Interesantas lietotnes tavā viedtelefonā veselībai un skaistumam

Viedtelefons dod iespējas gan izglītoties, gan izklaidēties un sazināties. Vēl viena ļoti ērta viedtelefona izmantošanas iespēja ir instalēt lietotnes, kas palīdz sekot līdzi veselības stāvoklim un pat uzlabot to.

Esam apkopojuši populārākās lietotnes, kas noderēs gan veselības stāvokļa monitoringam, gan kā atgādinājums, lai parūpētos par sevi.

FOTO: Shutterstock.com

Esam apkopojuši populārākās lietotnes, kas noderēs gan veselības stāvokļa monitoringam, gan kā atgādinājums, lai parūpētos par sevi.

Viedtelefons dod iespējas gan izglītoties, gan izklaidēties un sazināties. Vēl viena ļoti ērta viedtelefona izmantošanas iespēja ir instalēt lietotnes, kas palīdz sekot līdzi stāvoklim un pat uzlabot to. Esam apkopojuši populārākās lietotnes, kas noderēs gan veselības stāvokļa monitoringam, gan kā atgādinājums, lai parūpētos par sevi.

 

Jāpiezīmē, ka veselības lietotņu izvēle patiešām ir plaša. Tomēr to iegūtos datus nevajadzētu interpretēt pašiem. Ja māc uztraukums par asinsspiediena ciparu rādījumiem vai ir citas šaubas, vispareizāk ir doties pie ārsta. 

 

Lietotnes pietiekamai šķidruma uzņemšanai
Vai Jūsu ģimenes locekļi ikdienā uzņem pietiekami daudz ūdens? Ja vasarā ar to veicas nedaudz labāk, tad vēsākā laikā padzerties dažkārt piemirstas. Ja karstā laikā diennakts šķidruma nepieciešamība var sasniegt pat trīs litrus ūdens, tad mērenākos laika apstākļos nepieciešamais ūdens apjoms var būt līdz diviem litriem ūdens dienā. Cik liela daļa no pieminētā apjoma ir jāizdzer tieši kā šķidrums, lielā mērā atkarīgs no ēdienkartes sastāva. Tāpat, vērtējot nepieciešamo ūdens apjomu, jāņem vērā, vai runājam par bērnu vai pieaugušu cilvēku. Lieliskā ziņa ir tā, ka nu ir vairākas lietotnes, kas ne tikai atgādinās “Iedzer ūdeni!”, bet pēc cilvēka parametriem noteiks piemēroto ūdens daudzumu, kas jāuzņem diennaktī. Ja kādam no ģimenes nepieciešams šāds atgādinājums, varat instalēt viedtelefonā kādu no šīm lietotnēm - WaterbalanceWater Drink ReminderHydro Coach – drink water.

Lietotnes veselīgam uzturam
Ikdienas steigā mēdz pastiepties roka uz neveselīgas pārtikas un nevēlamu saldumu pusi. No vienas puses var saprast – vieglāk ir iemest katliņā vakariņām kādu ātri vārāmu gaļas izstrādājumu, nevis plānot sarežģītāku vakariņu gatavošanu. Taču ne viss, kas ir ātrs, ir pavisam slikts. Izmantojot lietotni E-Vielas, veikalā no piedāvāto produktu klāsta varēsiet izvēlēties labāko un Jūsu ģimenei piemērotāko. Lietotne E-Vielas palīdzēs orientēties plašajā e-vielu sarakstā. Lietotne ļauj pašam izveidot savu e-vielu sarakstu, kuras ir pieļaujamas jūsu ģimenes ēdienkartē un kuras nē. Tiesa, pirms tam ir jāsameklē informācija par katru no šīm vielām internetā, jo tikai dažām no tām ir piezīmes, kā tās var ietekmēt veselību. Taču šis darbiņš noteikti atmaksāsies!

Ir vairākas lietotnes, kuru nosaukumā un aprakstā tiek lietots jēdziens "diēta". Taču uz to nevajadzētu raudzīties pārāk skeptiski, jo diēta nenozīmē tikai "tievēšanu", bet arī veselīgu un sabalansētu ēšanu, ko vēlams mācīt bērniem jau no mazotnes. Piemēram, lietotne MyNetDiary Calorie Counter ir uztura un fizisko aktivitāšu dienasgrāmata. Tā palīdz izdarīt pareizākas un veselīgākas izvēles, plānojot ēdienkarti. Lejpupielādējot lietotni, tiek lūgts ievadīt esošo svaru un vēlamo svaru, kā arī laiku, kādā to iecerēts sasniegt. Programma aprēķinās optimālo pieļaujamo uzņemamo kaloriju daudzumu dienā. Ik dienu ir jāievada, kādi produkti ir ēsti un kādas fiziskās aktivitātes veiktas. 
Ir arī citas līdzīgas aplikācijas - Weight control, Weight loss tracker, arī Libra – Wight Managere


Lietotnes labam miegam
Izrādās, ka miega kvalitāti un ilgumu var labi kontrolēt, instalējot telefonā lietotnes, kas miega laikā fiksēs dziļā un seklā miega fāzes un pat brīžus, kad lietotājs ir nomodā. Kā darbojas šīs lietotnes? Viedierīce, kurā ir uzinstalēta attiecīgā lietotne, jānoliek uz gulētāja matrača netālu no spilvena, telefona ierīce fiksēs pat niecīgākās ķermeņa izmaiņas un analizē miega fāzes visas nakts garumā. Varat izmēģināt lietotni Sleep as Android, kas modina ar dabas skaņām tad, kad cilvēks nav dziļajā miega fāzē. Šī lietotne arī apkopo statistiku par miega kvalitāti. Savukārt pamosties vieglāk ir seklā miega ciklā, tāpēc lietotne Sleep Cycle aprēķinās nepieciešamo miega stundu skaitu. Modinātāja zvans skanēs brīdī, kas cilvēks nav dziļajā miega fāzē un ir maksimāli tuvu uzstādītajam modinātāja zvana brīdim. 

Reklāma
Reklāma


Lietotnes sievietes veselībai
Ir vairākas lietotnes, kas paredzētas pieaugušām sievietēm menstruālā cikla analīzei, taču atsevišķas lietotnes varat parādīt meitai, kura sasniegusi pusaudžu vecumu - nekad nav par agru sekot līdzi norisēm savā ķermenī un izprast tās. Vienas no populārākajām aplikācijām angļu valodā ir Period trackerClue, un Monthly Cycles. Lietotnes rāda ovulācijas laiku, mēnešreižu tuvošanās dienu, tajās var fiksēt savu pašsajūtu menstruālā cikla laikā. Savukārt aplikācija Glow ir īpaši piemērota sievietēm, kas tuvākajā laikā plāno grūtniecību.

 

Lietotne smēķēšanas atmešanai
Lietotne, kas palīdzēt atbrīvoties no kaitīgā ieraduma – smēķēšanas, ir  Kwit. Tā ir izveidota kā spēle ar stratēģiju par dažādu līmeņu sasniegšanu, sniedz informāciju par to, ko sniedz smēķēšanas atmešana.

 

Lietotnes vecvecākiem sirds veselībai
Ja jūsu ģimenē viedtelefonu lieto arī seniori, instalējiet telefonos lietotni, kas monitorē sirdsdarbību , proti, Instant Heart Rate. To darbība pavisam vienkārša – pirksts jāpieliek pie tālruņa kameras. Un jau pēc dažām sekundēm ierīce nolasīs sirds ritmu. Tāpat var sekot asinsspiediena izmaiņām. Te lieti noderēs lietotne Blood Pressure (BP) Watch
 

Lietotne īpaši bērniem zobu tīrīšanas veicināšanai - Zobs

Bērniem varētu patikt Latvijā radītā lietotne zobu tīrīšanas veicināšanai Zobs. Tā ik dienu īpašos laikos atgādinās par to, ka jāiztīra zobi un cik ilgi tas būtu jādara. Bērniem tā šķiet kā aizraujoša spēle, kas sniedz arī pavisam praktisku labumu – tīrus zobus un zināšanas par mutes veselību. 

 

Ja plānojat instalēt kādu no lietotnēm bērnu telefonos, pirms tam pārrunājiet pašas lietotnes darbības principus un iemeslus, kādēļ to būtu vērts lietot. Izmantojiet iespēju aprunāties par veselīga dzīvesveida nozīmi ikviena cilvēka ikdienā. Ja kādā jomā, piemēram, pareizas ēdienkartes veidošanā, ir mazāk zināšanu, varat kopā apmeklēt kādu speciālistu, kurš izstāstīs visu nepieciešamo.