Rīgas parkos atklāj speciālus āra spēļu laukumus bērniem

Latvijas iedzīvotāju mīļākā pagalma spēle ir paslēpes, noskaidrots iniciatīvas “Mīļākā pagalma spēle Latvijā” balsojumā. Otrajā vietā ierindojusies tautas bumba, savukārt trešajā – lecamās gumijas.

Publicitātes foto.  Rīgas parkos no jūnija sākuma izvietotas krāsainas un bērniem saistošas pagalma spēles, kas pieejamas visu vasaru bez maksas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto. Rīgas parkos no jūnija sākuma izvietotas krāsainas un bērniem saistošas pagalma spēles, kas pieejamas visu vasaru bez maksas.

Šodien, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, iecienītākās spēles atklātas vairākos Rīgas parkos un būs pieejamas visu vasaru bez maksas. Tas darīts, lai aicinātu vecākus pavadīt vairāk laika ar bērniem un veicinātu aktīvu atpūtu svaigā gaisā.
 

“Vēlamies veicināt pagalma spēļu tradīciju, kas mūsdienās šķiet nepelnīti aizmirsta. Tomēr spēlēties irsvarīgi – īpaši tāpēc, ka pagalma spēles ne tikai rosina ģimenes un draugu kopā būšanu, bet arī uzlabo bērnu fizisko sagatavotību, iztēli un sociālās prasmes. Ne velti vecāki norāda, ka labākais viņu bērnībā bija svaigs gaiss un ar draugiem kopīgi spēlētās spēles, un novēl tādu pašu pieredzi ar savām atvasēm,” atklāj Gunta Jurča, “Latvijas mīļākā pagalma spēle” idejas autore un Danone mārketinga vadītāja Baltijas valstīs.
 

Iniciatīva “Mīļākā pagalma spēle Latvijā” sākās jau aprīlī ar mērķi atbalstīt ģimeņu kopā būšanu un kvalitatīvu laika pavadīšanu svaigā gaisā. “Divas trešdaļas vecāku darbadienās ar bērniem ārā pavada mazāk nekā stundu laika vai arī vispār to nedara, noskaidrojām Danonki veiktajā aptaujā. Vecākiem lielākoties nav pietiekami brīvā laika, taču daudzi vēlētos arī vairāk bezmaksas spēļu, drošu rotaļlaukumu un arī ideju spēlēm svaigā gaisā. Jo vairāk būs iespēju un ideju, kā pavadīt laiku ar bērniem svaigā gaisā, jo biežāk ģimenes to darīs,” pārliecināta G. Jurča.
 

Pagalma spēles – visu vasaru Rīgas parkos bez maksas
Papildu rotaļu un spēļu laukumi ir īpaši nozīmīgi arī tāpēc, ka tikai četri no desmit bērniem vasaru pavada laukos, kamēr pārējie gada siltāko gadalaiku piedzīvo pilsētā – mājās (29%), bērnudārzā (28%) vai ārā, tomēr pilsētā (26%). “Tādēļ ir vērtīgi radīt papildu iespējas arī pilsētās un labiekārtot vietas, kur pavadīt vairāk laika svaigā gaisā un kopā izspēlēt spēles, kas bijušas iemīļotas arī vecākiem viņu bērnībā,” skaidro “Mīļākā pagalma spēle Latvijā” iniciatore.

Reklāma
Reklāma


Lai to paveiktu, četros Rīgas parkos no jūnija sākuma izvietotas krāsainas un bērniem saistošas pagalma spēles, kas pieejamas visu vasaru bez maksas. Lucavsalā bērnus priecēs “klasītes”, kuras zīmējis mākslinieks Dainis Rudens, un “klusie telefoni”. Ziedoņdārzā, blakus basketbola groziem, pieejama lielākā no spēlēm – košs “tautas bumbas” laukums. Ģimeņu iecienītajā Mežaparkā uzzīmēta “jūra bango”, savukārt Vērmanes dārzā –“augstāk par zemi”.
 

“Bērnībā mēs, mazie rīdzinieki, spēlējāmies pagalmos, un īpaši man patika kvadrāti. Tāpēc ir prieks redzēt, ka tiek atklātas īstas spēles, jo pagalmos patiešām notiek daudz kas interesants. Ticu, ka šī iniciatīva palīdzēs bērnus vārda vislabākajā nozīmē dabūt pagalmos, kur viņiem būs iespēja spēlēties un atrauties no tehnoloģijām,” atklājot klasītes Lucavsalā, stāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.


Par Latvijas mīļāko pagalma spēli 
“Mīļākā pagalma spēle Latvijā” ir Danonki iniciatīva, kas realizēta ar Rīgas domes atbalstu, lai veicinātu kvalitatīvu vecāku un bērnu laika pavadīšanu svaigā gaisā. Aprīlī norisinājās balsojums, lai noteiktu Latvijā iemīļotāko pagalma spēli, savukārt no jūnija populārākās no tām atklātas Rīgas parkos un ir bez maksas pieejamas visu vasaru.