"Manas nepilngadīgās meitas draugam 19 gadu..." Likums šādas attiecības neatļauj

Vai ļaut 15 gadus vecai meitenei satikties ar 19 gadus vecu puisi, jautā mammamuntetiem.lv lasītāja. Meitenei ir ilgstoša draudzība ar jau pieaugušu vīrieti un, visdrīzāk, arī seksuāla rakstura attiecības. 

Pusaudžu seksualitāte ir saistīta ar sava dzimuma un personības identitātes apzināšanos.

FOTO: Shutterstock.com

Pusaudžu seksualitāte ir saistīta ar sava dzimuma un personības identitātes apzināšanos.

Atbild klīniskā psiholoģe Agita Alksne. 

Krimināllikuma 161.pants paredz - pilngadīgām personām, kas stājas seksuālās attiecībās ar personām, kas jaunākas par 16 gadiem, draud kriminālatbildība. Valsts policijas 2014.gada pārskatā par nepilngadīgo (14-18g.v.) noziedzības stāvokli minēti 14 gadījumi, kad pēc KL 161.panta uzsākts Kriminālprocess. Visbiežāk šie jaunieši nonāk Valsts policijas redzeslokā, kad meitenei 16 gadu vecumā ir iestājusies grūtniecība.

Te jāpiebilst, cik liela loma ir vecāku vēlmei runāt ar saviem pusaudžiem par jautājumiem, kas skar dzimumattiecības, kontracepcijas jautājumu, seksuāli transmisīvās saslimšanas un vēlmi veidot romantiskas partnerattiecības. 

 

Krimināllikuma 161.pants paredz – pilngadīgām personām, kas stājas seksuālās attiecībās ar personām, kas jaunākas par 16 gadiem, draud kriminālatbildība.

Reklāma
Reklāma


Pusaudžu seksualitāte ir saistīta ar sava dzimuma un personības identitātes apzināšanos. Pusaudzis pamazām kļūst par pieaugušu cilvēku, to nosaka viņa ķermeņa bioloģiskās un psiholoģiskās pārmaiņas, proti, cik fiziski un psiholoģiski nobriedis attiecībām, viņš ir. Pamatā attiecību veidošanā, pusaudžiem ir vēlme pēc emocionālā kontakta, uzticības, pieķeršanās. Protams, svarīga ir arī vēlme patikt pretējam dzimumam un flirts.

Izlasi arī: Kas jāpārrunā ar savu pusaudzi pirms pirmā īstā randiņa

Vecāki bieži uztraucas, ka pusaudži romantiskas partnerattiecības uzsāk pārāk agri, tās šobrīd ir kļuvušas par „modes lietu”, bet pārsvarā ar šādu uzvedību saskaras jaunieši, kuri jūtas nesaprasti, nenovērtēti un kuru ģimenēs ir bieži savstarpējie konflikti vai vecāku šķiršanās. Vecākiem šajā sarežģītajā vecumā svarīgi apzināties, cik svarīgi būt bērnam tuvumā, mēģināt sajust, ko jūt pusaudzis, atcerēties savus pusaudžu gadus, nemoralizēt, nekritizēt, bet būt blakus un reizēm ļaut kļūdīties, savukārt no kļūdām mācoties.

 

Saistītie raksti