VID īpašā aplikācija "Attaisnotie izdevumi". Vai tā ir ērta un kā tā strādā?

Pavisam drīz iedzīvotāji varēs atgūt samaksāto nodokļa daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa par izlītības un ārstniecības pakalpojumiem. Kā zināms, izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem fiziskā persona pierāda, deklarējot attaisnoto izdevumu apliecinošus dokumentus - čekus, kvītis, u.c. maksājuma dokumentus - un iesniedzot tos Valsts ieņēmumu dienestā kopā ar gada ienākumu deklarāciju. 

Laiks domāt par naudas atgūšanu!

FOTO: Shutterstock.com

Laiks domāt par naudas atgūšanu!

Minētos dokumentus iedzīvotāji var iesniegt gan klātienē, gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Bieži vien cilvēki norūpējušies, jo gada laikā krātie čeki ir pazuduši vai pat izbalējuši.

Lai atvieglotu iedzīvotāju rūpes par čeku saglabāšanu, VID radījis īpašu mobilo lietotni "Attaisnotie izdevumi". Tā nodrošina attaisnoto izdevumu apliecinošu dokumentu, piemēram, čeku fotogrāfiju un to aprakstu pakāpenisku uzkrāšanu kalendāra gada laikā, lai, aizpildot Gada ienākumu deklarāciju VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, šos attaisnojuma dokumentus varētu ērti pievienot deklarācijai.

 

Kur atrast lietotni?

Mobilā lietotne Attaisnotie izdevumi ir pieejama uzstādīšanai bez maksas Android iekārtu lietotājiem Google Play, iOS iekārtu lietotājiem App Store, Windows iekārtu lietotājiem Microsoft Store.

 

Kā pieslēgties? 

EDS reģistrētie lietotāji mobilajai lietotnei var pieslēgties, izmantojot savu EDS lietotāja vārdu un paroli.

Lietotāji, kuri EDS ir reģistrējusies tiešsaistē ar latvija.lv autentifikācijas moduļa starpniecību un nav saņēmuši lietotāja vārdu un paroli, mobilajā lietotnē var autentificēties ar QR koda palīdzību. QR kods personas autentifikācijai mobilajā lietotnē ir pieejams EDS sadaļas Iestatījumi lapā Profils. Vispirms uz datora ekrāna ir jāatver profila lapa ar tajā redzamu QR kodu, tad mobilās lietotnes autentifikācijas ekrānā jāizvēlas “Autentificēties ar QR kodu” un atvērtā QR koda skenera lietotne ir jāpietuvina datora ekrānā redzamajam QR kodam līdz brīdim, kamēr kods tiek nolasīts un skaņas signāls identificē sekmīgu pieslēgšanos.


Lai nosūtītu maksājuma dokumentu no mobilās lietotnes uz čeku krātuvi, nepieciešams veikt šādas darbības:

Mobilās lietotnes sākuma ekrānā izvēlēties vienu no iespējām:

                    - nofotografēt attaisnotā izdevuma dokumentu ar mobilās iekārtas fotokameru;

                    - izvēlēties jau iepriekš nofotografēto attēlu no iekārtas attēlu galerijas.

Reklāma
Reklāma

Pievienot dokumentam nepieciešamo papildu informāciju, piemēram, pakalpojuma saņemšanas laiks, čeka numurs, pakalpojuma sniedzēja reģistrācijas numurs. Ir arī lauki - "Izglītība", "Ārstniecība" vai "Ārstniecība pilnā apmērā". Te jāatceras, ka zobārstniecības un plānveida operācijas apliecinošie čeki jāatzīmē kā "Ārstniecība pilnā apmērā". Ja gadās kļūdīties, norādīto informāciju var labot EDS sistēmā, atdrodot sadaļu "Attaisnoto izdevumu dokumenti". Labā ziņa, ka arī šajā veidā ir iespējams iesniegt dokumentus par radiniekiem. 

Nospiest pogu “Saglabāt”, lai nosūtītu attaisnotā izdevuma dokumenta datus uz EDS.

 

Visi ar mobilās lietotnes Attaisnotie izdevumi starpniecību nosūtītie attaisnoto izdevumu dati nonāk EDS un ir pieejami apskatei un datu labošanai EDS sadaļā Attaisnoto izdevumu dokumenti. Gatavojot kārtējo Gada ienākumu deklarāciju (sākot no 2015. gada) un izvēloties tajā aizpildīt arī D4 pielikumu, laika gaitā uzkrātie attaisnoto izdevumu dokumenti tiks automātiski saskaitīti un iekļauti deklarācijā. Lai automātiskais process notiktu korekti, ir svarīgi, lai katram maksājuma dokumentam būtu norādīta precīza informācija, īpašu uzmanību pievēršot maksājuma dokumenta izsniegšanas datumam un maksājuma dokumenta summai.


Nereti, pienākot gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas termiņam, atklājas, ka attaisnojuma dokumenti (čeki, kvītis u.c.) pazuduši vai izbalojuši. Ar mobilo lietotni iespējams nofotografēt maksājuma dokumentu tā saņemšanas brīdī un aizsūtīt attēlu glabāšanai uz EDS.

 

Pievienot var arī skenētus dokumentus

Attaisnojuma dokumentus EDS sadaļā "Attaisnoto izdevumu dokumenti" vai gada ienākumu deklarācijas D4 pielikuma datu ievadformā ir iespējams pievienot arī manuāli – tās var būt maksājumu dokumentu fotogrāfijas vai skenēti attēli, kas sagatavoti bez mobilās lietotnes izmantošanas. Lai izvairītos no iespējamiem pārpratumiem, VID iesaka saglabāt maksājumu dokumentu oriģinālus līdz brīdim, kad ir saņemta nodokļa atmaksa saskaņā ar iesniegto deklarāciju.

 

Ja rodas jautājumi
Jautājumu un neskaidrību gadījumā iedzīvotāji var zvanīt uz VID Nodokļu un muitas informatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī iesūtīt savu jautājumu rakstveidā VID mājaslapā “Uzdot jautājumu VID”.

 

Kopsavilkums

Sākumā šķiet, ka aplikācija ir sarežģīta, taču tas ir tādēļ, ka pirmajā reizē jāveic daudz darbību - jālejupielādē aplikācija, tā jāuzinstalē, jāpiereģistrējas. Vēl vajag datorā ieiet EDS sistēmā un atrast QR kodu, lai savienotu aplikāciju telefonā ar EDS sistēmu. Taču, kad tas izdarīts, tālākais ir salīdzinoši vienkāršs, jo aplikācijai ir laba skaidrojošā sadaļa.