Ko likt bērna Ziemassvētku cienasta groziņā, lai gardumi būtu veselīgi

Tuvojoties Ziemassvētku pasākumiem bērnudārzos un skolās, aktualizējas jautājums – ko nest cienastā, lai svētku galds būtu gan svinīgs, gan veselīgs. Par gardumu izvēli bērniem stāsta Rimi Bērniem eksperti – pediatre Sanita Mitenberga, pavārs Normunds Baranovskis, kā arī uztura speciāliste un Rimi gardēde Inga Pūce. 

Ja bērns kopumā ir veselīgs un ikdienā ēd sabalansēti, viena Ziemassvētku nedēļa, kurā tiek uzņemts vairāk cukura nekā parasti nopietnas ilgtermiņa veselības problēmas neradīs.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērns kopumā ir veselīgs un ikdienā ēd sabalansēti, viena Ziemassvētku nedēļa, kurā tiek uzņemts vairāk cukura nekā parasti nopietnas ilgtermiņa veselības problēmas neradīs.

Ja bērns kopumā ir veselīgs un ikdienā ēd sabalansēti, viena Ziemassvētku nedēļa, kurā tiek uzņemts vairāk cukura nekā parasti nopietnas ilgtermiņa veselības problēmas neradīs, norāda speciālisti. Turpretim, ja bērns ir slimīgs vai šobrīd ir kāds pārmaiņu periods, piemēram, nesen uzsāktas bērnudārza gaitas vai nesen ģimenē ienācis brālītis vai māsiņa, tad palielināts saldumu daudzums var atsaukties uz bērna veselību.

Tas ir dabiski, ka bērnam kārojas saldumus, un mazos daudzumos saldā garša bērnam ir jāsaņem regulāri.

Bērnam saldumi ir nepieciešami!

“Tas ir dabiski, ka bērnam kārojas saldumus, un mazos daudzumos saldā garša bērnam ir jāsaņem regulāri,” stāsta uztura speciāliste Inga Pūce. “Pēdējā laikā esmu novērojusi, ka vairāki vecāki bērniem līdz divu gadu vecumam saldumus nedod vispār – tas nav pareizi. Pat daba iekārtojusi tā, ka mātes piens ir saldens, jo saldā garša nomierina, samazina emociju frekvenci. Tā kā mazi bērni spilgti reaģē uz notikumiem, tad emocijas ir daudz un lielas, līdz ar to nedaudz saldumus vajag katru dienu. Vecāku uzdevums ir sekot, kādā veidā cukurs tiek uzņemts, un lai tas nebūtu par daudz.” Speciāliste skaidro, ka cukuru var uzņemt ar augļiem, medu un ievārījumu, bet saldas garšas sajūtu rada arī virkne citu produktu, piemēram, piens, gaļa, pākšaugi un arī graudaugi. Lielu ļaunumu veselībai nodara tie našķi, kam pievienotas krāsvielas, garšas pastiprinātāji un citas ķīmiskās piedevas, tādēļ no tiem gan ir vēlams izvairīties.

Lielu ļaunumu veselībai nodara tie našķi, kam pievienotas krāsvielas, garšas pastiprinātāji un citas ķīmiskās piedevas, tādēļ no tiem gan ir vēlams izvairīties.

Rimi Bērniem eksperte, pediatre Sanita Mitenberga stāsta: “Ja ikdienā bērns uzņem pārāk daudz cukura, tas var radīt dažādas saslimšanas – sākot ar izsitumiem, vēdera sāpēm, uzpūšanos, aizcietējumiem un beidzot ar sirds un asinsvadu saslimšanām, kā arī ķermeņa aptaukošanos.” Viņa atgādina, ka vecāku ēšanas paradumi būtiski ietekmē to, vai un ko izvēlas ēst bērns. “Ja paši vecāki ikdienā dzer pietiekami daudz ūdens un ēd veselīgi, sabalansēti, šādu uzturu nodrošinot arī bērnam, tad bērnam pastiprināti pat nekārosies ne saldināti dzērieni, ne saldumi,” teic Sanita Mitenberga. Arī pediatre piekrīt, ka saldumus no bērna ēdienkartes pilnībā izslēgt nedrīkst.

 

Idejas svētku groziņam

Ja gatavošanai laika nav, Rimi Bērniem eksperti no nopērkamiem gardumiem iesaka izvēlēties, piemēram, marmelādi no dabiskām izejvielām, riekstus šokolādē, augļu čipsus, zefīru, augļu sukādes, dzērvenes pūdercukurā, žāvētu augļu un riekstu konfektes. Tāpat speciālisti atgādina, ka parasti arī no bērnu svētku galdiem pirmie pazūd sāļie ēdieni, tāpēc ātri pagatavojamas ir dažādas maizītes, piemēram, sausmaizītes vai krekeri ar svaigo sieru un gurķa šķēli vai franču maizītes ar svaigo sieru un bumbiera šķēli. Tāpat var sagatavot dārzeņu plati.

 

Rimi Bērniem eksperts, pavārs Normunds Baranovskis, plānojot cienastu svētkiem, vecākus aicina atlicināt laiku, lai to pagatavotu kopā ar bērnu. “Saprotu, ka ātrāk un vieglāk ir nopirkt ko gatavu, tomēr arī cienasta gatavošana kopīgiem spēkiem rada svētku sajūtu,” saka Normunds Baranovskis, kurš dalās ar receptēm īpaši svētku groziņam.

 

Reklāma
Reklāma

Ātrie riekstu cepumi

Izvēlies sev tīkamākos riekstus un sablenderē. Pievieno sasmalcinātas dateles, aprikozes un rozīnes, pārlej ar nelielu daudzumu medus, lai masa saliptu kopā. Masu klāj uz rudzu sausmaizītēm un dažas minūtes cep cepeškrāsnī 150 grādu temperatūrā. Kārums gatavs!

 

Plānās pankūkas bez cukura

Gatavo plānās pankūkas pēc klasiskās receptes, taču nepievieno cukuru un sāli. Šādā veidā pankūkas iegūs neitrālu garšu. Pankūkas var salocīt trīsstūros vai satīt rullīšos un pasniegt ar pašgatavotu ievārījumu, augļu salātiem vai saldētām vasaras ogām.

 

Augļu rullīši

Saldi, gardi un krāsaini ir arī augļu rullīši! Tos iespējams pagatavot, izmantojot tikai vienu sastāvdaļu – ogas, bet var pievienot arī kādu augli vai cukuru. Video recepti skaties šeit: 

http://www.youtube.com/watch?v=eufVL332LQY

 

Speciālisti uzsver – pat, ja uz svētku galda, pie kura pulcējaties, atrodas arī neveselīgi saldumi un našķi, šajā brīdī bērnu nevajag ierobežot. “Tāpēc tas ir svētku galds, lai pie tā nevienu neaudzinātu un nemoralizētu par veselīgumu,” rosina atcerēties uztura speciāliste.

 

Šādus un līdzīgus padomus par bērnu audzināšanā svarīgām tēmām var iegūt jaunās programmas Rimi Bērniem platformā www.rimiberniem.lv, kurā septiņi eksperti – psiholoģe Iveta Aunīte, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina, pediatre Sanita Mitenberga un skolnieks Klāvs Smildziņš – dalās pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, kā arī runā par bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi. Bērniem un jauniešiem šeit ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.