Četri "N", kas jāatceras par falenopša jeb orhidejas kopšanu

Latvijas Orhideju kolekcionāru asociācijas vadītājs, orhideju audzētājs no Naudītes pagasta “Briežiem” Egons Tone iesaka četrus “N”.

Nepietiek ar to, ka orhideja aug caurspīdīgā puķupodā: tam jāizgriež vai ar karstu naglu, vai lodāmuru jāizkausē vismaz četri zīmuļa resnuma caurumi, lai saknēm bagātīgāk piekļūst gaiss.

FOTO: Shutterstock.com

Nepietiek ar to, ka orhideja aug caurspīdīgā puķupodā: tam jāizgriež vai ar karstu naglu, vai lodāmuru jāizkausē vismaz četri zīmuļa resnuma caurumi, lai saknēm bagātīgāk piekļūst gaiss.

 

Nepārlaisti!

“Labāk kļūdīties puķes nesalaistot nekā pārlaistot,” uzsver orhideju audzētājs. Sarežģītā orhideju sakņu sistēmā auga saknes ir tievi matiņi, kas ievijušies beržamajam vīkšķim līdzīgā materiālā – vellamenā. Tas spēj uzņemt ūdeni arī no gaisa. Pārlaistītai puķei vellamena šūnas pārlieku samirkst un iet bojā, radot brūces. Tas ir mīts, ka orhidejas jāmērcē, nevis jāaplej! Dabā puķes saņem ūdeni no debesīm, un tās ir piemērotas aplaistīšanai. Taču svarīgi ir nelaistīt augus vēsās telpās, kur gaisa temperatūra ir zemāka par +18 grādiem, un tad nemērcēt auga centru un lapu paduses. Edgars Tone no pieredzes zina teikt, ka orhidejas vēsumā var nelaistīt pat divus mēnešus. Podus nevajag mērcēt ūdens peldē arī tāpēc, ka visbiežāk tās ieaudzētas priežu mizās, kas izžuvušas ir ļoti vieglas. Ūdenī tās paceļas un izkustina puķi. Ja tā noticis, orhideja tiek it kā pārstādīta. Turklāt priežu mizām mēdz būt asas malas, kas, ūdens peldē šurpu turpu pārvietojoties, traumē saknes. Puķes var nobeigt, laistot ar kaļķainu ūdeni. Egons lieto tikai lietus ūdeni. Ja nav citu iespēju, laistīšanai paredzētā krāna ūdenī ieber citronskābi (3 pirkstos saņemamu šķipsniņu uz 1 litru ūdens) un ļauj stundu pastāvēt.

 

Nosargā!

Šo puķu audzēšana vāji savienojama ar mājdzīvnieku, īpaši kaķu, turēšanu, jo nereti gadās, ka kaķis aizskar un nogāž tieši to puķi, kuru grib pasargāt visvairāk. Ja augs krītot izgāzts no puķupoda, tas uzmanīgi jāievieto atpakaļ, un nu ir jārēķinās ar to, ka puķe pārcietusi pārstādīšanu. Izplatītākajam orhideju veidam falenopšiem nav miera perioda, un šāda traucēšana ietekmēs puķi turpmākos septiņus mēnešus.

 

Nenosaldē!

Orhidejām patīk augt +22 līdz +25 grādu temperatūrā. Ziemā telpās parasti esošais siltums ap +18grādiem šim augam ir krīzes laika temperatūra. Ja istaba ir vēsāka par + 15 grādiem, puķes jūtas nekomfortabli un lēni iet bojā.

Reklāma
Reklāma

 

Nenoslāpē!

Nepietiek ar to, ka orhideja aug caurspīdīgā puķupodā: tam jāizgriež vai ar karstu naglu, vai lodāmuru jāizkausē vismaz četri zīmuļa resnuma caurumi, lai saknēm bagātīgāk piekļūst gaiss. Tas orhidejām nepieciešams vairāk nekā ūdens.  

 

LASI ARĪ: Audzētāju gudrības, lai orhidejas uzziedētu ātrāk

Mazgājam dušā apputējušās istabas puķes! FOTO

Desmit dziedējoši istabas augi svaigākam un tīrākam gaisam telpās

15 veidi, kā alveju izmantot veselībā un skaistumkopšanā

 

Avots: žurnāls "100labi padomi"