Topošajai māmiņai nelaba dūša - tradicionāli un netradicionāli paņēmieni tās pārvarēšanai

Par grūtniecības toksikozes iemesliem stāsta vecmāte Astrīda Millere, sniedzot arī padomus, kā to pārdzīvot.

Toksikoze norāda uz ļoti augstu grūtniecības hormonu līmeni, un tas nozīmē tikai to, ka embrijs ir labi ieligzdojies dzemdē.

FOTO: Shutterstock.com

Toksikoze norāda uz ļoti augstu grūtniecības hormonu līmeni, un tas nozīmē tikai to, ka embrijs ir labi ieligzdojies dzemdē.

Toksikoze var būt viena no pirmajām grūtniecības pazīmēm, kas parasti sākas ceturtajā, sestajā grūtniecības nedēļā un turpinās vidēji līdz 13. nedēļai. Kā liecina statistika, vieglākā vai smagākā formā to izdzīvo gandrīz 80% grūtnieču.
 

Lai arī parasti grūtniecības toksikozi saista ar rīta nelabumiem, patiesībā tā var būt jebkurā dienas laikā, tomēr daudzām sievietēm vemšana ir galvenokārt no rīta, kad organismā ir paaugstināts hormonu līmenis.
 

Kāds ir nelabas dūšas cēlonis
Lai arī nelabums un vemšana piemeklē trīs ceturtdaļas grūtnieču, zinātniekiem joprojām nav izdevies noskaidrot konkrētus iemeslus, kas to izraisa. Veikti dažādi pētījumi, lai pārbaudītu, vai pastāv saistība starp noslieci uz nelabumu un topošās māmiņas vecumu, izcelsmi un svaru pirms dzemdībām utt., taču nekādas likumsakarības tā arī nav pierādītas. Tomēr pie viena secinājuma ir nonākuši arī mediķi – nelabumu visvairāk ietekmē hormonālās izmaiņas, ko piedzīvo grūtniece. 
 

 

Ieraksti blociņā, kad un kā sākas nelabums. Iespējams, pamanīsi kādas likumsakarības, kas tieši tev liek justies slikti, un nākamajā reizē varēsi labāk tām sagatavoties.



Paaugstinātais estrogēna un horiongonadotropīna (HCG) līmenis var ietekmēt vemšanas centru smadzenēs, kas uzrauga, lai asinīs būtu nepieciešamā barības vielu un hormonu koncentrācija. Ir pierādīts, ka vemšanas centrs ir jutīgs pret estrogēnu. Nelabums un vemšana parasti samazinās starp 12. un 16. grūtniecības nedēļu, kad grūtnieces aknas centrs pamazām piemērojas paaugstinātajam hormonu līmenim asinīs. Daži zinātnieki uzskata, ka HCG pazemina cukura līmeni asinīs, tā pasliktinot topošās māmiņas pašsajūtu. Šai teorijai par labu liecina arī tas, ka grūtnieču analīzes pirmajā trimestrī parasti uzrāda diezgan zemu cukura līmeni. Turklāt daļa topošo māmiņu apliecina, ka pret sliktu dūšu viņām palīdzējusi biežāka ēšana, bet nelielās devās, kas palīdz uzturēt normālu cukura līmeni asinīs.

Izrādās, nelabumu grūtniecības laikā var uzlūkot pat kā pozitīvu parādību, jo atsevišķi pētījumi liecina, ka sievietēm, kuras cieš no toksikozes, ir mazāks spontānā aborta risks. Toksikoze norāda uz ļoti augstu grūtniecības hormonu līmeni, un tas nozīmē tikai to, ka embrijs ir labi ieligzdojies dzemdē. Tajā pašā laikā pēkšņs grūtniecības toksikozes zudums vai tā neesamība vispār nav skaidrojama kā slikta zīme, kam, iespējams, sekos spontānais aborts.
 

  • Citi pieņēmumi
  • Ir teorija, ka nelabums gaidību laikā ir dabas sniegta mācību stunda, lai atturētu topošo māmiņu no iespējami kaitīgu ēdienu uzņemšanas grūtniecības pirmajā trimestrī, kas ir pats svarīgākais laiks augļa attīstībā.
  • Vēl tautā mēdz teikt, ka biežāk no grūtniecības nelabuma cieš gados jaunākas un gados vecākas grūtnieces, taču mediķi to atspēko, sakot, ka agrā jaunībā vai, piemēram, nopietnai karjeras sievietei gados nelabums var būt arī grūtniecības šoka izpausme. Psiholoģisko faktoru izcelsmi varētu mazināt hipnoterapeits.
  • Pavisam reāli ir mediķu novērojumi, ka sievietēm, kurām ikdienā kļūst nelabi no atsevišķiem medikamentiem vai ēdieniem, kā arī nomāc nelabums ilgstošu pārbraucienu vai lidojumu laikā, ir lielāka iespēja ciest arī no grūtniecības toksikozes.



Vai nelabumi kaitē mazulim
Ja biežās vemšanas dēļ gandrīz neko nevar ieēst, pilnīgi saprotamas ir topošās māmiņas bažas, vai tas nenodara ko sliktu mazulim. Vemšana un nelabums nekaitē bērnam. Pat ja sievietei ir slikta apetīte, bērniņš tāpat saņem no mātes visu vajadzīgo. Uztraukties ir vērts, ja vemšana ir tik bieža, ka organisms zaudē visu uzņemto barību un šķidrumu, vai arī ja vemšana ir līdz trim reizēm dienām un nepāriet ilgstoši. Šādā gadījumā nekavējoties jāsazinās ar savu ārstu, jo, iespējams, būs nepieciešams papildus uzņemt šķidrumu stacionārā, lai mazinātu organisma atūdeņošanās draudus.

 

 

Nelabumu grūtniecības laikā var uzlūkot kā pozitīvu parādību, jo atsevišķi pētījumi liecina, ka sievietēm, kuras cieš no toksikozes, ir mazāks spontānā aborta risks.


 

Reklāma
Reklāma

Jāuzmanās, lai paaugstinātais hormonu līmenis nepārslogotu aknas, kas grūtniecības laikā neattīrās tik ātri. Tas kombinējas ar augsto progesterona līmeni, kas atslābina gludo muskulatūru, un kuņģa sula viegli nonāk barības vadā un vēl vairāk veicina nelabu dūšu.
 

Kad pāries nelabumi
Neatkarīgi no tā, vai grūtniecības toksikoze izpaužas vieglā formā ar nelielu rīta nelabumu un dedzināšanu pakrūtē vai arī noris pavisam smagi, parasti laikā no 12. līdz 16. grūtniecības nedēļai visas nepatīkamās sajūtas beidzas. Diemžēl atsevišķos gadījumos toksikoze mēdz saglabāties visu gaidību laiku. Ja toksikoze norit smagā formā, nav jākautrējas palūgt ārstam slimības lapu. Reizēm nelabums atgriežas dzemdību laikā, bet tam, visticamāk, ir pilnīgi citi iemesli. Slikta dūša un pat vemšana dzemdībās var būt tāpēc, ka ķermenis ir tik ļoti koncentrējies mazuļa izstumšanai, ka aizmirst kontrolēt kuņģa darbību, tāpēc visu, ko māmiņa ir ēdusi, viņas organisms var atgrūst. 


Kā sev palīdzēt

  • Ēd bieži, taču nelielas porcijas. Tas uzturēs noteiktu cukura līmeni asinīs un palīdzēs izvairīties no nelabuma.
  • Sliktu dūšu var provocēt izsalkums un slāpes, tāpēc vienmēr nēsā līdzi kādu tīkamu uzkodu un mazo pudeli negāzēta ūdens.
  • Izvairies no pārāk sātīgas, treknas, sāļas un asas pārtikas, jo šādus ēdienus kuņģis sagremo lēnāk. Tai pašā laikā, ja tev šķiet, ka marinēts gurķītis vai kas pikants ir tieši tas, kas palīdzēs piesiet dūšu, neliedz sev to. Varbūt tavā gadījumā tas ir labākais risinājums.
  • Ja nelabums visspēcīgāk tevi pārņem uzreiz pēc pamošanās, turi pie gultas sausiņus, barankas, riekstus vai citas nelielas uzkodas ar sviestu vai pastēti.
  • Ēdienreižu starplaikos dzer daudz, bet maziem malciņiem. Izvēlies ūdeni, kā temperatūra ir ap 24 0 C.
  • Nedzer ēšanas laikā. Tev būs vieglāk izvairīties no vemšanas, ja neuzņemsi šķidrumu pusstundu pirms un pēc ēšanas.
  • Pamēģini citronu! Sagrieztas citrona šķēlītes nēsā līdzi plastmasas maisiņā un pasūkā tās, ja jūti tuvojamies nelabumu.

  • Ingvers ir viens no garšaugiem, kas palīdz uzveikt sliktu dūšu. Tikpat labi kā citrons vai ingvers var līdzēt arī piparmētru tēja vai ledenes.
  • Pret nelabumu cīnīties palīdz B6 vitamīns. To var uzņemt gan kā vitamīnus, gan arī uzturā lietojot banānus, avokado, brūnos rīsus, zivis, riekstus un liesu gaļu.
  • Nereti toksikozes iemesls var būt vitamīnu trūkums. Kopā ar ārstu izpēti analīžu rezultātus, lai pārliecinātos, vai tev nav nepieciešams papildus uzņemt vitamīnus. Jāatceras, ka reizēm topošai māmiņai kļūst slikti neilgi pēc vitamīnu iedzeršanas, šādā gadījumā pamēģini dzert vitamīnus pirms miega.
  • Viens no iemesliem, kas var izraisīt vemšanu, ir saasināta dažādu aromātu uztvere. Tā kā silti ēdieni smaržo spēcīgāk, dod priekšroku jau atdzisušam ēdienam, kā arī centies izvairīties no pusdienu gatavošanas.
  • Dodies pastaigā svaigā gaisā. Skābeklis vajadzīgs gan tev, gan gaidāmajam mazulim.
  • Atpūties! Ja iespējams, atgulies. Tieši tāpat kā nelabumu ilgstošu pārbraucienu laikā, arī grūtniecības toksikozi var izraisīt pārvietošanās un noteiktas kustības.
  • Pārpūle darbā vai mācībās ļoti bieži var veicināt sliktu dūšu un vemšanu. Tāpēc labi izgulies naktī un, ja ir tāda iespēja, paguli diendusu.
  •  Nelieto kofeīnu saturošus dzērienus.
  • Labu efektu dod arī kviešus saturošu produktu izslēgšana no ēdienkartes.
  • Ja ir nopērkama aproce pret jūras slimību, tā var palīdzēt, jo spiež uz īpašu punktuplaukstas locītavā.
  • Var palīdzēt masāža, refleksoterapija, kas veicina toksīnu izvadīšanu.



IZMĒĢINI RECEPTI!
Ingvera sakni smalki sagriež un 20 minūtes vāra litrā ūdens, tad izkāš un no paša rīta izdzer. Ja dzērienu gribas saldāku, var pievienot tējkaroti medus.
 


Ārsti aizvien var pieteikties bezmaksas žurnāla “Mammām un Tētiem” saņemšanai, rakstotsigne@mammam.lv.

 

Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).

 

 


 

Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.

Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.
 

Iepriekšējos žurnāla numurus var lasīt un lejupielādēt šeit.

Pirtīžas bija nozīmīga iespēja visām dzemdībās iesaistītajām sievietēm pabūt kopā, pakavēties atmiņās par bērna piedzimšanu un kā fiziski, tā emocionāli „noslēgt dzemdību vārtus”.