Pirmā vizīte pie ginekologa: kā atbalstīt pusaudzi, dodoties tajā

Ja kaut kas tiek darīts pirmo reizi dzīvē, nezināmais var sagādāt raizes un uztraukumu. Tā var notikt arī ar pirmo vizīti pie ginekologa, tāpēc piedāvājam īsu sagatavošanas kursu – kad tas darāms, kā un kāpēc.

Uz pirmo vizīti pie ginekologa meitenes un sievietes dodas dažādā vecumā.

FOTO: Shutterstock.com

Uz pirmo vizīti pie ginekologa meitenes un sievietes dodas dažādā vecumā.

“Daudzas māmiņas un vecmāmiņas ar nepatiku atceras savu pirmo vizīti pie ginekologa, kad tā bija teju vai piespiedu kārtā, jo, sasniedzot noteiktu vecumu, uz to norīkoja skolas medmāsa,” atminas ginekoloģe Santa Lauska. “Mūsdienās tā vairs nav obligāta, taču tas nenozīmē, ka no ginekologa apmeklējuma vajadzētu vairīties.”


Uz pirmo vizīti pie ginekologa meitenes un sievietes dodas dažādā vecumā. Vienas, parasti mammu vai vecmāmiņu mudinātas, atnāk atrādīties pusaudžu gados, vēl pirms dzimumdzīves uzsākšanas. Citas ārstu apmeklē vēlāk – tad, kad intīmās attiecības jau bijušas. Reizēm to izdara vien tad, kad sen sasniegta un pārsniegta pilngadība, kad sieviete dzīvo kopā ar draugu vai pat iestūrējusi laulības ostā. Tomēr labāk vēlāk nekā nekad!


Meitenēm – ar izpratni un priekšzināšanām
Daktere Santa Lauska pēc savas pieredzes zina stāstīt, ka uz pirmo vizīti pie ginekologa meitenes visbiežāk nāk, mammu mudinātas. Ne mazums ir gadījumu, kad meitene šo soli sper kopā ar savu vecmāmiņu. Ginekoloģei par to ir īpašs prieks – tas esot bezgala mīļi. Visticamāk, meitene to tā nesaskata un nejūt, bet tās ir vecāsmātes rūpes par dzimtas turpinājumu, par nākamo paaudzi un tās veselību, vērtē ārste.
 

Nav noteikta vecuma, kad pie ginekologa ir jādodas obligāti, bet to vajadzētu darīt, ja līdz 15 gadu vecumam vēl nav parādījušās mēnešreizes. Vienlaikus vēlos mudināt mātes uz savām meitām paskatīties no malas un atcerēties, cik gados viņām pašām sākās menstruācijas, – visticamāk, šajā ziņā meklējamas paralēles

 

“Nav konkrēta vecuma, kad pirmo reizi būtu jāatrādās ginekologam,” Santa Lauska precizē. “Noteikti to vajadzētu darīt, ja līdz 15 gadu vecumam vēl nav parādījušās mēnešreizes. Vienlaikus vēlos mudināt mātes uz savām meitām paskatīties no malas un atcerēties, cik gados viņām pašām sākās menstruācijas, – visticamāk, šajā ziņā meklējamas paralēles.”

Vēl viens būtisks aspekts, ko nedrīkstētu ignorēt, ir iemesli, kuru dēļ mēnešreizes varētu kavēties. Lai tās sāktos, meitenei jābūt ar noteiktu ķermeņa masu. Nebūs brīnums, ja menstruācijas nesāksies tām, kuras svērs, piemēram, vien 45 kilogramus. “Pusaudzei nevajadzētu būt izkāmējušai – kaut kādam tauku slānītim jābūt. Meitenei jāuzņem pilnvērtīgs uzturs, turklāt viņa nedrīkst būt pārslogota ārpusskolas nodarbībās,” skaidro ārste. “Ginekologi nereti sastop pulciņos, sporta treniņos nodzītus bērnus. Tādā gadījumā organisms ir pietiekami gudrs – ja ir pārslodze, tas neiedarbina menstruālo funkciju, jo uzskata, ka asiņu zudums būs papildu apgrūtinājums.”

Uz jautājumu, kā iedrošināt meiteni atnākt pie ārsta, ja viņa baidās un kautrējas runāt par intīmām lietām, ginekoloģe Santa Lauska atbild: “Milzīga nozīme ir iepriekšējai sarunai ar mammu. Meitai būtu jāizskaidro šādas vizītes nepieciešamība un tas, kā notiks pirmā apskate. Daudzos gadījumos mātes jau visu tik precīzi izstāstījušas un abām ir tik laba sapratne, ka ārstam pat īsti nav ko piebilst. Man šķiet, ka pirmā informācija par higiēnu un atbildību par savu ginekoloģisko veselību meitenei tik tiešām jāsaņem ģimenē. Bet, ja nepieciešams, to visu, protams, var sniegt arī ārsts.”Gadās, ka mamma atved meiteni, kura nepavisam nav psiholoģiski gatava apskatei un sarunai. “Es aicinātu vecākus vērtēt un padomāt, vai ginekologa apmeklējums vispār ir lietderīgs. Situācijās, kad meitenei nekas netraucē un viņa nevēlas nākt pie ārsta, es ieteiktu nesteigties un vizīti pārcelt uz vēlāku laiku. Nav pieļaujams, ka apskate izbiedē. Tādā situācijā vecāki un ginekologi riskē ar to, ka šī meitene pie ārsta vairs neparādīsies ilgus gadus.”


Profilakses nolūkā
Pusaudzēm vai sievietēm, kas jau sākušas dzimumdzīvi, bet pie ginekologa ne reizi nav bijušas, daktere Santa Lauska iesaka to izdarīt vismaz profilakses nolūkā. Arī tad, ja nav nekādu sūdzību – vienkārši atnākt un pārbaudīt savu ginekoloģisko veselību. Ārste rekomendē pirmajai vizītei iepriekš mājās sagatavoties, kā arī ievērot dažus priekšnoteikumus.

Milzīga nozīme ir iepriekšējai sarunai ar mammu. Meitai būtu jāizskaidro šādas vizītes nepieciešamība un tas, kā notiks pirmā apskate. 



* Ja paredzēta vienkārša apskate un nav īpašu sūdzību, pie ginekologa vēlams nākt pēc menstruācijām. Šajā laikā ārsts var gūt labāku priekšstatu par olnīcu darbību, turklāt spēj panākt vizuāli augstvērtīgāku diagnostiku.


* Viedtelefonos iespējams instalēt savu mēnešreižu kalendāra aplikāciju – tas būtu ieteicams ikvienai. Vēlams ne tikai fiksēt menstruāciju pirmo dienu, bet arī to, ja pirms tām vai cikla laikā bijušas īpašas sajūtas, lai varētu pastāstīt ginekologam. Ārstam būs daudz grūtāk objektīvi novērtēt pacientes veselību, ja viņa sāks stostīties un minēs vien aptuveno datumu, kad pēdējās mēnešreizes varēja sākties.

* Ja vien iespējams, mammai jau mājās vajadzētu izskaidrot meitai, kā notiek ginekoloģiskā apskate.

* Vēlams arī pārdomāt un pirms vizītes pie ārsta sagatavot neskaidros vai interesējošos jautājumus.

* Ja meitenei nav bijušas dzimumattiecības, viņai par to ārstam vajadzētu pateikt. Ginekologs vizuāli apskatīs arī ārējos dzimumorgānus un novērtēs, kā tie attīstījušies.

* Meitenēm pie ginekologa vajadzētu doties ar pilnu urīnpūsli, lai ārsts ar speciālu abdominālo zondi, kas tiks uzlikta uz vēdera priekšējās sienas, varētu redzēt iekšējos dzimumorgānus.

* Ja pusaudzes vai sievietes vizītē pie ārsta vēlas pārrunāt kontracepcijas izvēli, vēlams, lai viņas pašas iepriekš kaut vai nedaudz būtu sagatavojušās šai sarunai. Izsargāšanās līdzekļu izraudzīšanās bieži vien ir pacientes un ārsta kopdarbs. Ja paciente negrib vai, gluži otrādi, vēlas konkrētu kontracepciju, bieži vien tā arī tiek izrakstīta, protams, ja pret to nav kādu pretargumentu.


Konsultante SANTA LAUSKA, klīnikas Medeora ginekoloģe

 

Reklāma
Reklāma


 Teksts: Ilona Noriete, žurnāls " 36,6"