijas izraisīs arī vistas gaļa. Ļoti iespējams, ka alerģija būs arī pret citiem putnu produktiem – tītara, zosu, pīļu gaļu. Pēc trīs četru gadu vecuma alerģija pret kādu pārtikas produktu saglabājas reti. 
 

Alergoloģe Ieva Cīrule atgādina, ka vērtīgās uzturvielas mazulis var saņemt arī no citiem produktiem. Piemēram, A vitamīnu organisms uzņem arī no burkānu sulas. Lielisks olbaltumvielu avots ir maltīte, kurā kombinētas tādas produktu grupas kā graudaugi, kartupeļi un pākšaugi. 


Savukārt uztura speciāliste Ksenija Andrijanova kā labu alternatīvu vistu olām min paipalu oliņas, kas ir mazāk alerģiskas. Taču jāturpina uzmanīgi sekot līdzi bērna veselības stāvoklim, jo mēdz būt krusteniska alerģija gan uz vistu, gan uz paipalu olām. Nedēļā bērnam var dot 6 – 9 paipalu oliņas. Jēlas olas bērnu uzturā ir kategoriski aizliegtas.