Attīstošas rāpošanas rotaļas mazajam bērniņam

Rāpošana ir nozīmīga bērna ķermeņa stiprināšanā, līdzsvara izjūtas un mugurkaula attīstībā, arī sociāli emocionālajā attīstībā. Rāpošana stiprina visu ķermeni. Kad bērns rāpo, viņam jāizmanto gan rokas, gan kājas, lai noturētu ķermeni nepieskaroties pie zemes. Strādājot pret gravitācijas spēku, bērns stiprina vēdera, plecu, roku, kāju muskulatūru. 

Attīstošas rāpošanas rotaļas mazajam bērniņam

FOTO: Shutterstock.com

Piedāvājam interesantus kustību vingrinājumus, kas bērnam palīdzēs ne tikai rotaļāties, bet arī attīstīt rāpošanas prasmi.
 

Palīgs rāpošanā. 

Pirms bērns iemācās rāpot, iespējams, viņš atklāj, ka šļūkt uz vēdera ir vieglāk atpakaļ nekā uz priekšu. Šajā vingrinājumā sniedz savam bērnam nelielu palīdzību: kad viņš guļ uz vēdera un jau gatavojas šļūkt, viegli piespied savu delnu pie bērna pēdiņām. Tā sniegsi viņam atbalstu un pretestību vienlaikus, palīdzot atsperties un sākt kustību uz priekšu. Pēc kāda laika viņš, iespējams, atbalstoties pret tavu roku, pacentīsies piecelties četrkājaino pozā. Tā ir starta pozīcija rāpošanai.
 

Rāpošana citādi.

Apgulies ērti uz muguras uz grīdas. Aicini bērnu parāpot pa tavu ķermeni. Tu pamanīsi, ka viņš labprāt atsauksies aicinājumam. Jau tas, ka tu guli uz grīdas, viņam šķitīs aizraujoši. Ļauj bērnam turpināt šo aizraujošo ceļojumu un vienkārši rāpot pa sevi!
 

Kalnā augšā, no kalna lejā. 

Apsēdies pretī savam partnerim vai citam pieaugušajam uz grīdas, lai varat raudzīties viens uz otru. Izstiepiet kājas dažādos virzienos. Ļaujiet bērnam parāpot pa jūsu kājām. Šādā vingrinājumā varat izmantot rotaļlietu, ar kuras palīdzību rosināsi bērnu pārvarēt šķēršļus. Kad bērns apguvis šo vingrinājumu, varat pacelt kājas un dažādi saliekt, lai viņš rāpojot pārvarētu dažāda augstuma barjeras.
 

Reklāma
Reklāma

Rāpošana pa slīpu virsmu. 

Sākumā slīpo virsmu noliec tikai nelielā slīpumā, aptuveni 5 cm (virsmas garumam vajadzētu būt aptuveni 1 m). Ļauj bērnam parāpot pa šo virsmu. Viņš šādi mācīsies saglabāt līdzsvaru un pārvietot savu smaguma centru, lai pārvarētu slīpumu abos virzienos. Kad bērns jau iemācījies rāpot pa slīpo virsmu, vari palielināt slīpumu.
 

Rāpošana pa šķēršļotu apvidu. 

Šai rotaļā bērns iemācās orientēties telpā un pielāgot kustības apstākļiem. Tev nepieciešami lieli priekšmeti, ar kuriem var ierīkot kaut ko līdzīgu slaloma trasei. Izmanto, piemēram, krēslus un ķeblīšus, lielas kārbas, arī spilvenus. Izkārto priekšmetus istabā tā, lai bērns ērti varētu rāpot tiem apkārt. Atstāj arī šaurākas ejas. Lai parādītu bērnam, kas viņams darāms, vispirms parāpo pati ap šķērsli. Ja bērns neseko, iespējams, tas nav pareizais brīdis šai nodarbei. Piedāvā viņam šo vingrinājumu vēlāk.
 

Rāpošana cauri šķēršļiem. 

Tev būs vajadzīgs krēsls, kam pa apakšu bērns var ērti izrāpot. Ierosini bērnu ar kādu rotaļlietu izrāpot pa krēsla apakšu. Tu pati vari nostāties krēslam otrā pusē, lai bērnam pie tevis būtu jārāpo pa krēsla apakšu. Uzmani, lai bērns zem krēsla nepaceļ galvu.
 
Izmantotā literatūra: B. Brauburgere. Kustības un rotaļas bērna attīstībai. R.: Jumava, 2010.