Tā mēs braucām rakt kartupeļus un plūkt kabačus. PIEREDZE + FOTO

Esmu dzimusi un augusi laukos - vecākiem bija zemnieku saimniecība. Esmu ravējusi dārzus, pavasarī stādījusi un rudenī novākusi kartupeļus, grābusi sienu, konservējusi gurķus un gatavojusi ievārījumus. Esmu kopusi cāļus un dzirdījusi govis. Tādēļ joprojām sevi dziļi sirdī uzskatu par lauku meiteni. Tas nekas, ka gadus piecpadsmit dzīvoju Rīgā, un zemnieku saimniecības vairs nav.

 

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Automātiski arī par piecgadīgo dēlu Noelu man gribas domāt - tāds pats lauku bērns kā es. Taču nē - absolūts pilsētnieks, kam nav vecvecāku laukos, pie kuriem pavadīt vasaras. Tāpēc kolēģes Līgas Brūveres ideju doties uz kādu bioloģisko saimniecību pēc lauku labumiem uztvēru ar sajūsmu - tā būtu iespēja ne tikai pašai pastaigāt pa zāli un parušināties dobēs, bet arī Noelam parādīt, kā aug kartupeļi un kā raujami burkāni. 

Izvēlējāmies doties uz Dobeles novada Penkules pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību "Vizbuļi". Mūs laipni sagaidīja, izrādīja, kurā dobē kādi labumi atrodami un atstāja savā vaļā. Vispirms sarakām kartupeļus. Veselus četrus lielos spaiņus. Salasījām arī burkānus, kabačus, dažādus salātus, milzīgus sīpolus, dilles un gurķus. Darbošanās dobēs vedas tik viegli un tīkami, ka trīs stundas paskrēja nemanot. 

Līga lauku saimniecībā Vizbuļi

FOTO: Līga sajūsmā - kāds milzīgs kartupeļu lauks un kādas lielas siltumnīcas!

 

Lasītājus noteikti interesē arī praktiskā informācija :)

Galvenie fakti ir šādi:

Šajā saimniecībā mēs kartupeļus iegādājāmies par 50 centiem kilogramā. Ja pašiem nav vēlmes kartupeļus rakt, tad cena ir 80 centi par kilogramu. Taču - pašu raktiem kartupeļiem ir cita garša :)

Pārējie produkti - eiro par kilogramu.

Mēs ievācām produktus 75 eiro vērtībā. 

 

Galvenie secinājumi par iepirkšanos zemnieku saimniecībās, kuras piedāvā iespēju pašiem plūkt, rakt un lasīt:

Reklāma
Reklāma
  • Ekonomiski izdevīgi braukt uz šādu saimniecību ir tad, ja ņemat lielākus apjomus vai tad, ja ir pa ceļam. 
  • Ņemot lielākus apjomus, ir jābūt skaidrībai, ko iesāksiet ar produktiem (gatavosiet salātus ziemai, rīkosiet ballīti ar lielu viesu skaitu vai dalīsieties ar draugiem, radiem, paziņām).
  • Došanās uz saimniecībām ir lielisks izglītojošs pasākums bērniem (un dažiem pieaugušajiem) - var parādīt un pastāstīt lietas praktiski, paveikt sīkus darbiņus, izmēģināt dažādus instrumentus. 
  • Saimniecības apmeklējumu ieteicams plānot tā, lai nav jāskrien "pa galvu, pa kaklu", jo būšana dārzā pat visrūdītāko pilsētnieku var padarīt mierīgāku un harmoniskāku. 
  • Protams, jāņem līdzi skaidra nauda, jo saimniecībās nav termināļu, kur var norēķināties ar banku kartēm. Turklāt iesaku paņemt par kādu eiro vairāk - redzot visus labumus vienviet, gribas paņemt vairāk nekā sākumā plānots. 

Kartupeļi zs Vizbuļi 

FOTO: Četri spaiņi kartupeļu 30 minūtēs. 

 

Siltumnīcas zs Vizbuļos

FOTO: Bioloģiskajā saimniecībā "Vizbuļi" saplūcām četru veidu salātus. 

 

Burkāni bioloģiskajā zemnieku saimniecībā VizbuļiFOTO: "Atradu burkānu!" sauca Noels, stāvēdams aptuveni 50 metru garu burkānu vagu vidū. Šie burkāni patiesi ir gardāki par tiem, ko ikdienā pērkam veikalā. 

 

Tomātu raža sz VizbuļosFOTO: Pavisam drīz jābrauc pēc tomātiem. 

 

Lasi arī: Saimniecības, kur pašam lasīt ogas, zaļumus un dārzeņus

 

Autore: Audra Šauere, Mammamuntetiem.lv redaktore