Piena sēne grūtniecības laikā - vai tas ir risks dzemdībās?

Uz topošo vecāku jautājumiem, kas iesūtīti portālam “Mammamuntetiem.lv”, atbild ginekoloģe un BKUS Medicīniskās ģenētikas un prenatālās diagnostikas klīnikas vadītāja Ieva Mālniece.

FOTO: Shutterstock.com

Visu grūtniecības laiku mokos ar piena sēni. Lietoju dažādus līdzekļus ar vājiem rezultātiem. Dzirdēju, ka piena sēne veicina lielāku plīsumu risku. Vai tā ir taisnība? Un ko darīt šādā situācijā?



Grūtniecības laikā samazinās imunitāte un ir mazāka organisma spēja pretoties dažādu mikroorganismu aktīvai darbībai, ieskaitot sēnīšu infekcijai grūtniecības laikā. Ja ir tieksme atkārtoties, jādomā par maksts mikrofloras atjaunošanu uzreiz pēc ārstēšanas, kā arī jāizvērtē iespējamā konkrētā medikamenta rezistence. Maksts mikroflora var ietekmēt grūtniecības norisi - priekšlaicīgu dzemdību draudi. Es ieteiktu pārrunāt ar savu ginekologu lietoto medikamentu klāstu, ir atsevišķi līdzekļi, kuri iedarbojas ne tikai uz sēnīšu micēliju, bet arī uz sporām, tādā veidā samazina atkārtošanās risku.

 

 

 


Ārsti aizvien var pieteikties bezmaksas žurnāla “Mammām un Tētiem” saņemšanai, rakstot signe@mammam.lv.

 

Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).

 

Reklāma
Reklāma


 

Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.

Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.
 

Iepriekšējos žurnāla numurus var lasīt un lejupielādēt šeit.