Kad jānorok gladiolas?

Vai tas, kā griež gladiolu ziedus, ietekmē sīpolu kvalitāti? Vai tie jānovāc, kad lapas ir zaļas vai nodzeltējusi?
Gladiolas jāizrok aptuveni mēnesi pēc ziedēšanas, neraugoties uz to, kādas ir lapas.

FOTO: Shutterstock.com

Gladiolas jāizrok aptuveni mēnesi pēc ziedēšanas, neraugoties uz to, kādas ir lapas.

Ziedu ieguvei kātus nevajag griezt līdz zemei, bet gan atstāt četras lapas. Tad veidojas lielāki sīpoli. Pēc katra ziedkāta nogriešanas nazi vēlams notīrīt ar spirta šķīdumā iemērktu lupatiņu. Tas nepieciešams, lai nepārnestu vīrusus uz veselajiem augiem.

 

Gladiolas jāizrok aptuveni mēnesi pēc ziedēšanas, neraugoties uz to, kādas ir lapas. Bumbuļsīpoliem jānobriest, tāpēc tik ilgi jāatrodas augsnē. Ja gladiolām ir stipri nodzeltējušas lapas, augus vajag izraut un pārbaudīt, vai sīpoli nav slimi, mīksti, sapuvuši. Veselīgi bumbuļsīpoli ir labi nožuvuši, rozīgi balti, ar skaistiem vairsīpoliņiem, skaidro kolekcionāre un griezto ziedu audzētāja Aija Stūrīte, kuras dārzā 2500 m2 platībā aug aptuveni 140 gladiolu šķirņu. – Ik gadu gladiolas stādām maijā un novācam 4.–15. septembrī. Bumbuļsīpoli salnās necieš, tie iztur līdz -2 °C aukstumu. Agrāk, kad rudens sākās ļoti ātri, gladiolas vācām pat pēc pirmā sniega.

 

Kā norakt gladiolas?
 

  • Gladiolas rok ar dakšām, pēc tam ar dārza šķērēm nogriež stublāju līdz pašam sīpolam, neatstājot celmiņu, jo tajā varbūt iemitinājies tripsis. Turpat uz lauka atdala vecos, lielos sīpolus.
  • Noraktos bumbuļsīpolus liek kastītēs ar asniem uz augšu un, ja iespējams, patur saulē, vējā, un tikai pēc tam nes telpā žāvēšanai.
  • Ja sīpoli aplipuši ar dubļiem, tos mazgā un aptuveni nedēļu strauji žāvē +25…+30 °C temperatūrā, piemēram, kārtīgi sakurinātā telpā. Var izmantot arī elektrisko sildītāju, kas vienlaikus pūš karstu gaisu.
  • Kad apkalst bumbuļsīpola pamatne, t.i., sakne atlec kā pudeles korķis, pamatni vēl nedaudz pažāvē un tad liek glabāties vēsā, labi vēdināmā, sausā vietā (0…+5 °C temperatūrā). Ja telpa būs siltāka, sāks aktivizēties tripši.

 

Reklāma
Reklāma

Nelielos daudzumos stādmateriālu iespējams glabāt arī auduma vai papīra maisiņos ledusskapja apakšējā, augļiem paredzētajā nodalījumā.


Lai pavasarī dārzā neiestādītu bumbuļsīpolus ar visiem tripšiem, tos vajag attīrīt no sausajām zvīņām. Sīpolus noģērbj plikus, novelkot visas kārtas, jo tā var arī redzēt, vai nav parādījusies puve. Veselos sīpolus pirms stādīšanas kādu laiku patur saulē, respektīvi, apzaļumo tāpat kā sēklas kartupeļus, pamāca gladiolu audzētāja.

 

Avots: 

Saistītie raksti