Kā viens izglāba četrus - šajās dienās soli tuvāk atlabšanai spērusi ne tikai Baiba

Akna, kuru šajās dienās Tartu slimnīcā beidzot sagaidīja smagi slimā Baiba Barone, nāca no Latvijas donora. Zīmīgi, ka šajās dienās Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā veikta arī kārtējā sirds transplantācija un vēl divas nieres pārstādīšanas. Tas liek domāt, ka donors bijis viens.

Latvijā, tāpat kā citviet Eiropā, cilvēki par orgānu donoriem var kļūt brīvprātīgi ziedojot savu orgānu. Dzīves laikā var dokumentāri noformēt savu attieksmi par iespējamu orgānu izmantošanu pēc nāves.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā, tāpat kā citviet Eiropā, cilvēki par orgānu donoriem var kļūt brīvprātīgi ziedojot savu orgānu. Dzīves laikā var dokumentāri noformēt savu attieksmi par iespējamu orgānu izmantošanu pēc nāves.

 

Kā vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", visticamāk, šī viena donora orgāni ir pavirzījuši krietnu soli tuvāk četru cilvēku dzīvību glābšanai. Tiesa gan, piederīgie, vaicāti, vai piekrīt ziedot sava tuvinieka orgānus smagi slimajiem pacientiem, nereti atbild noraidoši. 

Ārsti jau iepriekš aicinājuši sabiedrību ziedot savus orgānus pēc nāves. Latvijas Transplantācijas centrs un Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca pirms diviem gadiem pat uzsāka sociālo kampaņu "Kad pašam vajadzēs – sapratīsi" ar mērķi aktualizēt orgānu ziedošanas un transplantācijas jautājumus sabiedrībā. 

Akcijas rīkotāji toreiz uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi šo jautājumu pārrunāt ģimenes vai tuvinieku lokā, jo viņi ir tie cilvēki, kurus, iespējams, uzrunās ārsti, lai glābtu kāda cita cilvēka dzīvību. 

 

Orgānus transplantācijai ir iespējams saņemt gan no dzīva donora, gan miruša cilvēka. Latvijā, tāpat kā citviet Eiropā, cilvēki par orgānu donoriem var kļūt brīvprātīgi ziedojot savu orgānu. Dzīves laikā var dokumentāri noformēt savu attieksmi par iespējamu orgānu izmantošanu pēc nāves. 

Reklāma
Reklāma

Ikviens Latvijas iedzīvotājs var atļaut vai aizliegt izmantot savu ķermeni, audus un orgānus pēc nāves, paziņojot par to Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei un uzrakstot iesniegumu - to var aizpildīt gan klātienē, gan nosūtīt pa pastu, gan iesniegt elektroniski portālā www.latvija.lv

 

Jau vēstīts, ka ar smagu slimību sirgstošā Baiba Barone, kuras aknu transplantācijai naudu saziedoja cilvēki, pēc divu mēnešu gaidīšanas ir pārcietusi aknu transplantācijas operāciju un, lai arī šobrīd rit kritiskākās dienas, ārstu pirmais novērtējums par sievietes veselības stāvokli ir labs.

 

Avots: www.kasjauns.lv