Idejas, kā iekļaut pienu savā ēdienkartē + RECEPTES

Kartupeļi ar sēņu mērci, deserti un biezzupas ir tikai daži ēdieni, no kuriem mēdz izvairīties cilvēki, kas cenšas ēst veselīgi un domā par savu figūru. Kā apgalvo uztura speciāliste Inga Pūce – jebkuru maltīti var padarīt veselīgāku, ja produktiem piemeklē liesāku alternatīvu. Spilgts piemērs ir piens, ar ko var aizvietot treknākas sastāvdaļas.

Piens ir produkts, ko var izmantot visdažādākajās receptēs.

FOTO: Shutterstock.com

Piens ir produkts, ko var izmantot visdažādākajās receptēs.

 

“Piens ir daudz liesāks par citiem ikdienā lietotajiem produktiem. Piemēram, pusglāzē piena ar 3,2% tauku saturu ir apmēram 60 kcal, savukārt tāds pats daudzums 35% saldā krējuma satur jau sešas reizes vairāk kaloriju! Lietojot pienu saldā krējuma vietā, varētu ietaupīt 270 kcal, kas līdzvērtīgas trim maizes šķēlēm vai trim kartupeļiem, trim lieliem āboliem vai 50g jeb pusei šokolādes tāfelītes,” skaidro I. Pūce. “Aizstājējproduktu lietošana ilgtermiņā attaisnojas, un rezultāts ir jūtams un pat acīmredzams. Turklāt piens satur arī vairākas nozīmīgas uzturvielas – mūsu klimatiskajā zonā svarīgo D vitamīnu, kas atbild par veselu imūnsistēmu, un kalciju stipriem kauliem.” 

 

Produkti, kurus aizvietot ar pienu

Piena saldā garša ir lieliska alternatīva kalorijām un pārtikas piedevām pārbagātiem dzērieniem. Vislabāk pienu lietot siltu no rīta: brokastīs vienu pašu vai pie kafijas, tāpat iespējams pagatavot šķiedrvielām un vitamīniem bagātu putru, piemēram, auzu pārslu biezputru

Auzu pārslu biezputra

FOTO: Brokastīs vārām auzu pārslu biezputru. 

Mākās var taisīt gardus piena dzērienus. Ēdienu gatavošanas meistare Linda Vilmansone piedāvā recepti no četrām sastāvdaļām: nepieciešams 150ml Trikata piena, puse mango, banāns un tējkarote medus. Visas sastāvdaļas jāsajauc blenderī, līdz rodas viendabīga masa. Mango patīkamais saldums un banāna krēmīgums lieliski sader ar Trikata pienu, veidojot veselīgu un gardu kokteili. 

Te vēl kāda recepte - piena kokteilis ar augļiem

Piena kokteilis

FOTO: Salds piena kokteilis ar vasaras ogām. 

Savukārt pirms gulētiešanas var izmēģināt pienu kopā ar tējkaroti medus vai pustējkaroti garšvielu maisījuma, kur ietilpst kanēlis, krustnagliņa, kardamons un kurkuma. Dzēriens paātrinās vielmaiņu un stiprinās imūnsistēmu. 

 

Saldo krēmu un plātsmaižu vietā pamēģini ko vieglāku, proti, dažādus desertus ar pienu, piemēram, no Trikata 2,5% piena var pagatavot vaniļas mērci ar svaigām ogām, augļu vai ogu uzpūteni ar pienu, bubertu vai mannas putru ar ogu mērci, ķīseli ar pienu. Tie būs atsvaidzinoši deserti maltītes noslēgumam un dos ilgstošu baudījuma sajūtu, apliecinot, ka gardēdībai nav nepieciešamas papildu kalorijas. 

Uzpūtenis ar pienu

Reklāma
Reklāma

FOTO: Gaisīgu uzpūteni paatavot pa spēkam ir ikvienam. 

Maldīgs ir priekšstats, ka mērces jāgatavo no treknā, saldā krējuma. Baraviku vai gaileņu mērces pagatavošanai var izmantot pienu. Tas ļaus samazināt kaloriju daudzumu, tomēr izteiktā sēņu garša paliks tā pati. Lai iegūtu mazliet biezāku konsistenci, var pievienot ēdamkaroti miltu. Arī olas viegli kombinējas ar pienu. 

Sēņu mērce

Tomēr, gatavojot gaļas mērces, labāk izmantot skābo krējumu (ne saldo krējumu vai pienu) vai tomātu mērces, kas atvieglos gaļas gremošanu. Jāņem vērā, ka piens un tā produkti slikti saskan ar zivīm un tiek uzskatīta par smagu kombināciju.

 

Sacepumi un citi ceptie ēdieni paši par sevi ir kalorijām bagātāki, jo nereti tiek apbērti ar rīvētu sieru vai satur treknākus gaļas gabaliņus. Un kādēļ uzņemt papildu kalorijas, ja ar pienu gatavotie ēdieni garšo tikpat labi kā ar saldo krējumu? Piemēram, šampinjonu žuljēnu gatavojot, apceptās sēnes var droši apliet ar pienu, nevis trekno krējumu.

Šampinjonu žuljens

 

Kā bāzi vai piedevu zupās saldā krējuma vietā var lietot pienu. Viens no populārākajiem piemēriem ir veselīgā piena-grūbiņu zupa. Savukārt kā piedeva piens labi iederēsies biezzupās, kur pamatā izmantoti kartupeļi vai citi dārzeņi. Lūk, puravu un kartupeļu krēmzupa. Starp citu, piens padara zupas maigākas, ja tās ir pārpiparotas vai pievienots par daudz čili, kalapenjo vai citu piparu. 

 

Lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir receptes, kuros ūdeni var un pat būtu vēlams aizvietot ar pienu, kas labi sader tieši ar graudaugu produktiem. Piemēram, pienu var pievienot, cepot kviešu, rudzu vai griķu miltu pankūkas, kā arī vārot pārslu putras.

Pankūkas

FOTO: Brīvdienās cepam pankūkas ar pienu. 

Ja mājās piens pārvērties rūgušpienā, to var izmantot ne tikai kā dzērienu. To, tāpat kā kefīru, var lietot krējuma vai jogurta vietā. Ja māc šaubas par jogurta izcelsmi vai tā sastāvu un gribas panašķēties, rūgušpienam vari pielikt klāt ogas, piemēram, mellenes, avenes vai saldas zemenes. Labāk ir izvēlēties tikai vienu ogu vai augļu veidu. Ieteikums īpaši nozīmīgs tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Sākumā krējumu vai jogurtu var daļēji atšķaidīt ar rūgušpienu, ja ir grūti pavisam pāriet uz citu alternatīvu.