Deviņi iemesli, kāpēc bērnam līdz 12 gadiem nevajag planšetes un viedtelefonus

Mazuļi un bērni pirmsskolas vecumā ar planšetēm un viedtelefoniem prot apieties teju labāk par saviem vecākiem. Lepoties ar šīm prasmēm nav pamata, uzskata bērnu attīstības eksperti. 

FOTO: Shutterstock.com

Kaitējums no viedierīču lietošanas ir lielāks, nekā ieguvumi. Pastāv pat viedoklis, ka bērniem līdz pat 12 gadu vecumam vispār nav nepieciešamības lietot kādu no "gadžetiem". 


Pārāk strauja smadzeņu augšana
No dzimšanas līdz divu gadu vecumam bērna galvas smadzeņu apjoms trīskāršojas un turpina augt līdz pat 21 gada vecumam. Moderno tehnoloģiju lietošana galvas smadzeņu attīstību paātrina. Pārsteidzoši, bet tas ne vienmēr ir labi. Pētījumos noskaidrots, ka šādi ietekmējot smadzeņu fizioloģiju, "gadžetu" lietošana var veicināt uzmanības deficīta sindromu, kognitīvās attīstības traucējumus un mācīšanās grūtības. 


Attīstības traucējumi
Jo vairāk bērns fiziski kustās, jo veselīgāks viņš ir un vieglāk apgūst jaunas prasmes un zināšanas. Stundām ilga sēdēšana ar planšeti rokās veicina mazkustību un attiecīgi arī emocionālās un garīgās attīstības kavēšanos. 


Liekā svara problēmas
Zinātnieki ir pierādījuši, ka bērnu liekais svars ir vistiešākajā saistībā ar to, cik laika viņi pavada pie viedierīcēm, televizoriem un videospēlēm. Bērni, kuriem ir atļauts izmantot viedierīces un skatīties televizoru savās guļamistabās, par 30% biežāk cieš no aptaukošanās. Savukārt bērnie, kam ir liekais svars, par 30% pieaug cukura diabēta, insulta un sirds slimību risks pieaugušo vecumā. 


Nepietiekams miegs 
60% vecāku neseko tam, cik daudz laika bērns pavada, izmantojot gadžetus. Bieži bērni ar tiem aizraujas arī vēlās vakara stundās, tādējādi mazāk guļ,  tiek izjaukts viņu dienas grafiks un var pat sākties bezmiegs. Kopumā tas viss ļoti negatīvi ietekmē veselību. 



Psihiskas saslimšanas
Vairāki zinātniskie pētījumi pierādījuši, ka pārmērīga gadžetu izmantošana var būt par iemeslu depresijai, trauksmei, uzmanības deficīta sindromam, psihozei un citām bērna uzvedības problēmām.


Agresija
Mazi bērni, kuriem psihe vēl nav nostabilizējusies, ir vairāk pakļauti tam, ko rāda televīzijā un spēlēs, kur bieži vien var redzēt slepkavības, izvarošanas, laupīšanas un uzbrukumus. Un ir visai loģiski, ka nenobriedušais bērna prāts ir pakļauts agresijas attīstībai.

 

Reklāma
Reklāma

Informācijas pārbagātība
Milzīgais dažādās informācijas daudzums var veicināt uzmanības deficīta sindroma attīstīšanos, kā arī pazemināt koncentrēšanās spējas un pavājināt atmiņu. Bērniem kļūst grūti koncentrēties un normāli mācīties.


Atkarība no tehnoloģijām 
Arī paši vecāki arvien vairāk laika pavada kopā ar klēpjdatoriem un viedtālruņiem, bet laikā runāt un spēlēties ar bērniem nepietiek. Ja nav saiknes ar vecākiem, bērni meklē mierinājumu virtuālā vidē un tehnoloģijās, kļūstot atkarīgi no tām. 


Paaugstinātas radiācijas devas
Bērni ir daudz jutīgāki par pieaugušajiem, turklāt viņu smadzenes un imūnsistēma turpina attīstīties. Tādēļ ir vērts pievērst uzmanību pat iespējamam riskam – tāds, piemēram, ir starojums no viedtālruņiem. Pasaules Veselības organizācija ierindojusi viedierīces iespējamo kancerogēno risku kategorijā. 

 

Šie ir tikai daži no iemesliem, kāpēc tehnoloģijas bērna ikdienā būtu jāielaiž pēc iespējas vēlāk.  Atrodiet laiku iziet ar bērnu pastaigāties, palasīt grāmatu. Radiet bērnam īstu, nevis virtuālu bērnību.