Sviestā cepts ķirbis ar Indijas riekstiem

Pamatēdienu sadaļu sāku ar pavisam vienkāršu recepti, lai vēlreiz uzsvērtu, ka ir jāmācās ēst vienkāršāk. Laikam ejot, cilvēka pusdienu šķīvja saturs ir kļuvis milzīgs.

Ķirbis ir lielisks dārzenis, jo tas nezaudē antioksidantus sautēšanas vai saldēšanas laikā. Foto: Amēlija Andersone.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ķirbis ir lielisks dārzenis, jo tas nezaudē antioksidantus sautēšanas vai saldēšanas laikā. Foto: Amēlija Andersone.

Esam pieraduši ēst lielas porcijas, pēc kuru notiesāšanas jūtamies miegaini, noguruši un ar smaguma sajūtu vēderā. Vai tā tam tiešām ir jābūt? Pēc maltītes cilvēkam ir jājūtas mierīgam, taču ne miegainam. Tikai tad, ja pēc ēšanas sajūta ir viegla un enerģiska, vari būt drošs, ka maltīte un tās daudzums bijis piemērots. Sutināts ķirbis ar Indijas riekstiem ir viena no tām vienkāršajām receptēm, kuras pagatavošanā tiek ievēroti dalītā uztura pamatprincipi (sīkāk par dalīto uzturu var lasīt manā grāmatā "Topi Vesels"). Šis ēdiens neapgrūtina gremošanas sistēmu ar lielu produktu daudzveidību vienā ēdienreizē.


2 personām

Sastāvdaļas
600 g gabaliņos sagriezta ķirbja ar visu mizu
2 ēd.k. ar kaudzi gī sviesta vai kokosriekstu eļļas, pluss ½ ēd.k. riekstu cepšanai
½ tējk. kajēnas piparu vai citu aso piparu pēc izvēles 
½-1 tējk. maltu kumina sēklu 
sula ar visu mīkstumu no ½ apelsīna
2 lielas saujas Indijas riekstu
sāls pēc garšas
melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana
Vok pannā izkausē taukvielas pievieno jeb aktivizē garšvielas (izņemot sāli). Kad no garšvielām sācis veidoties patīkams aromāts, pievieno ķirbju gabaliņus. Visu kārtīgi apmaisa, lai garšvielas un taukvielas nosegtu katru ķirbja gabaliņu. Pannai uzliek vāku virsū un sautē apmēram 20 minūtes.

Citā pannā izkausē atlikušo sviestu un pievieno Indijas riekstus. Riekstus grauzdē, līdz tie kļuvuši zeltaini. 

Pannai, kurā atrodas ķirbju gabaliņi, noņem vāku. Pievieno grauzdētos riekstus, apelsīna sulu un mīkstumu. Ēdienu vaļējā pannā karsē apmēram 5-10 minūtes, ļaujot ūdenim reducēties. Pasniedz siltu.

Piezīmes
Ja riekstus gribas kraukšķīgus, tos jāber klāt ēdienam, to pasniedzot.

Reklāma
Reklāma

Info
Ķirbis satur daudz vitamīna A un antioksidantu, īpaši karotīnu. Šie komponenti aizsargā un veicina ādas un gļotādas veselību, attīsta jaunas šūnas, uztur redzes veselību un pilda citas funkcijas. Tiek uzskatīts, ka A vitamīns un beta karotīni spēj samazināt arī risku saslimt ar vēzi. Ķirbis ir lielisks dārzenis, jo tas nezaudē antioksidantus sautēšanas vai saldēšanas laikā.
Arī ķirbja miza satur vērtīgus antioksidantus, minerālvielas un vitamīnus, turklāt tai piemīt vēl kāda vērtīga īpašība – antibakteriāla iedarbība. Ķirbja miza var būt noderīgs līdzeklis cīņā ar sēnītes un citām infekcijām. Ķirbja miza un sēklas tautas medicīnā visā pasaulē tiek izmantotas parazītu izdzīšanai. 

Savukārt gavēšanas laika tiek lietotas svaigas, tikko lobītas sēklas, kas sajauktas ar medu vai sēklu novārījums, kas tiek dzerts tukšā dūšā, klāt pieēdot novārījumā izmantotās sēklas. 
Mazliet novēršoties no veselīga uztura tēmas, varu pačukstēt, ka no ķirbja mizas var gatavot eļļā ceptus grauzdiņus. Pievienojot tiem kanēli un gur cukuru, tiek iegūts salds našķis. Ja tiek pievienota olīveļļa, sāls, pipari un ķiploks, var iegūt sāļo uzkodu. Tradicionālajā Ķīnas medicīnā ir teiciens “labāk ēst nepareizu ēdienu ar pareizu attieksmi, nekā pareizu ēdienu ar nepareizu attieksmi”. Tāpēc “uz veselību” arī eļļā fritētām ķirbju mizām.

 

 

Recepte no grāmatas "Topi vesels ar mājas ēdienu"