Mūsdienu lielākās grūtības jeb - 12 paņēmieni, kā atteikties no plastmasas sadzīvē

Milzīgie plastmasas kalnu atkritumi ir kļuvuši par vienu no lielākajām mūsdienu ekoloģiskajām problēmām. Bet mēs varam daudz darīt lietas labā, lai apkārtējā vide būtu mazāk piesārņota.

Nepērc lietas un produktus plastmasas iepakojumā. To vietā izvēlies neiesaiņotus produktus vai cita materiāla iepakojumus. Piemēram, izvēlies stikla vai papīra iesaiņojamo materiālu, kuru var nodot otrreizējai pārstrādei.

FOTO: Shutterstock.com

Nepērc lietas un produktus plastmasas iepakojumā. To vietā izvēlies neiesaiņotus produktus vai cita materiāla iepakojumus. Piemēram, izvēlies stikla vai papīra iesaiņojamo materiālu, kuru var nodot otrreizējai pārstrādei.

 

Lieto auduma iepirkumu maisiņu
Plastmasas maisiņi dabā ļoti ilgi sadalās (līdz pat 1000 gadiem), turklāt tie ir bīstami savvaļas dzīvniekiem.  Ja nevari atcerēties paņemt līdzi uz veikalu auduma maisiņu, novieto to redzamā vietā. Vislabākajā variantā, rezerves maisiņus ielikt automašīnā, velosipēda grozā un vēl kādu rokassomā. Turklāt mūsdienās piedāvā interesantus un pat stilīgus auduma maisiņus. Viens no Holivudas zvaigžņu “trendiem” ir zīmola "I’m no plastic bag" lietošana ikdienā.

Nepērc lietas un produktus plastmasas iepakojumā
To vietā izvēlies neiesaiņotus produktus vai cita materiāla iepakojumus. Piemēram, izvēlies stikla vai papīra iesaiņojamo materiālu, kuru var nodot otrreizējai pārstrādei.

Nedzer ūdeni no plastmasas pudelēm
Tās ir viens no pieciem lielākajiem toksiskajiem atkritumiem. Tāpēc izmanto atkārtoti uzpildāmu ūdens trauku vai pērc ūdeni stikla pudelē. Un reizi pa reizei aizbrauc uz kādu avotu pēc tīra un dziedējoša ūdens.

Pārstrādā
Tas nozīmē - atrodi nolietotām lietām praktisku pielietojumu, sniedzot tām jaunu elpu.

Lieto termokrūzi
Iemīļotie karstie dzērieni garšos vēl labāk termokrūzes, nevis no vienreizējās krūzītes, kuras pieejamas visos benzīntankos, kioskos un citur.

Nelieto plastmasas salmiņus
Tie ir viens no izplatītākajiem pludmales piesārņotājiem. Ja izmantot salmiņus vēlas bērni, viņi var izmantot krūzītes ar snīpīti, kas imitē dzēriena sūkšanu.

Valkā apģērbu no dabīga materiāla
Vai tu zināji, ka poliestera apģērbi ir izgatavoti no plastmasas? Mazgājot no tiem atdalās mikroskopiskas pārslu veida šķiedras, kuras piesārņo vidi. Bez tam, tie kairina ādu un izraisa pastiprinātu svīšanu.

Lieto mazāk vienreizējās lietošanas traukus
Ja tev nepieciešami vienreizējās lietošanas trauki, izvēlies alternatīvu plastmasai. Ir pieejami gan vienkārši papīra trauki, gan tādi, kas gatavoti no otrreiz pārstrādātām izejvielām.

Reklāma
Reklāma

Neizmet elektroniskas ierīces
Ja tās vairs nevar salabot, nodot tās nolietotās elektronikas nodošanas punktos, kas pieejami visā Latvijā.

Nelieto pārtikas uzglabāšanas kastītes no plastmasas
Neievīsti neapēsto pārtiku neskaitāmos plastmasas maisiņos vai plastmasas traukos. Ir pieejami pārtikas uzglabāšanas trauki no papīra, stikla un citiem materiāliem, kas nav kaitīgi videi.

Atradinies no košļājamajām gumijām
Lielākais vairums no tām ir ražotas no sintētiskas gumijas, kas piesārņo dabu un nedod neko labu tavai veselībai.

Izmanto sērkociņus
Tie ir dabiski un tikpat viegli lietojami kā īsmūža plastmasas vai uzpildāmās metāla šķiltavas.

Nedzer sulas no tetrapakām
Labāk izspied svaigu augļu vai dārzeņu sulu. Tas būs veselīgāk un daudz draudzīgāk dabai. Kvalitatīvas sulas ir nopērkamas stikla pudelēs, tās vari pirkt droši un pudeles nodot otrreizējai pārstrādei.

 

Avots: www.kasjauns.lv