Bērns dzer ļoti daudz. Vai ir iemesls uztraukties?

Jautājums: Manam pusotru gadu vecajam dēliņam ļoti patīk dzert. Dienā viņš vidēji izdzer 4 - 5 dzeramās pudeles ūdens.  Pudelē ir nedaudz virs 200 ml. Rītu sāk ar pudeli ūdens, izdzer visu uzreiz tukšu, dažreiz prasa uzreiz vēl vienu. Ja nedodu, tad protestē. Ja pudele būs redzamā vietā ēšanas laikā, tad prasīs dzert un neēdīs. Vai bērns var uzņemt pārāk daudz šķidruma? 

Pārlieku lielas slāpes var liecināt par veselības problēmām.

FOTO: Shutterstock.com

Pārlieku lielas slāpes var liecināt par veselības problēmām.

 Atbild Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.

Protams, ka bērns var dzert arī pārāk daudz un tās var negatīvi ietekmēt svara pieaugumu. Liels ūdens apjoms kuņģī mazina izsalkuma sajūtu un mazina apēsta ēdiena apjomu. Kā arī pārmērīga ūdens uzņemšana var liecināt par glikozes vielmaiņas traucējumiem, īpaši, ja bērns mostas naktī un pieprasa ūdeni. Glikozes vielmaiņas traucējumu simptomātika – daudz dzer, daudz čurā, daudz ēd. Tādā gadījumā noteikti ir jāapmeklē ārsts, iespējams, ka būt nepieciešama endokrinologa konsultācija.

Nepieciešamais šķidruma daudzums dienā bērniem vecumā no 1 līdz 3 gadiem – 1 litrs jeb uz katru kilogramu ķermeņa svara – 100 ml šķidruma. Tātad, ja bērns sver apmēram 10 - 11 kg, viņam būtu jāuzņem 1 litrs šķidruma. Vislabāk dzert ūdeni, bet skaitās arī sulas, kompoti, piens, zupas utt.

Reklāma
Reklāma