Noderīgas izglītojošas lietotnes mazāko klašu skolēniem

Viedtelefons sākumskolēna rokās ir ne tikai saziņas līdzeklis ar vecākiem, vecvecākiem un klasesbiedriem, bet arī ierīce, kas var noderēt mācībās

Noderīgas izglītojošas lietotnes mazāko klašu skolēniem

FOTO: Shutterstock.com


Viedtelefons sākumskolēna rokās ir ne tikai saziņas līdzeklis ar vecākiem, vecvecākiem un klasesbiedriem, bet arī ierīce, kas var noderēt mācībās un atsevišķās situācijās ļauj īsināt laiku izglītojošās un attīstošās  nodarbēs. Te vecāki var rīkoties gudri un pārdomāti, bērnu viedierīcēs instalējot izglītojošas lietotnes. Pirms tam izmēģiniet paši un sapratīsiet, ka tās var būt patiešām interesantas!

 

Primāri ikvienam tālrunim, kas ir bērna īpašumā, jāpilda saziņas funkcija – sazvanīt vecākus, nosūtīt svarīgu ziņu. Savukārt rotaļām un atpūtai būtu jānotiek atšķirīgi – darbojoties ar papīru, lellēm, mašīnām, spēlējot galda spēles, ejot ārā, skraidot ar draugiem pa spēļlaukumu. Citiem vārdiem sakot, viedierīce nedrīkstētu būt dominējošais līdzeklis bērna atpūtai un izklaidei, par viedierīces lietošanas apjomu un nosacījumu vecākiem ar bērniem būtu savstarpēji jāvienojas. Papildus vecāku uzdevums būtu arī runāt ar bērnu par tālruņa ieguvumiem un riskiem (lasiet rakstu: Lietas, ko nevajadzētu darīt internetā. Ieteicams to iemācīt arī bērniem). Vecāku uzdevums ir parādīt atvasēm dzīves dažādību un krāsainību.
Lielākā daļa vecāku piekrīt speciālistu iepriekš paustajam speciālistu uzskatam, taču vienmēr jārēķinās, ka dzīve piespēlē dažādas situācijas. Ir brīži, kad nav piemērotu apstākļu bērnu jautrākām un līdz ar to arī skaļākām rotaļām, nav iespēju piedāvāt kompāniju, rotaļlietas vai materiālus veidošanai, līmēšanai, krāsošanai, piemēram, esot garākā rindā pie ārsta. Gadās, ka bērnam kāds brīdis mierīgi jāpavada pie vecākiem darbā. Te parādās vecāku atbildība – neatstāt bērnu savās izvēlēs vienu, bet pārraudzīt, ko jaunais cilvēks dara telefonā, kādu saturu lieto, kādas lietotnes izvēlas. 

 

Esam apkopojuši Latvijā un ārzemēs radītas aplikācijas, kas noderēs gan atpūtas brīžos, gan mācību procesā. Mācīšanās, izmantojot spēles, vienmēr ir lieliska!


Gudrinieks. Izglītojoša bezmaksas lietotne matemātikas apguvei pirmsskolas vecuma bērniem un pirmo divu klašu skolēniem. Aplikācijā ietvertie uzdevumi ir izstrādāti, balstoties uz Valsts izglītības satura centra ieteikumiem, un tematiski sagrupēti, piedāvājot bērniem iespēju mācīties pazīt un zīmēt ciparus, orientēties telpā, atpazīt ģeometriskās figūras un krāsas, attīstīt loģisko domāšanu, saskaitīt un atņemt, reizināt un dalīt, risināt teksta uzdevumus. 
 

Pasakas.net. Mobilajā lietotnē Pasakas.net var klausīties 100 populārākās audio pasakas latviešu valodā. Ar šīs lietotnes palīdzību bērnam attīstīsies iztēle, valodas izjūta, bagātināsies vārdu krājums. 
 

Reklāma
Reklāma

Lociņš. Ar šīs lietotnes palīdzību var vingrināties latviešu valodas darbības vārdu lietošanā. Vingrinājumos izmantoti vairāk nekā 180 latviešu valodas darbības vārdi. Tie ir grupēti tematiski, piemēram, Es, Es un ģimene, Es un citi. Darbības vārdi lietoti darāmajā un ciešamajā kārtā, īstenības izteiksmes vienkāršajā un saliktajā tagadnē, pagātnē un nākotnē, vajadzības izteiksmes, pavēles izteiksmes formās.

Toca lab.  Lieliska lietotne ķīmijas apguvei sākumskolas bērniem, kur, jaucot dažādas vielas, bērns apgūst visu Mendeļējeva tabulu. Šī lietotne ir pieejama angļu valodā, taču tā ir viegli saprotama un ātri apgūstama arī bērnam, kurš angļu valodu nav mācījies, tajā pašā laikā jārēķinās, ka lietotnes izmantošanas procesā bērniem var būt nepieciešama vecāku palīdzība.
 

Photo Math. Lietotne skolēniem, ko var ērti izmantot, lai pārbaudītu, vai matemātikas uzdevums atrisināts pareizi. Pastāv gan risks, ka bērni var sākt šo lietotni izmantot špikošanai.
 

Duolingo. Lietotne dažādu valodu apguvei. Iespēja izvēlēties atšķirīgus grūtību līmeņus. Praktizēšanās gan lasīšanā, gan rakstīšanā caur spēlēm. Īpaši ieteicama, ja bērns apgūst tādu svešvalodu, ko vecāki paši nav mācījušies, līdz ar to maz var palīdzēt mājās uzdoto uzdevumu pildīšanā. 


Xynotec. Šī aplikācija ir angļu – latviešu un latviešu – angļu vārdnīca, kas darbojas “off line”  režīmā jeb brīžos, kad nav pieejams internets.  Noderēs, mēģinot lasīt pirmos tekstus svešvalodā.
 

Brain Yoga ir atjautības spēles loģikas attīstīšanai, acumēra un atmiņas uzlabošanai. Piemērotas bērniem no apmēram 8 gadu vecuma, kā arī lielākiem bērniem un pieaugušajiem, jo ir pieejami dažādi grūtības līmeņi. 
 

Arī Fast Math Practice piedāvā dažādas sarežģītības uzdevumus, kas trenēs reizrēķinu, saskaitīšanas, atņemšanas darbības galvā. Azartiskākai spēlēšanai tiek skaiti punkti par katru pareizo atbildi.