Vai tēvs drīkst izvest no mītnes valsts bērnu bez mātes piekrišanas?

Vai bērna tēvs pēc šķiršanās drīkst vienpersoniski aizvest bērnu uz Latviju vasaras brīvlaikā un neatgriezties ar viņu pēc tam mītnes valstī Lielbritānijā, kur dzīvo bērna mamma, jautā mammamuntetiem.lv lasītāja. 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild zvērināts advokāts Jānis Kucenko: 

“Šāds tēva vienpersonisks lēmums un rīcība ir nelikumīga un uzskatāma par bērna nolaupīšanu. Šajā situācijā ieteicams izmantot speciālo tiesību aizsardzības kārtību, ko paredz 1980. gada Hāgas Konvencija par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem vienkopus ar Eiropas Padomes Regulu Nr. 2201/2003 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par Regulas (EK) Nr. 1347/2000 atcelšanu.

Saskaņā ar šo kārtību mātei jāiesniedz atbilstošs pieteikums Latvijas tiesā, kas lietu izskata paātrinātā kārtībā – 15 dienu laikā pirmās instances tiesā un 15 dienu laikā – apelācijas instances tiesā. Ja kopš nolaupīšanas nav pagājis viens gads, tiesa pieņem lēmumu par bērna atgriešanos valstī, ja vien nekonstatē kādu no dažiem Konvencijā paredzētajiem izņēmuma apstākļiem. Tāpat tiesas pienākums ir uzklausīt bērna viedokli, ja bērna vecums un brieduma pakāpe ļauj to izteikt.

Lai atvieglotu pieteikuma iesniegšanu, Konvencija paredz juridisko atbalstu caur tā saucamajām dalībvalstu centrālajām iestādēm, ko māte var izmantot. Māte var vērsties Lielbritānijas centrālajā iestādē (https://www.mammamuntetiem.lv/notikumi-un-svetki/dzejoli-un-dziesmas/132/idille-janis-poruks), kas palīdzēs sagatavot pieteikumu un iesniegt to Latvijas tiesā ar Latvijas Tieslietu ministrijas starpniecību. Tieslietu ministrija arī nodrošinās bezmaksas juridisko pārstāvi Latvijas tiesā. Tāpat mātei ir tiesības patstāvīgi sazināties ar Tieslietu ministriju vai arī pašai nolīgt zvērinātu advokātu vai citu pārstāvi Latvijā.”

 

Par ģimenes tiesībām var uzdot jautājumus mūsu ekspertiem - Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas advokātiem. 

Reklāma
Reklāma