Aptuveni trešdaļa skolēnu vasaras nometņu neatbilst prasībām

Aptuveni trešā daļa skolēniem organizēto nometņu darbojas neatbilstoši dažādu valsts iestāžu prasībām, tādēļ nav uzskatāmas par drošām. Tāpat aizvien daļa vasaras nometņu, kas jau sākušas uzņemt dalībniekus un norisināsies tuvākajā laikā, virkni obligāto prasību nav saskaņojušas, tādēļ tās nedrīkstētu darboties.

Nometnes, kas jau sākušas darbu, ik gadu pārbauda Veselības inspekcijas darbinieki. Pērn pārbaudītas aptuveni 80 nometnes, šogad jau 13, no tām divās konstatēti pārkāpumi.

FOTO: Shutterstock.com

Nometnes, kas jau sākušas darbu, ik gadu pārbauda Veselības inspekcijas darbinieki. Pērn pārbaudītas aptuveni 80 nometnes, šogad jau 13, no tām divās konstatēti pārkāpumi.

 

Lai nometnes uzraudzītu, ik gadu pārbaudes reidos uz tām dodas arī Veselības inspekcijas inspektori. Vecāki, kas izvēlas skolēniem vasaras nometni, ir aicināti raudzīties ne tikai uz nometnes saturu un izmaksām, bet arī uz higiēnas, pārtikas un cita veida drošību. 

 

Šovasar vasaras nometņu piedāvājums ir gana plašs - Latvijā skolēni var izvēlēties, kādu no vairāk nekā 800 nometnēm, kas ir dažādās vietās un ar atšķirīgu tematiku. Neatkarīgi no tā, vai nometni organizē pašvaldība vai privāta iestāde, nepieciešams pārliecināties, ka brīvā laika pavadīšanas vieta ir droša. To iespējams pārbaudīt, ielūkojoties Valsts izglītības satura centra (VISC) mājaslapā.

 

VISC pārstāve Inta Kraskeviča stāsta, ka nometnes jāsaskaņo laikus, lai vecākiem ir pieejama pilnīga informācija. Nesaskaņotas pašlaik drīkstētu būt vien tās nometnes, kas norisināsies augustā. Latvijas Radio sazvanīja vairākas no šādām nometnēm dažādos reģionos un noskaidroja, ka atsevišķas darbu sāks jau pirmdien, bet tā tas nedrīkstētu būt.

 

VISC atgādina, ka atbildība par nometnes drošību jāuzņemas tās vadītājam, bet pašvaldībai informācija par saskaņojumiem tikai jāpieņem. Vēl daļa uzrunāto nometņu vadītāju uzskata, ka pēc dažādiem saskaņojumiem nav vajadzības.

 

Reklāma
Reklāma

PVD atzinumam jābūt ikvienai nometnei. Iespējams, ka vairākas nometnes Latvijā darbojas bez visām nepieciešamajām atļaujām, ja vien ir dalībnieki un vecāki, kas samaksā. Valsts izglītības satura centrā teic - ikvienu pārbaudīt nevarot. Nometnes, kas jau sākušas darbu, ik gadu pārbauda Veselības inspekcijas darbinieki. Pērn pārbaudītas aptuveni 80 nometnes, šogad jau 13, no tām divās konstatēti pārkāpumi.

 

"Kaut kādi higiēnas pārkāpumi, teiksim, tur vienā sienā bija kaut kāds caurums, ko būtu nepieciešams salabot, ja, nebija tur birstes atbilstoši tā, kā tur vajadzētu būt. Un vienu pārbaudi mēs veicām, pamatojoties uz iedzīvotāja iesniegumu - viena mamma bija satraukusies, ka nometnes vietā ir pelējums un mitrums, bet mēs aizbraucām un nekonstatējām, ka būtu šī informācija apstiprinājusies," situāciju raksturoja Veselības inspekcijas pārstāve Ilona Drišļuka. 

 

Gadījumā, ja netiek ievērotas higiēnas un sanitārās prasības, inspektori var sodīt nometnes organizatorus, bet sīku pārkāpumu gadījumā aicināt nepilnības izlabot.

 

Avots: www.lsm.lv