Deviņus gadus vecs zēns: "Man ir HIV, bet es nejūtos slims"

"Man ir HIV! Visi saka, ka tā ir briesmīga slimība, no kuras cilvēki nomirst, taču es jūtos vesels. Ja man nebūtu katru dienu jādzer zāles, es pat nezinātu, ka esmu slims," tā par savu saslimšanu saka kāds 9 gadus vecs zēns, kas dzīvo kādā Latvijas bērnunamā. 

Jaunākie statistikas dati liecina, ka Latvijā no 6804 uzskaitē esošajiem HIV pacientiem 70 ir bērni.

FOTO: Shutterstock.com

Jaunākie statistikas dati liecina, ka Latvijā no 6804 uzskaitē esošajiem HIV pacientiem 70 ir bērni.

"Bet varbūt, ja es nedzertu zāles, tad man tiešām nebūtu spēka mācīties un spēlēt futbolu? Tā saka mūsu bērnunama labā māsiņa! Viņa ir vienīgā, kura no manis nebaidās. Katru dienu viņa ar mani parunājas, mēs spēlējam kādu galda spēli.

Es ļoti gribētu kādreiz dzīvot ģimenē, kur būtu mamma un tētis, varbūt arī brālis un māsa, un suns. Taču citi bērni saka, ka mani nekad neviens neadoptēs, jo esmu slims un bīstams citiem. Viņi saka, ka es varu inficēt kādu, tāpēc neviens negribēs mani ņemt uz savām mājām. Es tam neticu, jo labā medmāsa stāsta, ka tad, ja es visu laiku dzeršu zāles, kuras man dod, es nevienu nevarēšu inficēt.
 


Izlasi arī:
Gripas simptomi var liecināt par HIV vīrusu
HIV grūtniecei. Vai var piedzimt vesels bērniņš?
 

Reklāma
Reklāma


Jā, man reizēm gribas spītēties un tad es saku, ka nedzeršu vairs zāles, bet medmāsa mani pierunā tās iedzert. Un es paklausu. Tikai ļoti ceru, ka citi tomēr sapratīs – es neesmu bīstams, ar mani var spēlēt bumbu, paslēpes, celt mājas… Man ir skumīgi vienam, un tad arī gribas darīt visādas blēņas, lai kāds beidzot pievērstu man uzmanību. Bet par visu vairāk es gribētu būt vesels, lai mani adoptē. Vai varbūt atrodas mana māmiņa un paņem mani uz mājām…”


Jaunākie statistikas dati liecina, ka Latvijā no 6804 uzskaitē esošajiem HIV pacientiem 70 ir bērni, bet vairāk nekā 2000 - sievietes galvenokārt vecuma grupā no 21 – 40 gadiem. Tomēr patiesais HIV inficēto skaits Latvijā tiek lēsts 1,5 – 2 reizes lielāks.