Kādi drošības apsvērumi jāņem vērā, ja skolēnam ir tālrunis

Ir vecāki, kuri jau saviem bērnudārzniekiem iegādā mobilos tālruņus. Taču vairums bērnu savu pirmo viedierīci saņem, uzsākot skolas gaitas 1. klasē. 

FOTO: Shutterstock.com

Raksta publicēšanu atbalsta AAS BALTA

 

Par drošības noteikumiem, kas jāņem vērā, ja bērna īpašumā ir tālrunis, stāsta Rīgas Pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas vecākā inspektore Aija Lilienfelde, vienlaikus aicinot izvērtēt, kādiem mērķiem vecāki  iegādājas, dāvina vai vienkārši nodod lietošanā savam bērnam telefonu.

 

Tālruņa izvēle 
Lai arī vecā modeļa podziņtelefoni ir parocīgāki gadījumos, ja steidzami jāizsauc palīdzība vai jāpiezvana kādam no vecākiem, tāpat podziņtelefons prasa mazāk pirkstu kustības un konkrētā pogā var ieprogrammēt mammas, tēta vai palīdzības telefona numuru, daudz biežāk vecāki bērniem izvēlas skārienjūtīgo telefonu. Sekojot līdzi laikam un domājot par lietotāju ērtībām, Rīgas pašvaldības policija ir radījusi īpašu lietotni saziņai ar kārtības sargiem. Varat uzinstalēt tādu sava bērna telefonā un iemācīt ar lietotni rīkoties. Noteikti atgādiniet, ka tā nav paredzēta jokiem un nepatiesas informācijas nosūtīšanai. Mobilo aplikāciju iespējams iegūt: Android; iOS.

 

Personīgā drošība uz ielas
Izstāstiet bērniem, ka, ejot pa ielu, nedrīkst spēlēt spēlītes, skatīties video vai ‘čatot’ ar  draugiem. Iet ar telefonu rokās atklātā pilsētas vidē ir diezgan riskanti, jo tad, kad bērns ir visu izmanību pievērsis telefonam, tad samazinās uzmanība tiem riskiem, kas ir apkārt. Ilgstoša skatīšanās telefona ekrānā ietekmē uzmanības redzes lauku. Mums katram ir savs redzes lauks, ko var pārbaudīt šādi - izstiep rokas sev priekšā un virzi tās uz sāniem. Kurš būs tas brīdis, kad savas rokas vairs neredzēsi? Ilgstoši skatoties mobilā telefona ekrānā, šis redzes lauks sāk palikt arvien šaurāks. Tas nozīmē, ka fizioloģiski vairs neredzam tik daudz, cik varētu. Tāpat pastāv risks ieskriet  apgaismes stabā, neveikli iekāpt ielas nelīdzenumā, līdz ar to savainoties, nejauši nokāpt no ietves un nonākt uz braucamās daļas. Ja rodas nepieciešamība veikt kādas darbības tālrunī, var apstāties drošā vietā – uz ietves ēkas pusē, sabiedriskā transporta pieturvietā vai apsēsties parkā uz soliņa. 

Tas, ko bērns par sevi publicēs šodien, būs pieejams internetā rīt, parīt, pēc mēneša, gada vai 10 gadiem.


Mūzikas klausīšanās austiņās 
Sarunā ar bērnu īpaša vieta jāatvēl tēmai – mūzikas klausīšanās austiņās. Līdzīgi kā novērsts skatiens no ietves, arī mūzika novērš uzmanību un neļauj pilnībā koncentrēties uz apkārt notiekošo. "Latvijas Dzelzceļš" jau vairākus gadus aktualizē šo tēmu, jo ik gadu ir jaunieši, kas iet bojās, esot uz dzelzceļa sliedēm. Daudzos no gadījumiem cilvēki austiņās klausījušies mūziku un nav pamanījuši vilciena tuvošanos. Dzelzceļš nav vienīgā vieta, kur jābūt uzmanīgiem. Klausoties austiņās mūziku, var nepamanīt arī mašīnas tuvošanos. 

 

Tālruņa glabāšana, esot uz ielas 
No veselības viedokļa raugoties, tālruni vislabāk glabāt nevis kabatās, bet somā. Taču jāraugās, lai tā nebūtu somas ārējā kabata vai kabata, kurai ir viegli atverama aizdare. Ja nav piemērotas somas, tālruni vajadzētu ievietot kabatās ar rāvējslēdzēju nevis vaļējās kabatās. Var izmantot īpašus kakla maciņus, tādējādi paturot tālruni redzeslokā. 

 

Reklāma
Reklāma

Tālruņa glabāšana, esot skolā 
Arī skolā ieteicams telefonu izmantot vien nepieciešamības gadījumā – lai sazvanītu vecākus, nosūtītu svarīgu ziņu. Nereti skolas iekšējās kārtības noteikumi regulē telefonu izmantošanas kārtību, ko tad jāņem vērā. Mēdz būt gadījumi, kad telefons ir domstarpību iemesls arī starp vecākiem. Vecāki pārmet skolotājiem vai citiem bērniem, ka kāds nejauši saplēsis dārgā telefona stiklu. Tos arī biežāk nozog. Lai mazinātu zaudējumus telefona saplēšanas vai pat nozaudēšanas gadījumā, viedierīci ir iespējams apdrošināt. 

 

Rīcība, ja tālruni izrauj no rokām 
Piesardzība nekad nav lieka, taču par spīti tam var gadīties, ka tālruni nozog vai pat izrauj no rokām. Māciet bērnam, ka šādā situācijā pareizā rīcība nav skriet ļaundarim pakaļ, bet saukt palīgā pieaugušos, uzrunājot kādu konkrēti – policistu, pārdevēju, taksometra vadītāju. Lūgt uzrunāto pieaugušo izsaukt policiju, lai fiksētu notikušo. Ja tālruni atņem skolā, pareizākā rīcība ir nevis mesties cīņā par īpašuma atgūšanu, bet vērsties pie klases audzinātāja, jebkura skolotāja, skolas direktora. 

 

Pārdomāta informācijas ievietošana interneta vietnēs
Mūsdienās ne tikai pieaugušie, bet arī mazāko klašu skolēni veido virtuālu sociāli aktīvu dzīvi. Noteikti izstāstiet bērnam, ka  viss, ko ievieto internetā, var kļūt pieejams ikvienam interneta lietotājam, to redzēs ne tikai draugi, bet, iespējams, arī pilnīgi svešinieki un cilvēki, kas ne pavisam nav draugi. Tas, ko bērns par sevi publicēs šodien, būs pieejams internetā rīt, parīt, pēc mēneša, gada vai 10 gadiem. Arī darba devēji mūsdienās bieži pārbauda, kādu informāciju iespējams atrast par saviem darbiniekiem internetā, tajā skaitā arī sociālajos portālos. Publiski izvietota informācija ir arī tiešs drošības jautājums – informējot par savas mājas adresi, izstāstot, ka noteiktos datumos nebūsiet mājās, paši palielināt risku “uzaicināt ciemos” zagļus. Tāpat nedrīkst citām personām nodot banku, sociālo tīklu, e-pastu paroles. Kopā ar bērniem izpēties vietni www.drossinternets.lv, kur ir sniegta detalizēta informācija par   personiskās informācijas drošības nodrošināšanu. 

 

Pasargāt sevi no telefonkrāpniekiem, neplānotiem maksas pakalpojumiem 
Vienojieties ar bērniem, ka viņi neatbildēs uz svešiem numuriem, kā arī uz tādiem neatzvanīs. Pat, ja to lūdz kāds no viņa draugiem. Ja kādam no bērna biedriem ir nepieciešamība piezvanīt, viņiem būtu jālūdz skolotāja vai cita pieaugušā palīdzība. Šāds noteikums ir svarīgs, jo nereti zvani uz kādiem tālruņiem ir paaugstinātas maksas pakalpojums. Tas pats attiecas uz dažādu spēļu kodu pasūtīšanu – par to tiek atskaitīta naudiņa vai pieskaitīta nākamajam tālruņa rēķinam. 

 

Te vietā atgādināt, ka ikviens no šiem nosacījumiem attiecas ne tikai uz bērniem. Par drošību jādomā arī pieaugušajiem!

 

Raksta publicēšanu atbalsta AAS BALTA